Μονάδα Επιτήρησης της Γραμμής Αντιπαράταξης συγκροτείται σύντομα, ώστε μαζί με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και το συρματόπλεγμα που τοποθετείται σε διάφορα σημεία, να κτυπηθεί αποτελεσματικά η παράτυπη μετανάστευση. Την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία της Μονάδας, εγκρίνοντας πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Το κόστος από τη σύσταση της Μονάδας θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και αναμένεται να είναι έτοιμη τον Αύγουστο όταν θα παραληφθεί το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής από το Ισραήλ.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Μονάδα θα αποτελείται από 300 ειδικούς αστυνομικούς οι οποίοι θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές, θα εκπαιδευτούν άμεσα και θ’ αναλάβουν ρόλο κατά μήκος όλης της Πράσινης Γραμμής. Θα συγκροτούν τέσσερις βάρδιες και θα έχουν καθήκοντα φρούρησης ώστε να ανακοπούν οι χερσαίες μεταναστευτικές ροές διά μέσου των κατεχομένων. Σχετικό νομοσχέδιο για την έγκριση των 300 θέσεων θα πάει σύντομα στη Βουλή, ώστε να προκηρυχθούν και να κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψή τους. Τα μέλη της Μονάδας θα έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία θα αφορούν εκτός από την επιτήρηση της Γραμμής Αντιπαράταξης και τη φρούρηση των κέντρων φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασε την πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει καταρχήν συγκατάθεση για χρηματοδότηση της νέας Μονάδας επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής κατά αντιστοιχία με ό,τι συνέβη στη Λιθουανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. 

Στο μεταξύ, επειδή οι αριθμοί των αιτήσεων ασύλου φέτος που έχουν εκτοξευτεί πέραν των 5.000, οι ροές μέσω κατεχομένων είναι ασταμάτητες και επιβαρύνεται το πρόβλημα με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε σύσκεψη τη Μεγάλη Τρίτη για μελέτη της κατάστασης. 

Σημειώνεται ότι σήμερα, το 90% των μεταναστευτικών ροών προς τις ελεύθερες περιοχές, προέρχονται από τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με στοιχεία που διατηρούν οι Αρχές, κατά μέσο όρο περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές πέραν των 100 περίπου ατόμων ημερησίως, γεγονός που πονοκεφαλιάζει τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθώντας να ανακόψουν τις παράτυπες διελεύσεις, τοποθετούν φράκτη σε σημεία της Πράσινης Γραμμής στη δυτική Λευκωσία. Επίσης, δρομολογείται η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, συνολικής κόστους €27,5 εκατομμυρίων περίπου, το οποίο θα τοποθετηθεί το καλοκαίρι.