Επιστολές με την οποίες βάλλουν κατά του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα απέστειλαν μέσω επιδότη, τρείς μοναχοί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μάλιστα, στη μία επιστολή, ο υπογράφων μοναχός, ισχυρίζεται πως ο γέροντας Νεκτάριος παρέδιδε τεράστια χρηματικά ποσά στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, τα οποία είχε τοποθετήσει σε φάκελο και τσάντες, τα οποία, παρέδιδε ως «μαύρα», δηλαδή αδήλωτα και κρυφά. Σημειώνει ακόμη πως σε μία περίπτωση του τα παρέδωσε ο ίδιος προσωπικά στον χώρο στάθμευσης, σε μία τσάντα φαρμακείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρεται στο περιεχόμενο των τριών επιστολών που έφθασαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου μέσα από τις οποίες διατυπώνονται ισχυρισμοί κατά του Μητροπολίτη Ησαϊα. Συνολικά οι τρείς επιστολές που στάλθηκαν από τρεις μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ. Οι δύο από τον ηγούμενο της Μονής και τον Αρχιμανδρίτη οι οποίοι κατηγορούνται από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα για οικονομικής και σεξουαλικής φύσεως υποθέσεις. Η 3η επιστολή αφορά τους ισχυρισμούς για «μαύρο χρήμα» που παραδιδόταν στον Μητροπολίτη. Εξάλλου, καταγγέλει ότι όπως και οι άλλοι δύο μοναχοί κρατήθηκε στην απομόνωση για πολλές ώρες και υπέγραψε ένα έγγραφο το οποίο το δόθηκε, στο οποίο παραδεχόταν πως αυτός έβαζε μύρο στον Σταυρό για να ξεγελά τους πιστούς και να χρηματίζεται από τα δήθεν θαύματα. Ο ίδιος, σημειώνει πως όταν ο γέροντας Νεκτάριος, του ζήτησε άμεσα την επιστροφή των χρημάτων ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κατασκεύασε την υπόθεση εναντίον του γέροντα Νεκτάριου και του Αρχιμανδρίτη Πορφύριου.

«Διά της παρούσας επιβεβαιώνω προς στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κύπρου, ότι μετά την παράνομη φυλάκιση μου και την απομόνωση μου για πολλές ώρες μετά από εντολή του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, με έβαλε υπό συνθήκες απειλών και φόβου να υπογράψω ένα προδιατυπωμένο έγγραφο με το οποίο παραδέχθηκα πως εγώ κατ’ εντολήν του Γέροντα Νεκτάριου Γεωργίου έβαζα μύρο στο Σταυρό ώστε να ξεγελάσει τους πιστούς και να χρηματίζεται από τα δήθεν θαύματα του Σταυρού».

Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος μοναχός, ο ίδιος δεν επιθυμούσε να υπογράψει, ωστόσο δεν είχε άλλη επιλογή, αφού απειλήθηκε, από τον Μητροπολίτη Ησαία πως έχει στην κατοχή του σχετικό βίντεο. «Εγώ δεν επιθυμούσα να υπογράψω κάτι τέτοιο, όμως δεν είχα άλλη επιλογή, αφού με απείλησε ότι είχε στην κατοχή του βίντεο που έδειχνε ότι εγώ τοποθετούσα μύρο στο Σταυρό, ενώ του εξήγησα ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Αντιθέτως εγώ του είπα ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πρόκειται για τοποθέτηση οινοπνεύματος διά την αντιμετώπιση μεταδοτικών ιών και του Covid 19».

Ο ίδιος μοναχός προσθέτει πως, «οι παραδοχές μου που φαίνονται στο κείμενο που φέρει την υπογραφή μου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και με την παρούσα γραπτή μου δήλωση αναιρώ και ανακαλώ στα όσα αναφέρονται στο κείμενο αυτό. Αρνούμαι επίσης κατηγορηματικά την παραδοχή που έχω κάνει και ανακαλώ, ότι το χρηματοκιβώτιο ανήκει στην Μονή, αντιθέτως ανήκει στον Γέροντα Νεκτάριο Γεωργίου»