Στη μάχη για ασφαλέστερο οδικό δίκτυο στην Κύπρο, ρίχθηκε από το περασμένο σαββατοκύριακο, το νέο Ενσωματωμένο Σύστημα Ελέγχου Ταχύτητας (On Board Radar), που βρίσκεται εγκατεστημένο σε οχήματα Τμημάτων Τροχαίας της Αστυνομίας. Στο πρώτο σαββατοκύριακο της λειτουργίας του, μόνο από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, με τη χρήση του ΟBR, πραγματοποιήθηκαν πέραν των 100 καταγγελιών για παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αριθμός των καταγγελιών για τροχαίες παραβάσεις, καταδεικνύει απόλυτα το μέγεθος του προβλήματος ασφάλειας στους δρόμους μας. Καταδεικνύει επίσης την απόλυτη ανάγκη για αλλαγή της νοοτροπίας μας ως χρήστες του οδικού δικτύου, αλλά και την ανάγκη για εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων και περαιτέρω βελτίωση του τρόπου που αυτοί διεξάγονται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, όπως το σύστημα OBR, από την Αστυνομία, στη διεξαγωγή τροχονομικών ελέγχων.

Τι είναι το On Board Radar

Το On Board Radar, αποτελεί στην ουσία ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και ελέγχου ταχύτητας, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο τόσο σε περιπολικά που φέρουν σήματα της Αστυνομίας, όσο και σε οχήματα της Αστυνομίας, χωρίς διακριτικά. “Έξυπνο και πρακτικό, παρέχει τη δυνατότητα μεγιστοποίησης του αριθμού των ελέγχων, παρέχοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη ασφάλεια στους αστυνομικούς, που διεξάγουν τον έλεγχο, αλλά και στους επιβάτες των οχημάτων, που ελέγχονται”.

Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας λειτουργεί τόσο κατά το χρόνο που το αστυνομικό όχημα βρίσκεται σε κίνηση, όσο και όταν αυτό είναι στατικό. Έχει τη δυνατότητα καταγραφής της ταχύτητας οχημάτων που προπορεύονται ή ακολουθούν το αστυνομικό όχημα, καθώς και των οχημάτων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

«Όπως γίνεται αντιληπτό, μέσω του συστήματος ΟBR, όπως και άλλων έξυπνων συστημάτων της Αστυνομίας επιδιώκεται η εντατικοποίηση των ελέγχων στους δρόμους, με στόχο την εμπέδωση στους οδηγούς μιας ορθότερης οδικής συμπεριφοράς. Στόχος, είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση εκείνων των τροχαίων παραβάσεων, που αποδεδειγμένα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, όπως είναι και η παραβίαση του ορίου ταχύτητας».