Μια επιτυχημένη επιχείρηση μπορεί να συνυπάρξει με την αειφορία, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, σε χαιρετισμό της στην επίσημη τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού «2023 Zero Waste HoReCa Champions Awards».

Είπε ακόμη ότι η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση απαιτεί περιβαλλοντική συνείδηση, εμπέδωση καλών συνηθειών, εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, συνεργασία και δέσμευση από όλους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ,  ο εν λόγω διαγωνισμός για την αειφόρο λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ με την υποστήριξη του ιδρύματος Coca-Cola υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι σε μια περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμες και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν το περιβάλλον, την οικονομία, την ανθρώπινη υγεία, την κοινωνία, η σπουδαιότητα πρωτοβουλιών όπως είναι ο Διαγωνισμός «Zero Waste HoReCa Champions Awards» δεν μπορεί να μην τύχει αναγνώρισης.

Υπογράμμισε ότι ο τομέας του τουρισμού και οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία, την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου μέσω των επισιτιστικών υπηρεσιών που προσφέρουν, της δυνατότητας αναψυχής και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Ωστόσο, συνέχισε, η δραστηριοποίησή τους επιφέρει και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ευημερία των πολιτών.

Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι οι διακριθείσες επιχειρήσεις στον διαγωνισμό επιβραβεύονται για τον δρόμο που έχουν ήδη διανύσει προς μηδενικά απορρίμματα και για άλλες δράσεις ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, μέσω της μείωσης παραγωγής αποβλήτων, της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και της αλλαγής των όρων προμήθειας για μια πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα.

Σημείωσε ότι οι ενέργειές αυτές αποδεικνύουν, παράλληλα, ότι μια επιτυχημένη επιχείρηση και η αειφορία μπορούν να συνυπάρξουν και να αναπτυχθούν.

Η κ. Θεοδοσίου συνεχάρη τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν αλλά και τους συντελεστές του διαγωνισμού και της βράβευσης, του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Coca-Cola.

«Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και εγώ προσωπικά θα είμαι αρωγός και συνοδοιπόρος σε κάθε πρωτοβουλία και δράση που έχει στόχο μικρές ή μεγάλες αλλαγές για την προστασία του περιβάλλοντος που θα είναι προς όφελος όλων εμάς, της κοινωνίας και του πλανήτη μας», κατέληξε η Επίτροπος.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ βραβεύθηκαν 20 μικρές τουριστικές επιχειρήσεις για τις προτάσεις τους για τον τρόπο εισαγωγής βέλτιστων πρακτικών ή υποδομών στη λειτουργία τους.  

Σημειώνεται ότι κάθε βραβευθείσα επιχείρηση επιχορηγήθηκε με το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση των καινοτόμων προτάσεών τους.

Προστίθεται ότι οι 20 νικητές κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα 216 μέλη του Δικτύου Zero Waste HoReCa.

Στόχος του Zero Waste HoReCa είναι να φέρει την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου ένα βήμα πιο κοντά στην πράσινη μετάβαση, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος. Η περιβαλλοντική επίπτωση, η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η κοινωνική ευθύνη αποτελούν τα βασικά κριτήρια που ανέδειξαν τις βραβευθείσες επιχειρήσεις, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Δρ Ξένια Λοϊζίδου, δήλωσε ότι «η ΑΚΤΗ είναι πολύ περήφανη για τη σημερινή βράβευση 20 μικρών επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα της Κύπρου και για τις προτάσεις τους προς την πράσινη μετάβαση. Οι δράσεις αυτών των επιχειρήσεων μας δίνουν ελπίδα για την εμπέδωση της ανάγκης να κινηθεί η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου προς την αειφορία», είπε, και επεσήμανε ότι η αειφορία δεν είναι θεωρία αλλά αποτέλεσμα εφαρμοσμένων πρακτικών και δράσεων.

Οι 20 βραβευθείσες επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

Μαειρκό, Λευκωσία. Κατηγορία βραβείου: Διαχείριση Νερού

Omni Eats, Λευκωσία. Κατηγορίες βραβείου: Διαχείριση Αποβλήτων, Δημόσιες Πράσινες Συμβάσεις/ Εφοδιαστική Αλυσίδα

Grape by the Sea, Κάτω Πύργος, Λευκωσία. Κατηγορία βραβείου: Διαχείριση Νερού.

Κληματαριά-Beach Bar Resto, Κάτω Πύργος, Λευκωσία. Κατηγορίες βραβείου: Διαχείριση Νερού/ Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις/ Αλυσίδα Εφοδιασμού.

Two flowers, Πεδουλάς, Λευκωσία. Κατηγορίες βραβείου: Εξοικονόμηση Ενέργειας/ Διαχείριση Απορριμμάτων/ Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.

Ο Ποταμός, Καμπί, Λευκωσία. Κατηγορία βραβείου: Εξοικονόμηση Ενέργειας.

The Royal Goat Farm, Παλιομέτοχο, Λευκωσία. Κατηγορία βραβείου: Διαχείριση Νερού.

Charalambos Holiday Cottage, Καλαβασός, Λάρνακα. Κατηγορία βραβείου: Διαχείριση Απορριμμάτων.

Αμυγδαλιές, Βάβλα, Λευκωσία. Κατηγορία βραβείου: Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Εργαστήρι Παραδοσιακών Γεύσεων (Γιωργούλας), Κοίλη, Πάφος Κατηγορίες βραβείου: Εξοικονόμηση Ενέργειας/ Διαχείριση Απορριμμάτων/Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.

Αυλή της Νεφέλης, Πάφος. Κατηγορίες βραβείου: Διαχείριση Νερού/ Διαχείριση Απορριμμάτων.

Mylari Bistro Tavern, Κρίτου Τέρα, Πάφος. Κατηγορίες βραβείου: Διαχείριση Νερού/ Διαχείριση Απορριμμάτων.

The Tremythas of Simou, Σίμου, Πάφος. Κατηγορίες βραβείου: Διαχείριση Απορριμμάτων.

Spring Of Life Forever, Αμαργέτη, Πάφος. Κατηγορία βραβείου: Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Campo de’ Fiori, Πάφος. Κατηγορίες βραβείου: Εξοικονόμηση Ενέργειας/ Διαχείριση Απορριμμάτων.

Ταβέρνα Μάστρος Δορά, Λεμεσός. Κατηγορίες βραβείου: Διαχείριση Απορριμμάτων/ Εξοικονόμηση Ενέργειας.

CyHerbia, Αυγόρου, Αμμόχωστος. Κατηγορία βραβείου: Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Old Simos Tavern, Σωτήρα, Αμμόχωστος. Κατηγορία βραβείου: Διαχείριση Απορριμάτων.

Ταβέρνα Προαύλιο, Παρεκκλησιά, Λεμεσός. Κατηγορία βραβείου: Διαχείριση Νερού.

Elysian Plant Based Kitchen Bar, Λευκωσία. Κατηγορίες βραβείου: Διαχείριση Απορριμμάτων/ Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις/Αλυσίδα Εφοδιασμού.