Την κατάρριψη παγκόσμιου ρεκόρ θα επιχειρήσουν οι μαθητές του PASCAL English School Larnaka με την αποστολή μικροδορυφόρου στο διάστημα για λήψη εικόνας και βίντεο από υψόμετρο 147,648 ποδιών.

Η προσπάθεια θα γίνει την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022, και ώρα 12:30 από τον Σταθμό Ραδιοβολίσεων του τμήματος Μετεωρολογίας.

Η αποστολή του μικροδορυφόρου PICO αναμένεται με αγωνία από την μαθητική κοινότητα, αφού πάνω σε αυτόν θα βρίσκονται πειράματα από 27 σχολεία της δημόσια και ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το εγχείρημα αποτελεί μέρος της διαστημικής ημερίδας «SpaceUp Cyprus 2022» και θα προβληθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου στα 27 συμμετέχοντα σχολεία. 

Περίπου δύο χιλιάδες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα πειράματά τους να φτάνουν σε διαστημικά υψόμετρα. 

Η ημερίδα διοργανώνεται από τον οργανισμό «Cyprus Space Foundation» και στηρίζεται από το τμήμα Μετεωρολογίας και το κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης».

Σε μια άλλη εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικής και διαστημικής, μετά από τη μεγάλη επιτυχία της κατασκευής του εκπαιδευτικού ρομπότ «ASTRO 1», οι μαθητές του PASCAL English School Larnaka δημιούργησαν τον «ASTRO 2».

Πρόκειται για τη μετεξέλιξη  του αρχικού ρομπότ, στο οποίο οι μαθητές κατάφεραν να ενσωματώσουν τεχνική νοημοσύνη (έξυπνο εγκέφαλο), κάτι που επιτρέπει στο ρομπότ να μιλάει, αλλά και να αναγνωρίζει το όνομα του επισκέπτη, χρησιμοποιώντας κωδικό QR από Safe Pass.

Επίσης, οι μαθητές δημιούργησαν διαδραστικό φωτισμό σε σχήμα προσώπου, ο οποίος, σε συνδυασμό με την ικανότητα ομιλίας του ρομπότ, προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.

Συμπληρωματικά, η ομάδα των μαθητών του PASCAL κατασκεύασε ειδικό λειτουργικό κινητού, ούτως ώστε οι επισκέπτες να μπορούν, αφού το κατεβάσουν στο κινητό τους, να συνομιλήσουν με τον «ASTRO 2».