Ήταν πρώτη είδηση στα ραδιόφωνα και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες την περασμένη Πέμπτη το πρωί. «Τα είπε με τον Ερντογάν για το Κυπριακό ο Πρόεδρος» ήταν ο τίτλος στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Το προηγούμενο βράδυ, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν μεταξύ των συνδαιτυμόνων στο δείπνο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. 

Περιχαρής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε γραπτή δήλωση όπου έλεγε επί λέξει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε,  με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό». Συνέχισε ο κ. Πελεκάνος αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε προς τον κ. Ερντογάν «την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας». 

«Αντάλλαξε απόψεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος. Πώς οι λέξεις χάνουν το νόημά τους στην προσπάθεια να κερδηθούν πόντοι για εσωτερική κατανάλωση. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ο κ. Αναστασιάδης δυο κουβέντες στο πόδι είπε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτές τις δυο κουβέντες πρόλαβε να του εξηγήσει τα πλεονεκτήματα της λύσης όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή καθώς και για τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Ναι, τα πρόλαβε όλα! Να σημειώσουμε ότι η ομιλία της αγγλικής δεν είναι από τα δυνατά σημεία του Τούρκου προέδρου, αλλά ούτε βέβαια και Κύπριου ομολόγου του. 

Μάταια περίμενα να ακούσω, όχι μόνο τι είπε ο κ. Αναστασιάδης στον Ερντογάν, αλλά και τι του απάντησε ο τελευταίος. Δεν υπήρχε καμία αναφορά στην δήλωση του εκπροσώπου. Αργότερα και με βάση το ρεπορτάζ πληροφορήθηκα ότι ο κ. Ερντογάν ήταν λιγομίλητος. Είπε στον πρόεδρο ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι κατατεθειμένες και σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών καλά θα κάνει να απευθυνθεί στον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του Ερσίν Τατάρ. Ήταν να του έλεγε «δεν γίνονται έτσι στο πόδι αυτές οι δουλειές Νίκο μου».

Μεταξύ μας, πολύ καλά έκανε ο πρόεδρος να πάει να μιλήσει στον Ερντογάν. Απλώς, από σεβασμό στη νοημοσύνη των πολιτών οι συνεργάτες του δεν θα ‘πρεπε να βαφτίσουν ένα «γεια σου, τι κάνεις» σε «ανταλλαγή απόψεων». Θυμάμαι και μια άλλη παρόμοια (ίσως και καλύτερη) περίπτωση που μου είχε διηγηθεί ένας φίλος δημοσιογράφος πριν από χρόνια.  Δεν θα πω ονόματα. Ο τότε Πρόεδρος συμμετείχε σε μια διεθνή συνάντηση. Κάποια στιγμή πήγε στην τουαλέτα. Εκεί που ανακουφιζόταν μπήκε μέσα ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος. Είπαν μια κουβέντα (της τουαλέτας) κι επέστρεψαν στις θέσεις τους. Οι συνεργάτες του τότε Προέδρου, όμως, πλασάρισαν στα μίντια το συναπάντημα ως συνάντηση όπου «ανταλλάχθηκαν απόψεις». Το ωραίο της ιστορίας είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης το κατάπιαν αμάσητο και το μετέδιδαν όλη μέρα. 

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, ήταν ιστορική, όχι μόνο διότι η Τουρκία αποδέχθηκε τελικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Στη Μαδρίτη αναπτύχθηκε το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, που χαρακτηρίζει για πρώτη φορά τη Ρωσία ως εχθρική δύναμη και την Κίνα ως εν δυνάμει ταραξία στην Ασία. Με λίγα λόγια τα συμπεράσματα της συνόδου ταρακουνούν εδραιωμένες γεωστρατηγικές  ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς, βέβαια, στην Κύπρο και στην Ελλάδα ελάχιστα ασχοληθήκαμε με αυτά. Η προσοχή ήταν στραμμένη στο αν ο Ερντογάν θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών (δεν είπε κουβέντα σχετικά), αν η Ελλάδα θα αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, κι αν η Τουρκία θα πάρει τελικά τα υποδεέστερα F-16. Α, παραλίγο να ξεχάσω, και στην «ανταλλαγή απόψεων» Αναστασιάδη – Ερντογάν.