Όσα δημοσιοποιούνται μετά τη συμφωνία για είσοδο στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος που τελεί υπό εκβιασμό της Τουρκίας. Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας εξευτελίζει τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και θέτει τις δύο χώρες ες αεί όμηρες του τουρκικού καθεστώτος για μια θέση στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για συμφωνία που δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για όποια χώρα επιχειρήσει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ (ή σε άλλο οργανισμό) στο μέλλον, αλλά και για ποιο μήνυμα ενότητας στέλνει η δύση στην ιμπεριαλιστική Ρωσία.

Σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία, που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Φινλανδία και Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν ξανά τις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD, που έδωσαν μεγάλο αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να στηρίξουν την Τουρκία στον υποτιθέμενο αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», δηλαδή στην εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά του κουρδικού λαού –επιβεβαιώνουν δε πως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) είναι «τρομοκρατική οργάνωση» και δεσμεύονται να αποκρούσουν δραστηριότητές του. 

Εξάλλου, στη συμφωνία αναφέρεται ότι η Φινλανδία προχώρησε σε τροπολογίες του ποινικού της κώδικα με τις οποίες έχουν θεσπιστεί νέες πράξεις ως αξιόποινα τρομοκρατικά εγκλήματα, ενώ η Σουηδία εισάγει την 1η Ιουλίου νέες, σκληρότερες ποινές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όλα αυτά δεν θα είχαν νόημα σε μια τέτοια συμφωνία, αν δεν φωτογράφιζαν τους Κούρδους και το απελευθερωτικό τους κίνημα, αν δεν ήταν στη μέση η Τουρκία και οι εκβιασμοί της.  Όλα αυτά δεν αποδεικνύουν, σαφώς, ότι η Τουρκία έχει το πάνω χέρι ούτε ότι οι σχέσεις της με τη Δύση είναι όπως ήταν πριν πέντε-δέκα χρόνια, αλλά έχουν τη σημασία τους.

Η τριμερής συμφωνία, λοιπόν, υπό την αιγίδα του πολλά βαρύ Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι και ένα μήνυμα για όσους συζητούν σήμερα την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας πως η Κύπρος θα εκθέσει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Μήνυμα προς όσους τάζουν ΝΑΤΟ στους χειροκροτητές τους, καμαρώνοντας πως ξέρουν από γεωπολιτικές συνθήκες ή πως επειδή ανήκουμε στη Δύση, θα μας προστατέψει το… Πεντάγωνο. Μπούρδες. Ένας σχεδόν ετοιμόρροπος Ερντογάν, υποχρέωσε δύο ανεξάρτητες χώρες να δεσμευτούν ότι θα του δώσουν στο πιάτο τους Κούρδους, θα απελάσουν, θα καταδικάσουν, θα φυλακίσουν όποιον προβεί σε «τρομοκρατικές πράξεις» -ακόμα και μια διαδήλωση για τον Οτσαλάν- και θα κάνει πίσω για τη μικρή Κύπρο;