Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Λευκωσία, θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη περίοδο ενόψει της συνεχούς επιθετικότητας της κατοχικής Τουρκίας. Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελλαδοτουρκικά. Ελλάδα και Κύπρος έχουν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες φαίνεται να είναι υψηλού κινδύνου. Το καθεστώς Ερντογάν τεντώνει το σχοινί επικίνδυνα φλερτάροντας με «θερμό επεισόδιο». Τεντώνει το σχοινί μέχρι να κοπεί. Είτε σκοπίμως είτε με ατύχημα. Και το τελευταίο, το ατύχημα, είναι πολύ πιθανόν καθώς καθημερινές είναι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και συνεχείς οι προκλήσεις.

ΑΥΤΕΣ οι πρακτικές της Άγκυρας είναι γνωστές, διαχρονικές και επαναλαμβανόμενες. Αυτές οι προσεγγίσεις διέπουν κάθε βήμα και κάθε πολιτική επιλογή της κατοχικής δύναμης. Η Τουρκία ασκεί πολιτική, η οποία καθορίζεται από τη στρατιωτική της ισχύ. Αυτό κάνει για χρόνια και θεωρεί πως τούτη αποτελεί και τη συνταγή μιας «επιτυχημένης» πολιτικής. Πως με λογικές επιβολής μπορεί να υλοποιήσει τις επεκτατικές, ηγεμονικές επιδιώξεις της. 

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης πως σε αυτή την πολιτική, σε αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να δίνονται απαντήσεις. Τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία. Για να είμαστε σωστοί, απαντήσεις θα πρέπει να δίνονται από κοινού. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ενιαία τον τουρκικό επεκτατισμό, την επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης. Πρωτίστως επειδή έτσι αντιμετωπίζει τον ελληνισμό η Τουρκία, ενιαία. 

ΟΠΩΣ έχει ανακοινωθεί, Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συζητήσουν την τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Αλλά και γενικότερα την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τα ελλαδοτουρκικά. Το Σαββατοκύριακο βρισκόταν στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επανέλαβε την τουρκική πολιτική, ώστε να είναι «φρέσκια» και να… μπορούν να τη συζητήσουν Αναστασιάδης και Μητσοτάκης, οι οποίοι θα συζητήσουν επίσης τα θέματα της Ενέργειας και του Μεταναστευτικού. Και για τα δύο ζητήματα, Ελλάδα και Κύπρος ακολουθούν πάντα ενιαία πολιτική. Μια πολιτική, που εδράζεται και στο γεγονός ότι λειτουργούν αμφότερες ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πολύ σημαντική την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία. Όλες οι επισκέψεις Ελλήνων Πρωθυπουργών στο νησί είναι σημαντικές. Η συγκεκριμένη, ωστόσο, ενόψει του γεγονότος ότι πραγματοποιείται σε μια πολύ ιδιαίτερη και κρίσιμη περίοδο, μια περίοδο που επιβάλλεται περαιτέρω συντονισμός και διαμόρφωση κοινών δράσεων, είναι πολύ χρήσιμη και σημαντική. Καλωσορίζουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προβλέπουμε σε μια παραγωγική επίσκεψη. Μια επίσκεψη από την οποία θα προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα, για την αντιμετώπιση πρωτίστως της τουρκικής επιθετικότητας. Ελλάδα και Κύπρος είναι χώρες, που αναγνωρίζονται ότι συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή και διαμορφώνουν μέσα από τα τριμερή σχήματα, δυνατότητες συνεργασίας.