Η ΑΓΚΥΡΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας και επιθετικότητας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλά σχεδόν καθημερινά και κατηγορεί, εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν περνά μέρα, κατά την οποία ο Ερντογάν δεν θα επιχειρήσει διά της ισχύος και της μεθόδου της επιβολής, να «στριμώξει» την Αθήνα και τη Λευκωσία. Να προσπαθήσει να ασκήσει τρομοκρατία εναντίον τους, θέλοντας να τις αναγκάσει να προσαρμοστούν στις τουρκικές αξιώσεις. Το ίδιο πράττουν και οι συνεργάτες του, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κ.ά. Έχουν άπαντες αναλάβει εκστρατεία αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα με τον δημόσιο λόγο τους εκπέμπουν ρητορική πολέμου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών την κατεχόμενη Κύπρο, θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Δεν παρουσίασε οτιδήποτε το καινούργιο. Επανέλαβε με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η τουρκική πλευρά συζητά μόνο λύση δύο κρατών. Και είναι σαφές πως θέτει όρο αποδοχής του απαράδεκτου αυτού μοντέλου, για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων. Κι αυτά αφορούν την πολιτική, διπλωματική διάσταση. Γιατί υπάρχει και η άλλη, της συνεχούς επιθετικότητας, την οποία η Άγκυρα θεωρεί «φυσιολογική» και «αναμενόμενη». 

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Κοινής Συνάντησης της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ανέπτυξε το εξής αφήγημα: «Ελληνικά αεροσκάφη εισήλθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Ντάτσα, Ντιντίμ και Ντάλαμαν. Έρχεστε από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τι περιμένετε να κάνουμε από εδώ και πέρα; Υπάρχουν εικόνες ραντάρ, τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες…». Επανέλαβε ακόμη το παραμύθι για εκπαίδευση δήθεν Κούρδων στο στρατόπεδο του Λαυρίου. Στην ίδια σύνοδο, ο Ακάρ αντέδρασε και στις αναφορές, που έγιναν από βουλευτές, για κατοχή από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου. Έκανε λόγο για «ειρηνευτική» επιχείρηση, που έγινε το 1974 για να… σώσει η Τουρκία τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους! Τι άλλο θα ακούσουμε;

ΔΕΝ μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η ρητορική και η επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  σύμφωνα με το γερμανικό RND (κείμενο Gerd Höhler), «θέλει ‘’ακονίζοντας τα σπαθιά του’’ να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την ολοένα και πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όπως σημειώνεται, ο Τούρκος Πρόεδρος φοβάται πως μπορεί και να ηττηθεί. Αυτό δεν θα σήμαινε μόνο την απώλεια της εξουσίας. Θα αναβίωναν οι παλιές καταγγελίες για διαφθορά και οΕρντογάν θα καλείτο να αντιμετωπίσει μία εις βάρος του ποινική διαδικασία».

ΚΑΤΑ την άποψή μας όλα όσα παρακολουθούμε και αφορούν την τουρκική συμπεριφορά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την προεκλογική περίοδο, που διανύει η κατοχική Τουρκία. Έχει να κάνει και με τις στρατηγικές επιδιώξεις, τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Κι αυτό είναι το μείζον. Γιατί αυτή η προσέγγιση θα ισχύει και μετά τις εκλογές, όποιος και να κερδίσει.