> 110η ημέρα του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Του Αγίου Πνεύματος, βοήθειά μας.

Turkaegean, ονομάζει τη φετινή της τουριστική καμπάνια η Άγκυρα, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά. Αυτή η εχθρική στάση, που έρχεται πακέτο και με το υπαρκτό ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με σαφέστατο στόχο τη συντήρηση της απαίτησης για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης κυριαρχίας τους, έχει κάνει τους Έλληνες να διαγράψουν απόλυτα την Τουρκία ως θερινό, τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης από επίσημες πηγές και τουριστικούς πράκτορες, έχει ακυρωθεί το 98% των κρατήσεων για Τουρκία, ακόμα και για την Κωνσταντινούπολη, που σχεδόν πάντα συνδυαζόταν και με επίσκεψη στο Πατριαρχείο. Φαντάζομαι ότι και το ίδιο θα ισχύει και από Κύπρο… 

ΥΓ: Αυτά τα γράφει ένας άνθρωπος που πάντα ήταν υπέρ της προσέγγισης των πολιτών των δύο πλευρών, εννοείται και μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η επαφή μεταξύ πολιτών είναι για μένα η καλύτερη διπλωματία. Αντιστοίχως, η πολιτική της αποστασιοποίησης, πάντα καταστροφική. Όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις απευθείας απειλής κατά της ακεραιότητας της χώρας μου, θεωρώ πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ταξίδια αναψυχής. 

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει ο έγκυρος ελληνικός τουριστικός ιστότοπος tornos.gr, περισσότερους από 10 εκατ. τουρίστες φιλοδοξεί να υποδεχτεί φέτος η Αττάλεια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Τουρισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Αττάλειας Ρετζέπ Γιαβούζ. Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ρώσοι τουρίστες που πήγαν στην Αττάλεια το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, ανέρχονται σε 376.000, έναντι 145.000 το αντίστοιχο 5άμηνο του 2020 και των 300.000 την ίδια περίοδο του 2021.

Ένας αριθμός: 73,5% έφτασε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Τουρκία τον περασμένο μήνα Μάιο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 24 χρόνια. Η πρόβλεψη είναι ότι θα κλείσει και αυτό, το δεύτερο 3μηνο του 2022 με πληθωρισμό κοντά στο 78%. Σύμφωνα με το Politico, οι μεταφορές και τα τρόφιμα είναι οι δύο τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο. 

> Ίσως και αυτό να εξηγεί και σε μεγάλο βαθμό την επιθετική ρητορική του Ερντογάν, με απειλητικές αναφορές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος. Όπως ξέρουμε, πάντα καταφεύγουν στην εθνικοφροσύνη για να καταστείλουν τα συμπτώματα της δικής τους, εσωτερικής πολιτικής). 

Σαν Σήμερα, 13 Ιουνίου 1996, δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησίδων Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Καλόλιμνο. Σαν να μη πέρασε μια μέρα…

Από την περασμένη Δευτέρα, 6 Ιουνίου στην Ελλάδα, όλες οι γυναίκες ηλικίας 50 – 69 θα λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους και θα πηγαίνουν σε όποια δομή, δημόσια ή ιδιωτική, να κάνουν μαστογραφία. Δωρεάν. Όχι δεν είναι καινοτομία, είναι επανάσταση. «Υλοποιούμε το πρώτο πληθυσμιακό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Μιας γυναίκας που θα μας εμπνέει πάντα με το χαμόγελο, τη δύναμη και το μαχητικό της πνεύμα», σημειώνει σε ανάρτησή της στο Facebook η Γενική Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Οι εξετάσεις που κάνουμε ατομικά, με βάση το ιστορικό μας είναι σημαντικές, αλλά δε βελτιώνουν τους δείκτες υγείας του πληθυσμού, για αυτό οι περισσότερες χώρες έχουν αναπτύξει πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου εδώ και δεκαετίες», προσθέτει.  

 

Η κ. Αγαπηδάκη, ψυχολόγος, και λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, πριν μεταπηδήσει στο υπουργείο Υγείας, ήταν Εθνική Συντονίστρια για το σχέδιο «κανένα παιδί μόνο», στο πρόγραμμα των Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.