Τα έγραφε προχτές ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αλλά ποιος τον ακούει όταν τα συμφέροντα τοποθετούνται πάνω από τους ανθρώπους, την ειρήνη και το περιβάλλον; Ο τουρκικός πυρηνικός σταθμός, στο Άκκουγιου, μόλις 90 χιλιόμετρα από τις ακτές της κατεχόμενης Κερύνειας,στην επαρχία της Μερσίνας, είναι υπό κατασκευή και θα αρχίσει εν μέρει να λειτουργεί το 2023. Αλλά δεν ενοχλείται κανείς, πέραν των Οικολόγων και δεν άρπαξαν την ευκαιρία τα δικά μας πολιτικά σαΐνια, έστω κι αν την κατασκευή ανέλαβε η ρωσική εταιρεία Rosatom και η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι έκαναν την τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού το 2018.

Όπως κατέγραψε κι ο κ. Περδίκης, διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού είναι η «Akkuyu Nukleer JSC» και το 99% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στη Rosatom, που είναι πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Το ανακαλύπτει κανείς εύκολα, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ο σταθμός έχει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 Μεγαβάτ, ενώ ο πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και ήταν μέσα στους μεγάλους στόχους του Ερντογάν για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της Ρωσίας στο εξωτερικό, αλλά δεν το θεωρούν σημαντικό ούτε οι ηγεσίες του Ελληνισμού ούτε φυσικά οι Ευρωπαίοι.

Ούτε βέβαια όσοι βλέπουν τη… μεγάλη εικόνα –για να δικαιολογήσουν την πίστη τους στη μεγάλη Ρωσία– και δεν βγάζουν άχνα ούτε για το Άκκουγιου ούτε για τους S-400 ούτε για την αμερικανορωσοτουρκική πλεκτάνη εις βάρος των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Μένοντας, όμως, στον πυρηνικό σταθμό, η ιστορία θα γράψει με κατάμαυρα γράμματα την ανοχή και την ομερτά των ηγεσιών του Ελληνισμού, των διπλωματών, των υπουργών, των ευρωβουλευτών, που δεν εγείρουν ζήτημα για το Άκκουγιου, που με μια αναποδιά (μπορεί ο Ερντογάν να αποφασίσει ότι έχει Κούρδους του PKK στην περιοχή) θα καταπιεί την Κερύνεια και την υπόλοιπη Κύπρο. Το ζήτημα είναι και περιβαλλοντικό, μα και εξόχως πολιτικό και δεν επιτρέπει ούτε καν τον παραλληλισμό με το κουμπί της Βόρειας Κορέας και του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σάμπως, ο φασίστας Ερντογάν, ο φίλος του Πούτιν, είναι πιο νηφάλιος;