Η εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη σχεδόν ολοκληρώνει το παζλ των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Όχι πως δεν θεωρείτο σίγουρη η υποψηφιότητά του αλλά ο κόσμος ανέμενε την επισημοποίησή της, περισσότερο για να ακούσει τι είχε να πει. Ομολογουμένως, δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είδαμε. Ένας πολιτικός ο οποίος έκτισε το προφίλ του με βασικό γνώρισμα τους χαμηλούς τόνους και το διάλογο, δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί σαν μποξέρ σε ρινγκ.

 

Η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ήταν πολύ καλά στημένη επικοινωνιακά και η ομιλία του άκρως προσεκτική, ώστε να μπορεί να αγγίξει τον καθένα στην κοινωνία ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού ή ιδεολογικής προσέγγισης. Όμως, δεν μπορεί να κριθεί από αυτά. Το ενδιαφέρον γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα μεταφέρεται για τη συνέχεια. Όταν θα καταθέσει αναλυτικά πρόγραμμα και προτάσεις. Διότι προχθές κατάθεσε το όραμά του, όμως, η ουσία έγκειται στο πώς και με ποιες συγκεκριμένες θέσεις δύναται κάποιος να το υλοποιήσει.

 

Ο Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε ως υπερκομματικός υποψήφιος, που απευθύνεται απευθείας στους ψηφοφόρους. Σε όλους τους ψηφοφόρους, κομματικούς, αποστασιοποιημένους και ακομμάτιστους. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να συντηρήσει την ισχυρή προσέλκυση ψηφοφόρων του Συναγερμού, όπως εμφανιζόταν στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις. Θα χρειαστεί, ωστόσο, να επιδείξει μεγάλο ταλέντο σχοινοβάτη στην πορεία, όταν –αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες- θα τον υποστηρίξει το ΔΗΚΟ και πιθανότατα και άλλα κεντρώα κόμματα.

 

Είναι κατανοητό πως δεν θα μπορούσε να απαρνηθεί τη συναγερμική ταυτότητά του, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απώλεια αρκετών ψηφοφόρων του συγκεκριμένου χώρου που τάσσονται ευνοϊκά έναντι της υποψηφιότητας του. Την ίδια, όμως, στιγμή, αυτό το γεγονός λειτουργεί αρνητικά για κάποιους στον κεντρώο χώρο που τον βλέπουν ως έναν ακόμη υποψήφιο του ΔΗΣΥ.

 

Στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του πρόταξε το όραμά του για την Κύπρο. Αυτό επιτρέπει σε κάποιον ο οποίος εμφανίζεται ως ανεξάρτητος και υπεράνω κομμάτων υποψήφιος να εμφανισθεί γοητευτικός στην κοινωνία των πολιτών. Είτε άρεσε είτε όχι, όμως, η ουσία εστιάζεται στο πρόγραμμα και στις πολιτικές θέσεις τις οποίες αναλυτικά θα προβάλλει στη συνέχεια. Εκεί θα διαφανεί αν το όραμά του μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη ή θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός.

 

Για παράδειγμα, ευρισκόμενοι σε ένα διαρκή πόλεμο για το ΓεΣΥ, έχει τεράστια σημασία τι θα εξαγγείλει γι’ αυτό. Μια γενικόλογη τοποθέτηση, απλώς, θα απογοητεύσει. Μέσα από τις γραμμές της πρότασής του θα διαφανεί αν ανοίγει έστω και μικρή χαραμάδα σε όσους το εποφθαλμιούν. Σε όσους αναζητούν τρόπο να μεταπηδήσουν από το μονοσφαλιστικό στο πολυασφαλιστικό. Τέτοιο ενδεχόμενο, σίγουρα θα αποτρέψει πολλούς από ενδεχόμενη στήριξή του. Αντιθέτως, αν υποβάλει προτάσεις μέσα από τις οποίες θα καταπολεμηθούν οι κτυπητές αδυναμίες του ΓεΣΥ, που ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες, θα έχει σημαντικό όφελος.

 

Ο Χριστοδουλίδης τήρησε ισορροπίες στα πλείστα θέματα στα οποία έθιξε με την ομιλία του. Με μια εξόφθαλμη έγνοια να μην προκαλέσει ρήξη με καμιά κοινωνική ή κομματική ομάδα. Στα πλαίσια αυτά, φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να ιδρύσει κόμμα ώστε να διασκεδάσει τις ανησυχίες δηκοϊκών και άλλων κεντρώων. Αναφορά η οποία δεν κολλούσε σε μια εξαγγελία υποψηφιότητας ή τουλάχιστον, δεν θεωρείται από τις πιο σοβαρές δεσμεύσεις τις οποίες καλείται ένας ανεξάρτητος υποψήφιος να λάβει.

 

Ανάλογη ισορροπία τήρησε και με τις αναφορές του στο Κυπριακό και τη μορφή λύσης που υποστηρίζει. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία έχει προ πολλού μετατραπεί σε μνήμα του Αγίου Νεοφύτου. Ο καθένας κολλάει και μερικές ουρές, που τυγχάνουν διαφόρων ερμηνειών. Κάποια στιγμή, όμως, θα κληθεί να τοποθετηθεί με λεπτομέρειες για τα όρια της όποιας λύσης θέτει και τότε ο καθένας θα μπορεί να τον κρίνει.

 

Ισορροπία τήρησε και για τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Δήλωσε ευγνώμων προς τον Πρόεδρο διότι διαφορετικά θα έδιωχνε υποστηρικτές από το χώρο του ΔΗΣΥ. Κάποια στιγμή, όμως, θα κληθεί να απαντήσει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Τότε δεν θα μπορεί να απαντά πατώντας σε δύο βάρκες διότι σε τέτοιο ενδεχόμενο θα βρεθεί στο νερό.

 

Ανέφερε πως αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους πιο ικανούς, ανεξαρτήτως πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής προέλευσης. Φαντάζει από τη μια, σαν προσπάθεια ικανοποίησης της ΔΗΠΑ και της θέσης που προβάλλει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και από την άλλη, υπενθυμίζει τον περιβόητο όρο «άριστοι των αρίστων» που χρησιμοποίησε αλλά γελοιοποίησε ο Αναστασιάδης. Μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη αναμένεται να δοθεί ένα μικρό δείγμα γραφής από τους ανθρώπους τους οποίους θα εμφανίσει να τον εκπροσωπούν ή να τον υποστηρίζουν.

 

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να τονίσουμε το γεγονός πως πλέον, σε αυτό τον τόπο δεν έχει σημασία πώς επικοινωνιακά προβάλλεται ο κάθε πολιτικός. Εκείνο που έχει σημασία και αξία μόνο, είναι οι ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, οι κρυστάλλινες προτάσεις και η βέβαιη μέσω αυτών βούληση για πραγματική αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών. Ως εκ τούτου, οψόμεθα… Και για τον Χριστοδουλίδη και για τους άλλους υποψηφίους…