ΤΟ 80% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από σύνολο 255, αλλάζουν καθεστώς και εντάσσονται σε πολεοδομικές ζώνες. Όπως έχει αναφερθεί 6.150 εκτάρια θα μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής, κτηνοτροφικής και γεωργικής ανάπτυξης, ενώ η υπόλοιπη περιοχή εντάσσεται σε ζώνες προστασίας ή ήπιας ανάπτυξης. Από αυτό θα επωφεληθούν τέσσερις Δήμοι και 23 Κοινότητες που εμπίπτουν είτε μερικώς είτε στην ολότητά τους εντός των περιοχών των Βάσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη 16η Μαΐου 2022. Πρόκειται για μία Συμφωνία για την ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία σημαντικών προοπτικών. Η δραστηριοποίηση στις περιοχές αυτές θα διαμορφώσει συνθήκες για πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τους κατοίκους, αυτούς που έχουν περιουσία, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, όσο και για την οικονομία ευρύτερα. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, που αναγνώσθηκε την περασμένη Δευτέρα σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, «τα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών γης και περιουσίας θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται ανεξαρτήτως χώρου διαμονής, ενώ, παράλληλα, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές θα προστατεύονται».

ΔΕΝ ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο Λονδίνο στις 15 Ιανουαρίου 2014 και υπογράφηκε από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες. Όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του, δικαιολογημένα ήταν η μακρά διαδικασία, «αφού δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το περίπλοκο της υποθέσεως, σωρεία θεμάτων που ανεφύησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά». Και αυτό, πρόσθεσε, ήταν όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος των Βάσεων και των περιβαλλοντικών, στρατιωτικών και ζητημάτων ασφάλειας που προέκυψαν, αλλά επειδή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεοδομική αλλαγή χρήσης και ανάπτυξης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ πρέσβης, Στίβεν Λίλι, με τη σειρά του, έκανε λόγο με αφορμή τη συμφωνία για «ένα καινούργιο κεφάλαιο στη συνεργασία μας». Περαιτέρω ανέφερε ότι το Σχέδιο αυτό θα φέρει νέες ευκαιρίες για τις κυπριακές Κοινότητες που ζουν στις Βάσεις. Η συμφωνία αυτή, πρόσθεσε, αποτελεί το τελευταίο βήμα προόδου στις στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών,που βασίζεται σε ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία σημαντική εξέλιξη, που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων των πολιτών, ιδιαίτερα τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίες εντάσσονται στο σχέδιο, που έχει συμφωνηθεί. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπήρξαν για να καταλήξουν οι δύο κυβερνήσεις σε αυτή τη συμφωνία. Γι’ αυτό και αναγνωρίζεται στις δύο χώρες πολιτική βούληση και διάθεση για να προχωρήσει αυτή η νέα πολιτική, που θα εφαρμοστεί καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις, οι οποίες πηγάζουν από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και να προστατεύσουν την ευημερία των υφιστάμενων και μελλοντικών κατοίκων, αλλά και ιδιοκτητών περιουσίας, γενικότερα, στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων. Υπάρχει ασφαλώς και το επόμενο βήμα, το οποίο αφορά τη χρησιμότητα των Βάσεων, που επί τούτου έχουμε διαχρονικά θέση και σε αυτή επιμένουμε. Ένα βήμα έγινε. Αναμένονται κι άλλα, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και όραμα.