Συνολικά 250 σχέδια υπηρεσίας θα τροποποιηθούν για να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε να πληρωθούν οι θέσεις για τις διατμηματικές προαγωγές, καθώς και οι θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Στη Βουλή κατατέθηκαν χθες από την εκτελεστική εξουσία οι κανονισμοί με τους οποίους αναπροσαρμόζονται 175 σχέδια υπηρεσίας σε διάφορες αρχές και υπηρεσίες. Εξάλλου, τα υπόλοιπα 67 σχέδια υπηρεσίας, για θέσεις που ανήκουν σε υπουργεία, υφυπουργεία και τμήματα, θα προωθηθούν με ξεχωριστή κυβερνητική πρόταση, όταν ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος στη Νομική Υπηρεσία. Τα σχέδια υπηρεσίας ετοιμάστηκαν από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και υπόψη λήφθηκαν οι απόψεις των αρμόδιων αρχών και της ΠΑΣΥΔΥ, σε δώδεκα συνεδρίες της μεικτής επιτροπής προσωπικού.

Διατμηματικές προαγωγές

Με τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου θεσπίστηκαν οι διατμηματικές προαγωγές, οι οποίες αφορούν τις θέσεις κλίμακας Α13, στις οποίες μπορούν να προαχθούν οι εργαζόμενοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη Δημόσια Υπηρεσία, σε θέση στο αμέσως κατώτερο μισθοδοτικό επίπεδο των επιστημονικών δομών θέσεων ή των επαγγελματικών δόμων.

Από τις διατμηματικές προαγωγές αφαιρέθηκε από τα απαιτούμενα προσόντα η απαίτηση για υπηρεσία στην αμέσως κατώτερη θέση της ίδιας δομής θέσεων, η οποία αντικαταστάθηκε με ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά προσόντα που περιλαμβάνονται στις θέσεις εισδοχής, εκτός δικαιολογημένων εξαιρέσεων, όπου περιλήφθηκαν διαφορετικά προσόντα από αυτές των θέσεων εισδοχής.

Επίσης, περιλήφθηκε η απαίτηση για διετή υπηρεσία σε θέση στη μισθοδοτική κλίμακα Α11 αναφορικά με τις επιστημονικές δομές, καθώς και για οκταετή υπηρεσία σε θέση στις μισθοδοτικές κλίμακες Α9, Α11 και Α12 για τις επαγγελματικές δομές, ενώ για τις θέσεις στις οποίες απαιτείται η κατοχή επαγγελματικών προσόντων στη λογιστική, περιλήφθηκε απαίτηση για πενταετή υπηρεσία σε θέση στις κλίμακες Α9, Α11 και Α12. Συμπεριλήφθηκε απαίτηση για οκταετή πείρα που σχετίζεται με τα καθήκοντα της θέσης και αφαιρέθηκαν προβλεπόμενα πλεονεκτήματα.

Παράλληλα, η πρόνοια για «ακεραιότητα χαρακτήρα» αντικαταστάθηκε με δεξιότητες και ικανότητες που θα εξετάζονται στα εξεταστικά κέντρα. Στην κατηγορία δεξιότητες θα αξιολογούνται οι ηγετικές ικανότητες, οι ικανότητες προγραμματισμού, οργάνωσης, ελέγχου και εποπτείας, ομαδικής εργασίας, επικοινωνίας, διαχείρισης προβλημάτων, λήψης αποφάσεων, εξυπηρέτηση του πολίτη και ενημέρωση.

Θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής


Εξάλλου, για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής στις θέσεις κλίμακας Α14 και άνω, περιλαμβανομένων των θέσεων προϊσταμένων τμήματος, διατηρήθηκαν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα.

Επιπρόσθετα, διατηρήθηκε η απαίτηση για κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος ή προστέθηκε μόνο όπου κρίθηκε απαραίτητο, δεδομένου ότι, με βάση τη νέα νομοθεσία, για την πλήρωση των θέσεων τα πρόσθετα προσόντα που κρίνονται σχετικά με τα καθήκοντα της θέσης θα μοριοδοτούνται.
Για τους προϊστάμενους τμημάτων η πείρα αυξήθηκε στα 15 χρόνια.

Στα σχέδια υπηρεσίας πρώτου διορισμού και προαγωγής κλιμακας Α14 και Α15 αφαιρέθηκε η απαίτηση για κατοχή πενταετούς πείρας σε εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα και διατηρήθηκε μόνο για τις θέσεις προϊσταμένων. Την ίδια ώρα, προστέθηκε πρόνοια για πολύ καλή γνώση της δημόσιας διοίκησης, των αρμοδιοτήτων των υπουργείου/ υφυπουργείου και ανεξάρτητου γραφείου, καθώς και πολιτικών και οικονομικών θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος, που θα εξετάζεται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η κατηγορία δεξιότητες και ικανότητες έχουν συμπεριληφθεί τόσο στα σχέδια υπηρεσίας των διατμηματικών προαγωγών, όσο και πρώτου διορισμού και προαγωγής, δηλαδή θέσεις διαφορετικού ιεραρχικού επιπέδου, γι’ αυτό έχει περιληφθεί σημείωση που προβλέπει ότι η κατοχή των απαιτούμενων δεξιοτήτων θα εξετάζεται σύμφωνα με το ιεραρχικό επίπεδο και τα καθήκοντα της θέσης.

Στην Ολομέλεια η πρόταση για αξιολογήσεις

Στο μεταξύ, χθες κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ με την οποία διαφοροποιείται για δύο χρόνια το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Κλιμακωτά, με την πρόταση, αναθεωρείται η βαρύτητα που θα έχουν τα τέσσερα κριτήρια επιλογής για προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσίας κατά το 2024 και το 2025, ενώ από το 2026 θα επανέλθουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις ως προς την αξιολόγηση.