Εσύ, καημένε, απορείς που τόσοι πολλοί πετάγονται στις συζητήσεις των ημερών και προβάλλουν ένα σωρό ανοησίες μόνο και μόνο για να ξεπλύνουν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Γιατί απορείς; Εδώ Ελληνοκύπριοι και επίσημο κυπριακό κράτος ξεπλένουν την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με επιπολαιότητα που θα ζήλευε η κάθε προπαγανδιστική μηχανή όλων των εισβολέων ανά τους αιώνες. Όχι, δεν είναι υπερβολές. Διότι, δεν μιλώ για τους σεσημασμένους των διαφόρων ομαδούλων, που δραστηριοποιούνται στο βλαβερό μέτωπο του ακρότατου ναιναικιστάν, μιλώ για το επίσημο κυπριακό κράτος ή, καλύτερα, για ένα υπουργείο, το Παιδείας, στο οποίο προΐσταται ένας υπουργός, ο Πρόδρομος Προδρόμου, που κατηγορήθηκε πολλές φορές από όλους αυτούς, ότι είναι απορριπτικός ή και εθνικιστής.

Λοιπόν, προσέξτε ξέπλυμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής από το υπουργείο Παιδείας. Το πληροφορούμαστε από ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, προς τον κ. Προδρόμου. Στην έκδοση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Χριστόφορος Σάββα, Πρόωρα Παρών», η οποία διανεμήθηκε με περηφάνια στο εξωτερικό, γράφει το εξής:

«Υστερόγραφο: Αν ζούσε το 1974 ο Σάββα θα γινόταν ο ίδιος ένα εσωτερικά εκτοπισμένο άτομο, “ένας πρόσφυγας”. Μέσα από μια στρατιωτική παρέμβαση (εισβολή, όπως αποκαλείται επίσημα από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ειρηνευτική επιχείρηση, από την τουρκοκυπριακή πλευρά) και τη βίαιη απομάκρυνση 180 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, η Τουρκία “πέτυχε” τον πλήρη διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Αναπνέουν ωστόσο τον ίδιο αέρα. Ο ίδιος ήλιος ανατέλλει και για τις δύο. Και δύει».

Ξαναδιαβάστε το κι εσείς. Το διάβασα ξανά και ξανά για να σιγουρευτώ αν πρόκειται πράγματι για γραφή Ελληνοκυπρίων ή αν πρόκειται για γνήσια τουρκική προπαγάνδα την οποία δεν αντιλήφθηκα με την πρώτη ανάγνωση. Ίσως, να εισέβαλαν Τούρκοι χάκερ στις εκδόσεις του υπουργείου Παιδείας και αλλοίωσαν το κείμενο; Ίσως να έχει κάποιο βαθύτερο μήνυμα που ο απολίτιστος δεν το αντιλαμβάνομαι;

Είναι, όμως, γεγονός. Το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο κ. Προδρόμου, ο οποίος ρωτήθηκε από τον Φιλελεύθερο και προς τιμή του είπε χωρίς περιστροφές ότι πρόκειται για απαράδεκτη αναφορά και ότι τέτοιες ανακριβείς τοποθετήσεις «ενισχύουν την τουρκική προπαγάνδα και αντίκεινται στη διεθνή νομιμότητα και στα δίκαια του κυπριακού λαού».

Προσωπικά, είμαι σίγουρος ότι ο ίδιος ο κ. Προδρόμου δεν θα επέτρεπε τέτοιες αναφορές αν τις έβλεπε. Αλλά, δεν τα βλέπει όλα ένας υπουργός. Το ερώτημα είναι ποιοι Ελληνοκύπριοι τα έγραψαν, ποιοι τα έλεγξαν, ποιοι τα διανέμουν. Κι επειδή ήδη διανεμήθηκαν και το κακό που έγινε δεν διορθώνεται με την υπόσχεση Προδρόμου ότι θα διερευνηθεί, θέλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι πίσω από αυτό. Να αναλάβουν την ευθύνη δημοσίως και να εξηγήσουν τι κρύβεται πίσω από αυτό το τερατώδες κείμενό τους.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ενημερώνουν τους πολιτισμένους της διεθνούς κοινότητας ότι το 1974 στην Κύπρο έγινε μια «στρατιωτική παρέμβαση» η οποία μπορεί και να μην είναι εισβολή, μπορεί και να μην υπάρχει από τότε κατοχή, διότι σε αυτή την «στρατιωτική παρέμβαση» υπάρχουν δυο όψεις ή δύο αλήθειες. Η όψη της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία την αποκαλεί επίσημα εισβολή. Προσέξτε και το επίσημα. Υπονοούν οι συγγραφείς ότι υπάρχει και η ανεπίσημη όψη στην ε/κ πλευρά, που πιθανό να μην την αποκαλεί εισβολή. Και η όψη της τουρκοκυπριακής πλευράς η οποία την αποκαλεί ειρηνευτική επιχείρηση. Οπότε, ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει ποιαν πλευρά θα πιστέψει. Πάντως, μην χάσουμε και τα ποιητικά μας ψυχανεμίσματα, ας σημειωθεί ότι οι δυο κοινότητες αναπνέουν τον ίδιο αέρα κι ο ήλιος ανατέλλει και δύει… Ο Θεός να τους ελεήσει!

Την ώρα που η ελληνοκυπριακή κοινότητα δίνει αγώνα επιβίωσης, προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι εδώ έχουμε εισβολή και κατοχή, ότι οι Ελληνοκύπριοι απειλούμαστε και κινδυνεύουμε από τη φασιστική επιδρομή της Τουρκίας, την ώρα που προσπαθούμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι χρειαζόμαστε βοήθεια απέναντι στον εισβολέα για να αποκατασταθεί το διεθνές δίκαιο, μια κρατική υπηρεσία ενημερώνει ότι: εντάξει, μην μας πολυπιστεύετε, διότι δεν είναι και σίγουρο ότι έγινε εισβολή το 1974, υπάρχει και η τουρκοκυπριακή πλευρά, που πιστεύει ότι επρόκειτο για ειρηνευτική επιχείρηση.

Καθάρματα. Και μην γυρεύετε πολιτική ορθότητα, έχουμε κατοχή.