Παραχωρήθηκε στον Δήμο Λάρνακας το ιστορικό κτήριο του πρώην κινηματογράφου «REX», που βρίσκεται στην πλατεία Βασιλέως Παύλου, κοντά στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Το πρώην θρυλικό σινεμά, είναι κτισμένο σε τουρκοκυπριακή γη, που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και παραχωρήθηκε από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών στον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος έχει ενώπιον του τρεις προτάσεις για αξιοποίησή του.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, η πρώτη πρόταση αφορά στη δημιουργία πολιτιστικού οργανισμού, στα πρότυπα του «Ριάλτο» στη Λεμεσό, που θα διοικείται από ξεχωριστό Διοικητικό Συμβούλιο. Ο στόχος είναι να παραχωρείται ο χώρος σε δημιουργούς της Λάρνακας για ν’ ανεβάζουν παραστάσεις και να πραγματοποιούν πολιτιστικά δρώμενα. Η δεύτερη πρόταση, είναι να μετατραπεί το «REX» σε γκαλερί. Αυτή η πρόταση έπεσε στο τραπέζι, μετά την εκφρασθείσα πρόθεση ιδιώτη συλλέκτη, να παραχωρήσει στον Δήμο Λάρνακας συλλογή μεγάλης αξίας, με πίνακες, γκραβούρες και γλυπτά. Η τρίτη πρόταση που επεξεργάζεται ο Δήμος Λάρνακας, είναι η φιλοξενία στον χώρο πανεπιστημιακών σχολών, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Λάρνακα και η πλατεία Βασιλέως Παύλου

Οι τρεις προτάσεις θα τεθούν το επόμενο διάστημα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση. Ακολούθως θα αναζητηθεί κονδύλι για χρηματοδότηση, αφού για την ανακαίνιση του χώρου θα χρειαστεί μεγάλο ποσό. Ό,τι κι αν αποφασιστεί πάντως, η πρόθεση είναι να διατηρηθεί ο ρετρό χαρακτήρας και τα χρώματα στην πρόσοψη που πρώην λαϊκού σινεμά, το οποίο κτίστηκε το 1950, στη θέση του κινηματοθεάτρου «ΣΑΛΟΝ ΡΟΖ» το οποίο κάηκε το 1948. 

Οι δύο πρώτες προτάσεις πάντως, είναι οι επικρατέστερες λόγω της επιθυμίας για μετατροπή του ιστορικού κέντρου της πόλης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η πλατεία Βασιλέως Παύλου, σ’ ένα «τετράγωνο πολιτισμού». 

Στην περιοχή βρίσκεται η πρώην Λέσχη Λάρνακας, που μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο, το κτήριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας, στο οποίο στεγάζεται και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη καθώς και το Γραφείο Τουριστικής Ενημέρωσης του ΚΟΤ και το κτήριο της πρώην Λέσχης Αξιωματικών, όπου στεγάζεται η πολιτιστική υπηρεσία του δήμου.  Σε πολύ κοντινή απόσταση, εξάλλου, είναι το Μουσείο Πιερίδη, καθώς και οι παλαιές αποικιακές αποθήκες στην πλατεία Ευρώπης, όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.