Αρχίζει να μυρίζει εκλογές. Επαφές, διεργασίες, συναντήσεις, αλλά και αντιπαραθέσεις που ξεπερνούν τη συνηθισμένη καθημερινή ανταλλαγή πυρών. Το σκηνικό πλέον αρχίζει να παίρνει φωτιά σε διάφορα επίπεδα με τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους να μπαίνουν πλέον για τα καλά στη μάχη. Στην Πινδάρου συνεχίζουν να «παίζουν» ευρωπαϊκά με καθημερινές αναφορές στις συναντήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Ρότερνταμ, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκινά από βδομάδας τον δεύτερο κύκλο επαφών του με κόμματα και κοινωνικούς εταίρους. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ετοιμάζονται για το παγκύπριο συνέδριο της Κυριακής και τη λήψη της τελικής απόφασης για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύοτυ, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συναντήθηκαν χθες με την Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών υψηλού επιπέδου που είχαν στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Συναντήσεις τις οποίες στην Πινδάρου δίνουν ιδιαίτερη σημασία, θέλοντας να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο και αναγνώριση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Ευρώπη. Γεγονός το οποίο, όπως σημειώνουν, ανοίγει πόρτες για την Κύπρο. Συνέχεια στο θέμα θα δοθεί και σήμερα με διάσκεψη Τύπου που θα δώσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την επιστροφή του στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Αυτή είναι η δύναμη του Δημοκρατικού Συναγερμού. H επιρροή και παρουσία στα διεθνή κέντρα εξουσίας και πως, εν μέσω άλλη μιας διεθνούς κρίσης, μπορούμε σφυρηλατώντας τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας, να συνεχίσουμε να οδηγούμε τη χώρα μας σε ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας», ανέφερε σε δήλωση του χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου, προσθέτοντας πως κοινή συνισταμένη του συνόλου των συναντήσεων του Προέδρου Νεοφύτου, υπήρξε η στήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.  «Γεγονός που επιβεβαιώθηκε εμφαντικά και με το ψήφισμα που καταθέσαμε, καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, και το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με πλήρη υποστήριξη προς στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» υπέδειξε.,

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκινά τον νέο κύκλο επαφών του με κόμματα και κοινωνικούς εταίρους. Η αρχή θα γίνει με τη Δευτέρα με το Κίνημα Οικολόγων. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναμένεται να δεχθούν τον κ. Χριστοδουλίδη στις 3:30 μ.μ. τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα που απηύθυνε ο ίδιος ο υποψήφιος.

«Δεν έχουμε πάρει άλλα αιτήματα», πρόσθεσε ο κ. Θεοπέμπτου, ενώ ανέφερε ότι έχουν ήδη συναντηθεί με όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους υποψηφίους, καθώς και με τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ. «Η εσωτερική διαδικασία για εμάς, είναι να δούμε την αλληλογραφία, τις θέσεις και τις συζητήσεις που έχουμε κάνει. Θα κάνουμε μία σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, θα συζητήσουμε τις πιθανές επιλογές που έχουμε και με ποιους είναι πιθανό να συνεχίσουμε τη συζήτηση», εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, σχετικά με τις Προεδρικές.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι, στην παρούσα φάση πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι οι πράσινες αλλαγές που έρχονται από την ΕΕ μετά την Πράσινη Συμφωνία, ενώ θέτουν σημαντικούς στόχους, όπως είπε, μέχρι το 2030, ώστε σε οχτώ χρόνια να γίνουν αυτά στα οποία έμεινε πίσω η Κύπρος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην περίπτωση των καυσίμων λέγοντας ότι «επειδή δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές, τώρα η κυβέρνηση αγοράζει δικαιώματα εκπομπών ρύπων και μεταφέρει το κόστος στους καταναλωτές», επισημαίνοντας ότι, μετά και την αλλαγή στην πολιτική φορολόγησης των καυσίμων, το κόστος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αντιπαράθεση για ομάδα στο Facebook

Στη συζήτηση χθες μπήκε και το θέμα της διαγραφής από το facebook της «Ομάδας Στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη». Η ομάδα, η οποία λειτουργούσε για σχεδόν μία δεκαετία με την ονομασία «Τα Νέα της Κύπρου» συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό μελών, μετονομάστηκε από τους διαχειριστές της μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Εξωτερικών, ως «Ομάδα Στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη». Η ανακοίνωση της μετονομασίας συνοδεύτηκε με ανάρτηση της διαχειριστικής ομάδας ότι τα σχόλια θα έπρεπε να αφορούν τον υποψήφιο ή να βοηθούν την υποψηφιότητα. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση αρκετών ατόμων που βρέθηκαν να είναι μέλη της «Ομάδας Στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη», ενώ οι ίδιοι είχαν γίνει μέλη της ομάδας «Τα Νέα της Κύπρου». Χθες η συγκεκριμένη ομάδα κατέβηκε από το Facebook. Εκ των διαχειριστών της ομάδας σε ανάρτηση του ισχυρίστηκε το εξής: «Η Ομάδα Στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη δέχτηκε στοχευμένη και οργανωμένη επίθεση, με στόχο τη φίμωση του γκρουπ. Το θέμα διερευνάται από αρμόδιες αρχές του Facebook. Θα επανέλθουμε όταν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις».

Το θέμα έλαβε διαστάσεις στο facebook με πρώην μέλη της ομάδας προερχόμενα κυρίως από το στρατόπεδο της Πινδάρου να κάνουν λόγο για κλείσιμο της ομάδας από το Facebook λόγω παραβίασης των κανόνων του. Υποδεικνύοντας μάλιστα πως πολλά μέλη της είχαν «παγιδευτεί» και παρουσιάζονταν ως μέλη μιας ομάδας ενώ είχαν γίνει μέλη της ομάδας «Τα Νέα της Κύπρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν γίνει μαζικές αναφορές στο Facebook για τη συγκεκριμένη ομάδα και η οποία τελικά έκλεισε.