Στις 5 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και αν- όπως συνήθως συμβαίνει- κανένας εκ των υποψηφίων δεν λάβει το 50%+ 1 ψήφους, τότε την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου θα στηθούν ξανά οι κάλπες για την ανάδειξη του νικητή των προεδρικών εκλογών.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ της Υπηρεσίας Εκλογών και εκπροσώπους κομμάτων κατά την οποία τα κόμματα ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τις πρώτες δύο Κυριακές του Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρθηκε κατά τη σύσκεψη, οι δύο αυτές ημερομηνίες κρίθηκαν ως οι καταλληλότερες, ενώ επισημάνθηκε ότι αποφεύχθηκε να συμπέσουν ημερολογιακά οι εκλογές με τις μέρες των εκδηλώσεων για τα καρναβάλια.

Συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνει η παιδική καρναβαλίστικη παρέλαση της Λεμεσού και το καρναβάλι της Αγλαντζιάς, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου είναι η μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση της Λεμεσού. Ως εκ τούτου, πέραν τυχόν άλλων ζητημάτων που ενδεχομένως να προέκτυπταν με κλείσιμο δρόμων κ.λπ., οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις θα ήταν για πολλούς ένας ακόμα λόγος ενίσχυσης της αποχής. Όπως πληροφορούμαστε, από πλευράς κομμάτων δεν υπήρξε καμία ένταση ως προς τις ημερομηνίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιθανότητες για ντιμπέιτ σε μορφή σίριαλ

Παράλληλα με τις ημερομηνίες, αποφασίστηκε όπως μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου κλείσει και ο εκλογικός κατάλογος. Δηλαδή, δικαίωμα ψήφου στις εκλογές θα έχουν μόνο όσοι εγγραφούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει εγκριθεί σχετική πρόταση νόμου από τη Βουλή καθώς σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία οι εκλογικοί κατάλογοι κλείνουν κάθε τρίμηνο και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου, 2 Απριλίου, 2 Ιουλίου και 2 Οκτωβρίου. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή το φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι οι εκλογές του 2018 πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου και ο

Σημειώνεται ότι οι εκλογές του 2018 πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου και ο εκλογικός κατάλογος έκλεισε στις 18 Δεκεμβρίου.

Αξιοσημείωτο της χθεσινής σύσκεψης είναι η ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι κομμάτων από την Υπηρεσία εκλογών σύμφωνα με την οποία από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Υφυπουργείο έρευνας και καινοτομίας, πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, για νέους ψηφοφόρους. Όπως μας εξηγήθηκε, η ηλεκτρονική υποβολή δεν συνεπάγεται αυτόματη εγγραφή, καθώς η κάθε αίτηση θα τυγχάνει επεξεργασίας και έγκρισης από αρμόδιο λειτουργό, πριν την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο. Διευκρινίζεται επίσης ότι για άτομα μέχρι 25 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο, η εγγραφή γίνεται μόνο με την υποβολή της αίτησης. Για άτομα πέραν των 25 ετών απαιτείται πιστοποιητικό μόνιμης διαμονής στην Κύπρο για τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαμαρτυρία υποψηφίων

Αντιδράσεις από ανεξάρτητους υποψηφίους προκάλεσε η πρόσκληση μόνο κομμάτων για τη χθεσινή σύσκεψη. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα, έγινε και σχετική ανταλλαγή επιστολή του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Εκλογών με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αχιλλέα Δημητριάδη. Ο τελευταίος ζήτησε αρχικά όπως προσκληθεί και ο ίδιος ως επηρεαζόμενος. Από πλευράς Υπηρεσίας Εκλογών στάληκε απάντηση ότι η συνάντηση είναι εθιμοτυπική με τα κόμματα και ότι όταν καταστούν επίσημα υποψήφιοι τότε θα καλούνται οι ίδιοι στις συσκέψεις και όχι τα κόμματα.