Μια σειρά από ριζοσπαστικές προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια ετοίμασε ο υποψήφιος για την προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αφουγκραζόμενος την κοινή γνώμη προτείνει άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2023 για περίοδο ενός έτους για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 19.500 έως 28.000 ευρώ και αντίστοιχη ελάφρυνση στις συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες να αναπληρωθούν από το κράτος, όσων το εισόδημα είναι κάτω των 19.500 ευρώ.

Ανοίγει τα χαρτιά του στον «Φ» αναλύοντας τις προτάσεις του για την οικονομία και όχι μόνο. Οι 100 άξονες πολιτικής του Αβέρωφ Νεοφύτου θα παρουσιαστούν αύριο αναλυτικά, επέτειο των 46 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, σημείο από το οποίο ξεκίνησε και η προεκλογική πορεία του  με την εξαγγελία της υποψηφιότητας. Στα μέτρα οικονομικής στήριξης της κοινωνίας, από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, περιλαμβάνεται ανέγερση νέων κατοικιών για τους πρόσφυγες που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, αλλά και σε όσους μένουν σε συνοικισμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή σε διαμερίσματα που είναι σε κακή κατάσταση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταστρώνουν κινήσεις υποψήφιοι και επιτελεία

– Η προεκλογική μπαίνει στα βαθιά. Ποια  τα επόμενα βήματα και σχεδιασμοί σας; 

– Τους τελευταίους δέκα μήνες, μέσα από τον προσυνεδριακό μας διάλογο καλύψαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες και συζητήσαμε τις πρακτικές πολιτικές και λύσεις για την επόμενη μέρα. Από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ώς και την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Η ολοκλήρωση του διαλόγου μας έφερε στο μεγάλο πολιτικό ιδεολογικό συνέδριο που έγινε πριν λίγες μέρες. Εκεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, υψηλοί προσκεκλημένοι από την Ευρώπη, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, στελέχη και μέλη του ΔΗΣΥ έθεσαν ξεκάθαρα το διακύβευμα για την Κύπρο: Ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική ή πισωγύρισμα στον φόβο.

Το επόμενο βήμα είναι οι 100 άξονες πολιτικής για την Κύπρο της επόμενης μέρας, τους οποίους θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα, γιορτάζοντας έτσι τα 46 χρόνια του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το παρελθόν μας, από το να δείχνουμε το δρόμο για το μέλλον. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τη συλλογική μας προσπάθεια για την προκοπή και ευημερία του τόπου, για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ευρωπαϊκή.

–  Γιατί να σας επιλέξει ο κόσμος; Τι καλύτερο ή τι περισσότερο έχετε να προσθέσετε από τη σημερινή διακυβέρνηση;

– Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Να οδηγήσουμε τη χώρα ώστε με ασφάλεια να βγει από το ναρκοπέδιο που έχουμε ενώπιον μας, με τη βοήθεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Να εξελίξουμε την καλή μας πορεία υλοποιώντας τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος: ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την πράσινη και ψηφιακή Κύπρο, την Κύπρο της αλληλεγγύης. Με τελικό στόχο την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλει τα γεωπολιτικά δεδομένα με αποτέλεσμα ήδη να ζούμε τις συνέπειες: οικονομικές, επισιτιστικές, κοινωνικές, που μαζί με την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό αποτελούν χωρίς αμφιβολία ένα εκρηκτικό μείγμα. 

Σκοπός μας είναι η εξέλιξη των πολιτικών που έχουμε θέσει επί τάπητος μέχρι σήμερα. Πολιτικές οι οποίες τόσο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης το 2013 όσο και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχουμε δει ότι όχι μόνο φέρνουν σωστά αποτελέσματα αλλά έχουν κρατήσει τη χώρα όρθια. Έχουμε λοιπόν βάλει ήδη γερά θεμέλια για το μέλλον, με τις θυσίες της κοινωνίας και με τη δική μας δουλειά και τα όσα έχουμε πετύχει δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Το Ταμείο Ανάκαμψης για την Κύπρο του αύριο, είναι το εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να μετεξελίξουμε το κράτος μας σε μια σειρά από τομείς, ώστε εμείς οι ίδιοι να χτίσουμε την ασπίδα που θα μας προστατεύσει απέναντι στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Για να έχουμε μια δυνατή οικονομία που να μπορεί να σταθεί δίπλα στην κοινωνία όπως το έχουμε αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα.

– Θεωρείστε ο άνθρωπος που έχει λύσεις για την οικονομία. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που έρχονται λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία; Η ακρίβεια καίει τις τσέπες. Έχετε τις λύσεις;

– Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ζούμε ένα πληθωριστικό κύμα που δεν θα φύγει σύντομα. Η ακρίβεια, οι τιμές των καυσίμων και των βασικών αγαθών θα μας απασχολούν για καιρό. Γι’ αυτό απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Για να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση όπως το κάναμε δυο φορές μέχρι σήμερα. Να σας θυμίσω τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μας μέχρι και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας; Να θυμίσω επιπρόσθετα ότι παραλάβαμε μια οικονομία με 18% ανεργία; Θέσαμε γερά θεμέλια για την ανάπτυξη, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας και μια οικονομία ανθεκτική η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία κατά τη δύσκολη περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Χώρος για πειράματα δεν υπάρχει. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα και ξέρουμε πώς να μετατρέπουμε τις μεγάλες κρίσεις σε μεγάλες ευκαιρίες. Όμως απαιτείται σωστή οικονομική και πολιτική διαχείριση. Θα σας πω μερικά παραδείγματα από το Σχέδιο της Επόμενης Μέρας με τους 100 άξονες πολιτικής που θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες:

Πρώτο: θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κίνητρα για την ανάπτυξη και για την επενδυτική δραστηριότητα. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την ύφεση και να κρατήσουμε την απασχόληση σε ψηλά επίπεδα.

Δεύτερον: Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες και για περίοδο ενός έτους – για το 2023 – θα προσδιορίσουμε φορολογική ελάφρυνση προς όφελος όσων έχουν ετήσιο εισόδημα από 19.500 έως 28.000 ευρώ. Πρόκειται για τους συμπολίτες μας της μεσαίας τάξης, που έχουν πιεστεί ιδιαίτερα από την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και θα μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Τρίτον: Για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο των 19.500 και δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος θα προσδιορίσουμε αντίστοιχη ελάφρυνση στις συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες θα αναπληρωθούν από το κράτος, και πάλι για περίοδο ενός έτους. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψουμε και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, παρέχοντας την ίδια ώρα και κίνητρο για συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Την πλήρη οικονομική μας πρόταση θα την καταθέσουμε με κάθε λεπτομέρεια στο επόμενο διάστημα, πλήρως κοστολογημένη έως το τελευταίο σεντ, όπως πράττει πάντοτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Τέταρτον: Για τους πρόσφυγες πρέπει να κάνουμε πρακτικά και υλοποιήσιμα βήματα αναγνωρίζοντας το βάρος που κουβαλούν όλα αυτά τα χρόνια. Εστιάζοντας σε όσους δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, αλλά και σε όσους μένουν σε συνοικισμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή σε διαμερίσματα που είναι σε κακή κατάσταση. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την ανέγερση νέων κατοικιών, που θα παραχωρηθούν σε αυτούς τους πρόσφυγες, από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης έναντι αντιπαροχής κρατικής γης ή με παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης. Με αυτό τον τρόπο δεν θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση για το κράτος αλλά αντιθέτως, με γοργούς ρυθμούς, θα προσφέρουμε αξιοπρεπείς κατοικίες, με τίτλους ιδιοκτησίας σε όλους τους εκτοπισμένους που τις δικαιούνται. Και ασφαλώς την ίδια ώρα, μέσα από την ανάπτυξη γης, θα υπάρξει ευρύτερη αύξηση στην προσφορά στέγης που θα οδηγήσει στη συγκράτηση των τιμών προς όφελος κάθε νεαρού ζευγαριού.

Με την ασφάλεια και την ενέργεια να σπάσει το αδιέξοδο

– Σας κατηγορούν ότι κάνετε προεκλογική του «show». Γιατί νιώσατε την ανάγκη να επισκεφθείτε την Αμμόχωστο και γιατί τώρα; Σας κατηγορούν ότι όταν ξεκίνησαν οι τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι, εσείς απουσιάζατε εκτός Κύπρου…

– Δεν θυμήθηκα την Αμμόχωστο χτες. Έχω επισκεφθεί την Αμμόχωστο έξι φορές από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα. Όπως έχω επισκεφτεί και τη Λευκωσία, την Καρπασία και τον Απόστολο Αντρέα. Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός αρχηγός που να έχει πάει περισσότερες φορές στην κατεχόμενη γη μας. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρωτοβουλία που να προέβλεπε την επιστροφή της Αμμοχώστου που να μην την είδε θετικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Εμείς δεν είπαμε ποτέ όχι για τα Βαρώσια. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει θέσει τόσες πολλές φορές και τόσο συστηματικά το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια αλλά και το Κυπριακό στο σύνολό του. Δεν υπάρχει άλλο κυπριακό κόμμα που να έχει τέτοια επιρροή και τέτοια στήριξη από την ευρωπαϊκή του οικογένεια όπως εμείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρώπη. Να σας θυμίσω ότι μόλις πρόσφατα στο συνέδριο του ΕΛΚ ψηφίστηκε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ευρωπαϊκό και διεθνές ανάστημα, έχει συμμαχίες και δίκτυο, και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για τα δίκαια της πατρίδας μας. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολιτικοί που δεν έχουν πάει ούτε μια φορά και κάνουν κριτική από το γραφείο τους. Στην παράταξή μας μιλάμε και δρούμε πολιτικά. Άλλοι είναι αυτοί που στηρίζουν την εκστρατεία τους αποκλειστικά στις δημόσιες σχέσεις, το lifestyle και το show. Η δική μου πορεία είναι ταυτισμένη με την αποτελεσματικότητα και τις λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα. Έχω αποδείξει ότι είμαι ρεαλιστής. Δεν μιλάω «στρογγυλεμένα», δεν τάζω τα πάντα στους πάντες. Αντίθετα, δεν μασάω τα λόγια μου προκειμένου ο κόσμος να γνωρίζει την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι. Και η αλήθεια είναι ότι αν χαθεί το Βαρώσι, θα χαθεί και η Κύπρος ολόκληρη. Το εθνικό μας θέμα δεν είναι ζήτημα για να μας επιδείξει ο οποιοσδήποτε ότι είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλο. Δεν κάνουμε σύγκριση του πατριωτισμού μας και ποιος θέλει περισσότερο ή λιγότερο τη λύση του Κυπριακού. Μόνο με ενότητα θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία.

– Ποια είναι η δική σας πρόταση για να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία για το Κυπριακό; Θεωρείτε και εσείς τον εαυτό σας υποψήφιο λύσης;

– Με την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσω το εξής: Όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας έπραξαν με ό,τι ήταν δυνατόν για να φτάσουμε σε μια λύση του εθνικού μας θέματος. Αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσω και εγώ εφόσον με τιμήσει ο λαός με την ψήφο του. Πρέπει ωστόσο να είμαστε ειλικρινείς. Η σημερινή στασιμότητα στο κυπριακό έχει βασικό υπαίτιο κι αυτός είναι η Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αρθεί το αδιέξοδο έκανε μια θαρραλέα κίνηση με τον υπουργό Εξωτερικών θέτοντας στο τραπέζι συγκεκριμένα ΜΟΕ. Δυστυχώς η Τουρκία τα απέρριψε. Εμείς όμως πρέπει να επιμένουμε για να στέλνουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εμείς θέλουμε να σπάσει το αδιέξοδο. Και σε αυτό αποσκοπεί και η δική μου πρόταση η οποία περνάει μέσα από την ασφάλεια και την ενέργεια. Δύο μείζονα ζητήματα για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Με τη λύση του Κυπριακού λοιπόν, να μπουν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην ενεργειακή εξίσωση με αυστηρά εμπορικούς όρους και με άξονα τη διανομή του φυσικού αερίου. Η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τα δύο ισχυρά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας και αυτά βάζουμε στο τραπέζι.

«Τους δίνω εξουσιοδότηση να με ψάξουν παντού»

– Δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ: «Θέλουμε πρόεδρο που να μην έχει τη φήμη ότι, ‘όποια πέτρα κι αν σηκώσεις αυτός είναι από κάτω». Προφανώς το υπονοούμενο ήταν για εσάς… Θέλετε να το σχολιάσετε;

– Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ και γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, λέει ότι αντιστέκεται στο κατεστημένο και προσπαθεί να μας πείσει ότι πάει κόντρα στο σύστημα. Καλώ λοιπόν τον κ. Παπαδόπουλο, το ΔΗΚΟ, τον υποψήφιό του, το ΑΚΕΛ και τον δικό του υποψήφιο, κάθε υποψήφιο, να κάνουν τις καταγγελίες τους και να τις πάρουν σε όποια αρμόδια Αρχή θέλουν. Την Αστυνομία, τη Νομική Υπηρεσία, τον Γενικό Ελεγκτή, όπου επιθυμούν και εμπιστεύονται. Είμαι στην πολιτική από το 1985 και στην κεντρική πολιτική σκηνή από το 1991. Τους παρέχω λοιπόν πλήρη εξουσιοδότηση να ψάξουν παντού, μέσα και έξω από τη χώρα. Όποιος διεκδικεί την Προεδρία ή την εξουσία ας βγει έντιμα και καθαρά ή να με κατηγορήσει ή να με αντιμετωπίσει πολιτικά. Είναι ανήθικο να κρύβονται πίσω από υπονοούμενα και ψιθύρους. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τον πολιτικό μας λόγο στο επίπεδο που αρμόζει και που επιθυμούν και οι ίδιοι οι πολίτες.

Ο Νικόλας έδωσε κόμμα και ο Νίκος πήρε πρόγραμμα

– Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν μαζί με τον Νίκο Κοτζιά οι άνθρωποι που στήριξαν τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά όταν κάποιοι τον πίεζαν και του τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια, δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ήσασταν και εσείς τότε εκεί… Ξέρετε σε ποιους αναφέρεται;

– Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο. Δεν γνωρίζω σε ποιους αναφέρεται ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι φανερό ότι ρίχνει διάφορα πυροτεχνήματα προκειμένου να καλύψει την ομολογία του, ότι εδώ και πολλούς μήνες σχεδίαζε, μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη, την επιστροφή της συμμαχίας ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ στην εξουσία. Ο ίδιος το παραδέχθηκε. Εδώ υπήρξε μια ανταλλαγή: Ο κ. Παπαδόπουλος προμήθευσε τον κ. Χριστοδουλίδη με κόμμα, επιτελείο, πελατειακό δίκτυο. Σε αντάλλαγμα πήρε την εφαρμογή αυτούσιου του προγράμματος του ΔΗΚΟ. Αυτό είναι το θέμα και όχι το Κραν Μοντανά. Η δική μας πρόταση είναι καθαρή και συνοψίζεται σε λιγότερες από 70 λέξεις: Συνομιλίες για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Αυτονομία στις δύο συνιστώσες πολιτείες για τα θέματα της καθημερινότητας. Με πολιτική -όχι αριθμητική- ισότητα. Η κεντρική κυβέρνηση για τα σοβαρά: Μία κυριαρχία. Μία διεθνής προσωπικότητα. Μία ιθαγένεια. Ενιαία οικονομία και κεντρική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Με τη λύση, να μπουν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην εξίσωση της ενέργειας. Μη εξαιρουμένης της Τουρκίας.

Aίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

– Γιατί ανοίγετε θέμα ένταξης ΝΑΤΟ τώρα; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι γίνεται συζήτηση απλά για εσωτερική κατανάλωση…

– Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει άρδην το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Σουηδία και Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες ουδετερότητας. Το βέτο της Τουρκίας κάμφθηκε μετά από τις δυτικές πιέσεις. Υπάρχει μια ευκαιρία για εμάς να ξεκλειδώσουμε τις συνομιλίες για λύση, ακόμη κι αν αυτή βρίσκεται έξω από το στενό πλαίσιο των προκαταλήψεών μας. Θέτω λοιπόν το ζήτημα της ασφάλειας στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής πρότασης η οποία σκοπό έχει να καθησυχάσει τις ανησυχίες όλων των πλευρών, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Εάν οι πολίτες με εκλέξουν στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα υποβάλω αίτημα για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι δεδομένες. Οι εταίροι και σύμμαχοι μας όμως γνωρίζουν ότι ένα από τα δύο αγκάθια που βαλτώνουν το Κυπριακό μπορεί να λυθεί από την αντικατάσταση του προηγούμενου παρωχημένου συστήματος εγγυήσεων με ένα νέο που βασίζεται στην ευρωατλαντική αμυντική συνεργασία.

Μια Κύπρος απαλλαγμένη από τον κατοχικό στρατό και τις εγγυήσεις του 1960, μπορεί να μακροημερεύσει με την εγγύηση της λύσης να προέρχεται από το δυτικό σύστημα ασφάλειας. Τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να διαφυλάξει την ειρήνη στον τόπο μας την επομένη της λύσης. Εξάλλου και οι τρεις εγγυήτριες χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Γιατί όχι και η Κύπρος. Οι θέσεις μου είναι πάγιες: Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και ο δυτικός προσανατολισμός της Κύπρου. Αξιοποιώ τις συγκυρίες. Και τις συγκυρίες δεν τις προγραμματίζεις, τις εκμεταλλεύεσαι.

– Τονίζετε συνεχώς ότι ανήκουμε στη δύση. Ποια δύση εννοείτε; Αυτήν που χαϊδεύει τα αυτιά της Τουρκίας;

– Τη δύση που, με όλα τα προβλήματά της, είναι μια όαση ελευθερίας, δημοκρατίας και προόδου για τους λαούς της. Τη δύση που με τα επιτεύγματά της στην οικονομία, την επιστήμη και την τεχνολογία οδηγεί τον κόσμο μπροστά. Ο προσανατολισμός της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτος. Για εμάς τα τριτοκοσμικά πειράματα ανήκουν στο παρελθόν. Η εισβολή και κατοχή διευκολύνθηκε από το γεγονός όχι ότι ήμασταν μέρος της Ευρώπης και της Δύσης αλλά επειδή δεν ήμασταν. Η είσοδος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι η μεγαλύτερη εθνική μας επιτυχία.  Κανείς δεν είπε ότι όλα είναι τέλεια ή ότι δεν χρειάζονται βελτιώσεις. Αλλά αρκεί μόνο να φανταστεί κανείς ποια θα ήταν η θέση μας στο εθνικό μας θέμα, στην οικονομία, την ασφάλεια, τις μεταρρυθμίσεις, αν δεν ήμασταν μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Την ώρα λοιπόν που βιώνουμε την έξαρση του αναθεωρητισμού, μιας υπαρκτής απειλής για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης, με τη Ρωσία και την Τουρκία στην πρώτη γραμμή οφείλουμε να παίρνουμε καθαρή θέση. Τόσο λόγω αρχών όσο και γιατί αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον. Δείτε πόσο αναβαθμίστηκε το τελευταίο διάστημα το κύρος και η αξιοπιστία της Ελλάδας με τη σταθερή της θέση στο δυτικό στρατόπεδο. Δεν ήταν μόνο η επιδοκιμασία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Για τους δύσπιστους που αναζητούν τα πρακτικά οφέλη ένα έχω να πω: τα F-35 πέρασαν στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία ακόμα περιμένει έγκριση για τα F-16.