Ανέβηκαν οι τόνοι της προεκλογικής, στρέφοντας την ατζέντα της συζήτησης πέντε χρόνια πίσω. Η ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ την περασμένη Κυριακή και οι αναφορές του στον Κραν Μοντάνα και τη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη, έδωσαν –όπως αναμενόταν– αρκετό πεδίο δράσης για τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα, αναφορά του προέδρου του ΔΗΚΟ σε τηλεοπτική εκπομπή κατά την οποία τοποθέτησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως υποψήφιο απέναντι στον ΔΗΣΥ και το κατεστημένο, έδωσε την αφορμή που έψαχνε η Πινδάρου για δικαίωση της θέσης της ο τέως υπουργός Εξωτερικών είναι δηκοϊκός υποψήφιος. Στη συζήτηση τη Δευτέρα μπήκε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, δηλώνοντας πως αυτός πάλεψε περισσότερο από όλους για μηδέν στρατό και εγγυήσεις. Μια συζήτηση από την οποία στην ουσία έμμεσα νομιμοποιείται να δηλώνει δικαιωμένος ο Νίκος Αναστασιάδης για τους χειρισμούς του στο Κραν Μοντάνα. Στην όλη συζήτηση μπήκαν και οι ραδιοφωνικές δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη τον Ιούλιο του 2017 που αναδημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Αλήθεια», σύμφωνα με τις οποίες δεν ήταν θέση της δικής μας πλευράς το μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός. Δήλωση για την οποία τότε το ΔΗΚΟ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία του απαντούσε με ιδιαίτερα επικριτικό τόνο. Στην ανακοίνωση του τότε το ΔΗΚΟ σημείωνε πως η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη τότε, την οποία εξέφραζε ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με την πάγια θέση των Ελληνοκυπρίων για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, αλλά και με τη θέση της Ελλάδας και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για μηδέν στρατό – μηδέν εγγυήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οι οποίος βρισκόταν στην Αθήνα, αλλά και το επιτελείο του, απέφυγαν την οποιαδήποτε δήλωση ή σχόλιο. Απόσταση κράτησε χθες και το ΑΚΕΛ, ενώ και η Πινδάρου δεν είχε οποιαδήποτε ανακοίνωση. Διατήρησε όμως το θέμα στην επικαιρότητα με γραπτή δήλωση του Ευρωβουλευτή του κόμματος Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος επικεντρώθηκε στην αναφορά του προέδρου του ΔΗΚΟ για υποψηφιότητα απέναντι στο κατεστημένο του ΔΗΣΥ.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, σημείωσε πως η «δήλωση-ομολογία του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου ότι η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη βρίσκεται απέναντι στον Δημοκρατικό Συναγερμό, δηλαδή απέναντι στον περήφανο συναγερμικό κόσμο, απέναντι στην ιστορία μας και στον ιδρυτή μας Γλαύκο Κληρίδη, αποκαλύπτει πλήρως τις πραγματικές τους προθέσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο να πλήξουν και να υπονομεύσουν τη μεγάλη μας παράταξη». Δήλωσε ακόμα ότι «οφείλουν να γνωρίζουν ότι τούτη η μεγάλη, ιστορική παράταξη του Γλαύκου Κληρίδη, θεμελιώθηκε και χτίστηκε πάνω στους αγώνες, τους κόπους και τις θυσίες, χιλιάδων αφανών στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού. Των πατεράδων και των παππούδων μας οι οποίοι άντεξαν και νίκησαν την παραπληροφόρηση, την πολεμική, τα ψεύδη και τους λαϊκισμούς εδώ και δεκαετίες και συνεχίζουμε να πορευόμαστε στις ίδιες αρχές και αξίες πεπεισμένοι ότι και αυτή τη φορά θα αντέξει η μεγάλη μας παράταξη και θα νικήσει». 

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ τονίζει ακόμα ότι η υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ, «η υποψηφιότητα της μεγάλης μας φιλελεύθερης παράταξης, η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν βρίσκεται απέναντι σε κανέναν γιατί είναι υποψηφιότητα που ενώνει δυνάμεις και συμπορεύεται με τον συναγερμικό κόσμο και την κοινωνία, με ένα και μοναδικό αποκλειστικό στόχο: Να επιλύσουμε προβλήματα και να πάρουμε τον τόπο μας ακόμη πιο μπροστά. 

Άλλωστε τούτο το αποδείξαμε περίτρανα με τις δύο πετυχημένες μας διακυβερνήσεις, τη διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη για τις οποίες είμαστε περήφανοι», καταλήγει.  

> Συνάντηση Γραμματείας – Επιτελείου

Από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος απέφυγαν χθες να δώσουν συνέχεια. Το όλο θέμα έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της ανάγκης συντονισμού μεταξύ ΔΗΚΟ και επιτελείου Χριστοδουλίδη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Γραμματείας με το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας της Γραμματείας του ΔΗΚΟ συζητήθηκε η σκέψη για άτομα εκ μέρους του ΔΗΚΟ που θα βγαίνουν στα πάνελ για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό το οποίο αναφέρθηκε είναι ότι προβεβλημένα στελέχη θα ήταν καλό να μην βγαίνουν μπροστά λόγω και της ισχυρής κομματικής ταύτισης που θα δίνει η παρουσία τους στον υποψήφιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε λόγος για αξιοποίηση πρώην στελεχών του κόμματος, ενώ ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν αυτό του πρώην προέδρου ττης ΝΕΔΗΚ Γιάννη Παναγιώτου.