Το κυπριακό και οι προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των συναντήσεων που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μαδρίτη, για να συμμετάσχει στο ευρω-ατλαντικό δείπνο που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας στους Αρχηγούς Κρατών ΕΕ και ΝΑΤΟ και οι συναντήσεις με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μιροσλάβ Γιέτζια, και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα. στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρίσκονται το Κυπριακό και οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις. 

Σήμερα θα ανοίξει ο κύκλος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συνάντηση που θα έχει με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Διαπραγματευτή για το Κυπριακό Μενέλαου Μενελάου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας, Ανδρέας Ιωσήφ, θα παρουσιάσει εκ νέου τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και θα επαναλάβει τη βούληση και τη δέσμευση της πλευράς μας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού. Αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Μαδρίτη όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, ο Πρόεδρος έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί σε δείπνο που παραθέτει στο περιθώριο της Συνόδου προς τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντζεθ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Προέδρος της Δημοκρατίας θα εκφωνήσει ομιλία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ταξίδι στην ισπανική πρωτεύουσα θα δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναντηθεί διμερώς με ξένους ηγέτες και να τους ενημερώσει για θέματα που απασχολούν την Κύπρο, με βασικότερο ασφαλώς το Κυπριακό. Η πρόταση του για υλοποίηση ΜΟΕ, τα οποία θα υποβοηθήσουν την όλη διαδικασία και η ανάγκη εγκατάλειψης από την τουρκική πλευρά των προκλητικών ενεργειών και της αδιάλλακτης στάσης της, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη.

Την επόμενη μέρα, θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει την ετοιμότητα και τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.Θα επαναλάβει ότι η συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά η απαράδεκτη θέση της για ύπαρξη δήθεν δύο κρατών στην Κύπρο. Επίσης, θα θέσει εκ νέου στον κ. Γιέτζια το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς και θα ζητήσει όπως αναστραφούν τα τετελεσμένα στο Βαρώσι.