Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήρε πανηγυρικά τη στήριξη της υποψηφιότητας του από το ΔΗΚΟ, το οποίο γίνεται το πρώτο κόμμα που συστρατεύεται με τον τέως υπουργό Εξωτερικών. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδωσε το στίγμα πάνω στο οποίο η ηγεσία του κόμματος κινήθηκε προς την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντάς τον ως τίμιο και καθαρό αλλά ταυτόχρονα και τον άνθρωπο ο οποίος μαζί με το Νίκο Κοτζιά προστάτευσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα, όταν ο τελευταίος δεχόταν πιέσεις άλλων πολιτικών.

Αναφορές ασφαλώς με τις οποίες το ΔΗΚΟ θέλει να διαφοροποιήσει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη από τους άλλους δύο κύριους υποψηφίους, με τρόπον ωστόσο που να μην τον θέτει και απέναντι από τον Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση την οποία υπηρέτησε για εννιά χρόνια. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε το ΔΗΚΟ, παρουσιάζοντας την απόφαση στήριξης του ως ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει μέσα από τον διάλογο με την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες.

Η χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ ολοκληρώθηκε ουσιαστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας καθολική σχεδόν στήριξη στην πρόταση στήριξης του Νίκου Χριστουδουλίδη. Από τους 133 παρόντες οι 132 ψήφισαν υπέρ, ενώ καταγράφηκε μία αποχή, αυτή του βουλευτή Λάρνακας, Χρίστου Ορφανίδη. Η ψηφοφορία ήταν φανερή και δεν τέθηκε θέμα από κανένα μέλος για μυστική ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην ομιλία του ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που σε προσωπικό επίπεδο θέλει να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι γιατί «όταν στο Κραν Μοντάνα κάποιοι πίεζαν τον Νίκο Αναστασιάδη να δεχτεί και άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις, όταν κάποιοι έκαναν τους ‘Πόντιους Πιλάτους’ ενώ άλλοι προσπαθούσαν μετά μανίας να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο δύο πολιτικοί της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής πλευράς, παρέμειναν στο πλευρό του και στήριξαν έμπρακτα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

«Δύο πολιτικοί επέμεναν, μέχρι τέλους, να μην αποδεχτεί οτιδήποτε άλλο παρά ‘μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις’. Ο ένας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Ο άλλος ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως «ο στόχος μας παραμένει: να φέρουμε την αλλαγή το 2023» για να προσθέσει πως για αυτό τον λόγο και έπειτα από τις διαβουλεύσεις, την ανταλλαγή απόψεων και τον έντονο προβληματισμό, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, την υποστήριξη για την Προεδρία της Δημοκρατίας του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Η κοινωνία ζητά μια διαφορετική, ανεξάρτητη, υποψηφιότητα. Που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις δικές της προτεραιότητες και όχι τις κομματικές ατζέντες. Στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη η κοινωνία των πολιτών βρίσκει αυτή την υποψηφιότητα. Βρίσκει την ελπίδα», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. 

«Γιατί είναι ανεξάρτητος. Γιατί τα βάζει με το κατεστημένο. Γιατί τα βάζει με τα πρόσωπα που ευθύνονται για αποφάσεις που έχουν βλάψει τη χώρα και έχουν πληγώσει τους πολίτες. Γιατί μπορεί και θέλει να υπερβεί τον διχασμό των κομματικών αντιπαραθέσεων», επεσήμανε. 

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης «είναι ευσυνείδητος και εργασιομανής. Έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων ζητημάτων, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, τόσο ως διπλωμάτης, όσο και ως υπουργός. Είναι χαμηλών τόνων. Δεν εκφέρει διχαστικό λόγο».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως το ΔΗΚΟ διατηρεί τη δική του αυτονομία και ανεξαρτησία, το δικαίωμα της διαφοροποίησης σε συγκεκριμένα ζητήματα και προεκλογικά και μετεκλογικά.

«Δεν πρέπει κανείς να αναμένει πως θα δει μια παραδοσιακή συμφωνία κομματικής συνεργασίας και νομής της εξουσίας όπως είχαμε ενδεχομένως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Εμείς αναγνωρίζουμε και θέλουμε να διαφυλάξουμε την πραγματική ανεξαρτησία του Νίκου Χριστοδουλίδη», ανέφερε. 

Αναγνώρισε, παράλληλα, πως στο παρελθόν είχαν επιμέρους διαφωνίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση για να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Γιατί είμαστε έτοιμοι να παραμερίσουμε διαφωνίες του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε στο μέλλον».

 

Χριστοδουλίδης: Πέραν από κομματικές γραμμές

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε το ΔΗΚΟ για την απόφαση στήριξης της υποψηφιότητας του, η οποία όπως ανέφερε ενισχύει, «τη συλλογική μας προσπάθεια, όπως προκύπτει και μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία, για την ανάγκη να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ανανέωσης διαδικασιών και νοοτροπιών, μακριά από παραδοσιακές πρακτικές και προσεγγίσεις του παρελθόντος».

Σημείωσε ακόμα πως  η εμπιστοσύνη του ΔΗΚΟ προς την υποψηφιότητά του, «υπηρετεί την ανάγκη για υπερβάσεις, πέραν από κομματικές διαχωριστικές γραμμές, ιδεολογικές και άλλες διαφωνίες, όπως επίσης την ανάγκη για σύνθεση ιδεών και απόψεων για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας».

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες, προς κάθε οργανωμένο σύνολο, προς κάθε κοινωνική και πολιτική ομάδα, προς κάθε ανέντακτο πολίτη, προς κάθε νέο ψηφοφόρο, προς όλους όσοι ασπάζονται την έντονη πεποίθησή μας, ότι μαζί, ενωμένοι, παρά τις τυχόν διαφορετικές μας αφετηρίες, θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κοινωνίας», αναφέρει.

Υπονοούμενα για Αβέρωφ

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μέσα από την ομιλία του άφησε ξεκάθαρα υπονοούμενα κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέροντας σε κάποια στιγμή της ομιλίας του πως, 

«θέλουμε πρόεδρο που να μην έχει τη φήμη ότι, ‘όποια πέτρα κι αν σηκώσεις αυτός είναι από κάτω’… Θέλουμε πρόεδρο τίμιο για να καθαρίσει τον ‘Στάβλο του Αυγεία’».

Σε κάποια άλλη στιγμή σημείωσε πως υπήρχαν και στιγμές που το ΔΗΚΟ υπερασπίστηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, απέναντι σε επιθέσεις που δεχόταν, ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα και ιδιαίτερα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.