Ανησυχία προκαλούν οι κινήσεις των κατοχικών Αρχών στην περιοχή Περγάμου, για τις οποίες εκφράζονται φόβοι πως ενδεχομένως αποσκοπούν σε παρεμβάσεις στην Πύλα, μέσω της εκμετάλλευσης του ιδιότυπου καθεστώτος της. Έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια, το ψευδοκράτος επαναλειτούργησε «αστυνομικό σταθμό» στο Πέργαμος, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν, σε πανηγυρικό κλίμα, την περασμένη Τρίτη, στην παρουσία του «διοικητή» των κατοχικών δυνάμεων, Σεζάι Οζτούρκ και άλλων αξιωματούχων του τουρκικού στρατού. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία «αστυνομικού σταθμού» στο Πέργαμος, που είχε κλείσει το 2008 στο πλαίσιο της ενοποίησης «αστυνομικών τμημάτων», για σκοπούς «καλύτερης αστυνόμευσης της περιοχής». Αρμόδιες πηγές από την πλευρά μας, ωστόσο, αναφέρουν πως η λειτουργία του, η οποία εντάσσεται στις ενέργειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την «παγίωση της αίσθησης των δύο κρατών», ενδεχομένως να μην είναι άσχετη με τη λειτουργία, πριν από ενάμιση μήνα, του δικοινοτικού γραφείου επαφής στην Πύλα (JCR), στο οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά τοποθέτησε εν ενεργεία «αξιωματικό» της «αστυνομίας». Αυτό το γραφείο, δημιουργήθηκε από την Τεχνική Δικοινοτική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα, ως προέκταση του JCR της Λευκωσίας, που λειτουργεί από το 2008, για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών, αφού λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος του μεικτού χωριού, το οποίο εκμεταλλεύεται το οργανωμένο έγκλημα στις δύο πλευρές, αυξήθηκε η εγκληματικότητα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντί ΜΟΕ προτάσσουν νέα τετελεσμένα – Τι θα αφορούν

Ως ανησυχητική εξέλιξη η οποία σε αυτό το στάδιο αξιολογείται, χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές στον «Φ», τη λειτουργία «αστυνομικού σταθμού» στο Πέργαμος. Ξεκαθάρισαν μάλιστα πως εάν οι κατοχικές αρχές, επιχειρήσουν «να στήσουν μια υπόθεση, λέγοντας πως έχουν αρμοδιότητα στην Πύλα κι εάν κατά οποιονδήποτε τρόπο επιχειρήσουν να εμφανίσουν το στέλεχος του δικοινοτικού γραφείου ως στέλεχος “αστυνομικού σταθμού”, τότε θα αναθεωρήσουμε την πρακτική μας και θα τελειώσει το JCR στην περιοχή».

Οι ίδιες πηγές, υπέδειξαν πως το δικοινοτικό γραφείο επαφής, δεν λειτουργεί ως οιονεί Αστυνομικός Σταθμός και ότι η προέκταση της Πύλας, αποφασίστηκε για να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο ανταλλαγή πληροφοριών με το JCR στη Λευκωσία. «Ο ρόλος τους είναι απλώς ν’ ανταλλάζουν πληροφορίες για να αντιμετωπιστεί το έγκλημα, το οποίο ανθεί λόγω του στάτους κβο στην περιοχή. Επ’ ουδενί, δεν θεωρείται η παρουσία του εκεί ως παρουσία οποιασδήποτε Αρχής που έχει οποιαδήποτε εκτελεστική αρμοδιότητα. Εάν οι Τ/κ επιδιώκουν στη βάση της πάγιας τακτικής τους να εμφανίζονται ως υποτιθέμενες αρχές, αυτό δεν σημαίνει πως εμείς θα ακολουθήσουμε αυτό το αφήγημα».

Το άμεσο κλείσιμο του JCR στην Πύλα ζητά, εν τω μεταξύ, ο Ελληνοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας, Σίμος Μιτίδης, σημειώνοντας πως ενώ ο Τ/κ εν ενεργεία «αξιωματικός», που τοποθετήθηκε και κατέχει το βαθμό του «υπαστυνόμου», βρίσκεται στο γραφείο επί καθημερινής βάσεως, ο Ε/κ ο οποίος είναι συνταξιούχος αστυνομικός, είναι μερικής απασχόλησης, με παρουσία δύο φορές την εβδομάδα. «Η Κυπριακή Αστυνομία, έτσι κι αλλιώς κάνει επί 24ώρου βάσεως περιπολίες στην περιοχή μας. Πριν τη δημιουργία του γραφείου αυτού, η «αστυνομία» του ψευδοκράτους ερχόταν στην Πύλα, εφόσον εμπλέκονταν σε κάποιες υποθέσεις Τουρκοκύπριοι, ενώ τώρα είναι επί καθημερινής βάσεως». 

Ο κ. Μιτίδης έθεσε αυτό το θέμα, όπως ανέφερε, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στην αρμόδια Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή, πριν ακόμα τη δημιουργία του γραφείου στην Πύλα. «Εμείς ως Κοινοτικό Συμβούλιο διαχωρίσαμε εξ αρχής τη θέση μας και παρόλες τις διαφωνίες μας προχώρησαν στη δημιουργία του. Λένε ότι το κλιμάκιο στη Λευκωσία είχε αποτελέσματα στην εγκληματικότητα, αλλά εκείνο δεν είναι σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Πύλα, που αστυνομεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία δεν έχουν καμιά εξουσία. Η παρουσία του γραφείου δεν αλλάζει το καθεστώς στην Πύλα και εμείς αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξει ο τρόπος αστυνόμευσης. Αυτό το γραφείο δεν σημαίνει ότι θα ωφελήσει στην πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης διέλευσης μεταναστών, του λαθρεμπορίου κ.λπ». 

Κύκλοι από την τεχνική Δικοινοτική Επιτροπή για το έγκλημα ανέφεραν στον «Φ» πως η Τ/κ πλευρά διορίζει πάντα εν ενεργεία «αστυνομικούς», «με απώτερο σκοπό να δείξει ότι έχει “κράτος”. Εμάς πάντα διορίζεται κάποιος που αφυπηρέτησε και ο λόγος είναι πως το JCR, δεν είναι θεσμοθετημένο, είναι άτομα υπό την προσωπική τους ιδιότητα, που δεν έχουν εξουσίες». 

Η παρουσία του JCR στην Πύλα είναι άτυπη, επέμειναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, αναφέροντας πως εάν τεθεί θέμα ωραρίου των μελών που βρίσκονται εκεί, τότε «θα παραπέμπει σε κάτι πολύ πιο επίσημο», κάτι που προσπαθεί να αποφύγει η πλευρά μας. «Η προσπάθεια, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι η επιδίωξή τους για αναγνώριση. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Το γραφείο εκεί δεν είναι κάτι επίσημο και δεν θα γίνει ποτέ κάτι επίσημο».