«Aγαπητέ Αβέρωφ: τον Φεβρουάριο του 2023 χρειαζόμαστε την ηγεσία και την εμπειρία σου για να συνεχίσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ευημερίας!», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, εκφράζοντας τη στήριξή του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

 

Στην ομιλία που εκφώνησε στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ στο στάδιο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος» τόνισε επίσης ότι η Κύπρος χρειάζεται καλή ηγεσία. «Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο πρόεδρο για το 2023, έχετε έναν εξαιρετικό και αφοσιωμένο πολιτικό ηγέτη, έναν καταδικασμένο Ευρωπαίο, που αγωνίζεται ακούραστα και με πάθος για την Κύπρο. Πιστεύω ότι οι Κύπριοι θα εμπιστευτούν τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Για να μπορέσει να συνεχίσει τον επιτυχημένο δρόμο της ευημερίας και της σταθερότητας για την Κύπρο. Για να μπορέσει να συνεχίσει να γράφει τη σύγχρονη ιστορία επιτυχίας και να πραγματοποιήσει το όραμά του για ένα ‘‘πράσινο και τεχνολογικό νησί’’».

 

Επίσης ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και το Ουκρανικό:

 

– “Ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη: δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη. Ποιος άλλος, αν όχι εμείς, οι Ευρωπαίοι, μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας; Είναι για τις αξίες μας για τις οποίες αγωνίζονται οι Ουκρανοί: ονειρεύονται να ζήσουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής! Ευχαριστώ όλους τους Ουκρανούς για το θάρρος σας, το ακλόνητο πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας και τη φιλοδοξία σας για την Ευρώπη. Στεκόμαστε δίπλα σας!”

– “…Πρέπει να είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει γεωπολιτικά-πολιτιστικά όρια. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Αλλά θέλουμε μια επανενωμένη Κύπρο στην ενωμένη Ευρώπη μας.

– “Η Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Μεσόγειο και το Κυπριακό ειδικότερα. Στεκόμαστε ενωμένοι πίσω από την Κύπρο και αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου. Η λύση των δύο κρατών που προτείνει η τουρκική πλευρά είναι απαράδεκτη. Η θέση μας στο Κυπριακό ήταν πάντα ξεκάθαρη: τα Κυπριακά είναι ευρωπαϊκά ζητήματα. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια ενωμένη Ευρώπη με μια διαιρεμένη Κύπρο.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του κ. Βέμπερ:

 

Αγαπητέ Πρόεδρε Νίκο Αναστασιάδη, αγαπητέ Αβέρωφ,

αγαπητέ Λευτέρη (Χριστοφόρου), αγαπητέ Λουκά (Φουρλά)

Αγαπητοί Υπουργοί, αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

• Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και λυπημένος για τον θάνατο της Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου. Θέλω να εκφράσω σε όλους εσάς, αγαπητοί μου φίλοι, τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια του συναδέλφου και φίλου σας. Η οικογένεια του ΕΛΚ είναι μαζί σας σε σκέψεις και προσευχές σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

 

• Συγκλονισμένος από αυτά τα θλιβερά νέα, χαίρομαι παρόλα αυτά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη Λευκωσία. Είναι μεγάλη χαρά για μένα που έρχομαι στην Κύπρο. Ο δεσμός μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης είναι ισχυρός και γεμάτος ιστορία. Η Κύπρος με την πλούσια και ποικιλόμορφη πολιτιστική, ιστορική και αρχαιολογική της κληρονομιά, ριζωμένη στον κλασικό Ελληνισμό. Η Κύπρος ως ισχυρός και παθιασμένος υπέρμαχος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

 

• Η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Σε στρατηγική τοποθεσία, η Κύπρος είναι το νότιο φυλάκιο της Ευρώπης στη Μεσόγειο και το φυσικό σκαλοπάτι της Ευρώπης, η «πόρτα μας», στη Μέση Ανατολή. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 ήταν μια μεγάλη μέρα για την ΕΕ και την Κύπρο. Ήταν μια φυσική επιλογή, καθώς Κύπρος και Ευρώπη ενώνονται άρρηκτα από τον πολιτισμό, τον πολιτισμό, την ιστορία και την προσήλωσή τους στα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

 

• Είναι καλό να είσαι ανάμεσα σε φίλους. Αγαπητέ Νίκο, αγαπητέ Αβέρωφ, θα μπορούσα πάντα να βασίζομαι στην υποστήριξή σου. Σας ευχαριστούμε για την απίστευτη φιλοξενία σας. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα μου ταξίδια ως πρόεδρος του κόμματος του ΕΛΚ. Είναι συμβολικό να αποτίουμε φόρο τιμής στην Κύπρο, στον ΔΗΣΥ και προσωπικά, σε εσάς, αγαπητοί Νίκο και Αβέρωφ, και το αξιόλογο έργο σας. Όταν αναλάβατε πριν από εννέα χρόνια μετά από χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης από την Αριστερά, η Κύπρος βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οδηγούσε στη χρεοκοπία. Μετατρέψατε την Κύπρο σε ευρωπαϊκό μοντέλο ευημερίας, παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

• Και επιτρέψτε μου να πω από την αρχή, αγαπητέ Αβέρωφ: τον Φεβρουάριο του 2023 χρειαζόμαστε την ηγεσία και την εμπειρία σας για να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ευημερίας!

 

• Αυτό το συνέδριο γίνεται σε κρίσιμες στιγμές. Στην Ευρώπη γίνεται ξανά πόλεμος. Ως Κύπριοι ξέρετε από πρώτο χέρι, τι σημαίνει να δέχεται επίθεση, τι είναι να ζεις με την ανοιχτή πληγή μιας διαιρεμένης χώρας.

 

· Ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη: δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη. Ποιος άλλος, αν όχι εμείς, οι Ευρωπαίοι, μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας; Είναι για τις αξίες μας για τις οποίες αγωνίζονται οι Ουκρανοί: ονειρεύονται να ζήσουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής! Ευχαριστώ όλους τους Ουκρανούς για το θάρρος σας, το ακλόνητο πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας και τη φιλοδοξία σας για την Ευρώπη. Στεκόμαστε δίπλα σας!

 

· Ο Πρόεδρος Zelenskyi στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας ρώτησε ευθέως: είμαστε ευπρόσδεκτοι; Μπορούμε να γίνουμε μέλη του συλλόγου; Αξίζει να αγωνιστούμε για αυτόν τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ; Και σε αυτές τις ειλικρινείς ερωτήσεις, το ΕΛΚ λέει ολόψυχα: ΝΑΙ! Παρακαλώ. ΝΑΙ! Μπορείτε να γίνετε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΝΑΙ! Το ΕΛΚ υποστηρίζει πλήρως το καθεστώς υποψηφιότητας για την Ουκρανία και επίσης για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

 

· Χρειαζόμαστε επίσης ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα, όπου νιώθουν ότι είναι ευπρόσδεκτα. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι Ευρώπη και χρειάζονται ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μέλλον! Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει γεωπολιτικά-πολιτιστικά όρια. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Αλλά θέλουμε μια επανενωμένη Κύπρο στην ενωμένη Ευρώπη μας.

 

· Για να καταστεί δυνατή η διεύρυνση – πρέπει να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη κατάλληλη για τις προκλήσεις της εποχής μας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος όπως ο Όρμπαν να μπλοκάρει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα: Μια Ευρώπη που δεν μπορεί να αποφασίσει για μια ενωμένη εξωτερική πολιτική, ακόμη και για κυρώσεις, θα είναι μια αδύναμη Ευρώπη στον κόσμο. Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει με μια δυνατή φωνή.

 

· Και πρέπει να απορρίψουμε ότι ο Ερντογάν παίζει μαζί μας. Είναι σπουδαία νέα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για το ΝΑΤΟ. Το ΕΛΚ ήταν πάντα υπέρ. Ταυτόχρονα, ο αποκλεισμός του Ερντογάν είναι εντελώς απαράδεκτος. Πρέπει να είμαστε σκληροί στην αντιμετώπιση των προσπαθειών του να μας εκβιάσει. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να υπαγορεύσει ποιος μπορεί να είναι μέλος του συλλόγου και ποιος όχι. Το ΝΑΤΟ είναι εκεί για να προστατεύει τις δυτικές αξίες, όχι το εγώ του Ερντογάν.

 

· Η Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Μεσόγειο και το Κυπριακό ειδικότερα. Στεκόμαστε ενωμένοι πίσω από την Κύπρο και αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου. Η λύση των δύο κρατών που προτείνει η τουρκική πλευρά είναι απαράδεκτη. Η θέση μας στο Κυπριακό ήταν πάντα ξεκάθαρη: τα Κυπριακά είναι ευρωπαϊκά ζητήματα. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια ενωμένη Ευρώπη με μια διαιρεμένη Κύπρο.

 

· Σας ευχαριστώ, αγαπητέ Νίκο, για την ισχυρή αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή σας στο όραμα του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου. Σας ευχαριστούμε για τη θέλησή σας να επαναφέρετε τις διαπραγματεύσεις σε τροχιά και για τα γενναία Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 

· Χρειαζόμαστε λύσεις που βασίζονται στο ενωσιακό και διεθνές δίκαιο. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει και να διατηρήσει τη γειτονιά της σε τάξη. Πρέπει να ενσωματωθούμε ακόμη περισσότερο και ισχυρότερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στη γειτονιά μας. Κύπρος, μπορείς να βασιστείς σε εμάς.

 

· Σοβαρές πολιτικές εποχές, είναι καιροί ΕΛΚ. Οι κρίσιμοι πολιτικοί καιροί δεν είναι καιρός επίδειξης αλλά ώρα υπευθυνότητας, αξιοπιστίας, αποφασιστικότητας και των καλύτερων ιδεών για το μέλλον. Οι σοβαρές πολιτικές εποχές είναι καιροί Δημοκρατικού Συλλαλητηρίου!

 

· Η πολύ επιτυχημένη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, υποστηριζόμενη από τη Δημοκρατική Συσπείρωση, είναι η καλύτερη απόδειξη. Είσαι ένας φάρος που δείχνει ότι η καλή πολιτική έχει σημασία: ότι δεν είναι να είσαι συγκεντρωμένος στο να είσαι το αγαπημένο της ημέρας, αλλά να είσαι ο αρχιτέκτονας για το μέλλον!

 

· Τα τελευταία εννέα χρόνια, η Κύπρος πέρασε από μια χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης που υπέφερε από λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο ευημερίας και σταθερότητας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του είχαν μια δύσκολη δουλειά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά κατάφεραν εντυπωσιακά να επαναφέρουν την Κύπρο σε τροχιά. Ανέκτησαν την οικονομική αξιοπιστία της χώρας και έφεραν αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στη χώρα – με πειθαρχία, σκληρή δουλειά και υπεύθυνη οικονομική διαχείριση.

 

· Οι γενναίες αλλά δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ στο εθνικό κοινοβούλιο απέδωσαν καρπούς: ο ΔΗΣΥ εφάρμοσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πολεμήσατε για πραγματική δικαιοσύνη: Μειώσατε την ανεργία. Το 2019 εισαγάγατε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου. Χάρη σε εσάς, κάθε Κύπριος έχει πλέον εξίσου πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη. Ο ΔΗΣΥ δημιούργησε πλούτο. Η εγγύηση του ΔΗΣΥ για την Κύπρο έγινε σεβαστή στην Ευρώπη! Ευχαριστώ αγαπητέ πρόεδρε, ευχαριστώ Αβέρωφ! Η Κύπρος και η Ευρώπη σας οφείλουν πολλά. Η Κύπρος χρειάζεται τον ΔΗΣΥ!

 

· Και η Κύπρος χρειάζεται καλή ηγεσία. Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο πρόεδρο για το 2023, έχετε έναν εξαιρετικό και αφοσιωμένο πολιτικό ηγέτη, έναν καταδικασμένο Ευρωπαίο, που αγωνίζεται ακούραστα και με πάθος για την Κύπρο.

 

· Πιστεύω ότι οι Κύπριοι θα εμπιστευτούν τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Για να μπορέσει να συνεχίσει τον επιτυχημένο δρόμο της ευημερίας και της σταθερότητας για την Κύπρο. Για να μπορέσει να συνεχίσει να γράφει τη σύγχρονη ιστορία επιτυχίας και να πραγματοποιήσει το όραμά του για ένα «πράσινο και τεχνολογικό νησί». Ένας στόχος που θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω του ταμείου της ΕΕ Next Generation για την προώθηση της μετάβασης προς μια πιο πράσινη και ψηφιοποιημένη ευρωπαϊκή κοινωνία.

 

· Εύχομαι καλή επιτυχία στη Δημοκρατική Συσπείρωση και σε σένα αγαπητέ μου φίλε Αβέρωφ. Η ψήφος του ΔΗΣΥ είναι ψήφος για μια σταθερή, ασφαλή, ευημερούσα και σύγχρονη Κύπρο.

 

· Οι εκλογές είναι κρίσιμες και για την Ευρώπη. Αντιμετωπίζουμε μια εποχή, όπου η ηγεσία της κεντροδεξιάς είναι πιο σημαντική από ποτέ. Εμείς ως Κεντροδεξιοί, ενωνόμαστε, είμαστε γεφυροποιοί. Γι’ αυτό ονομαζόμαστε Λαϊκό Κόμμα. Συγκεντρώνουμε τους ανθρώπους από:

– μεγάλες πόλεις και η ύπαιθρος

– μικροί και μεγάλοι

– κοσμοπολίτες και γηγενείς

– εργαζόμενοι και επιχειρηματίες

– αγρότες και ψηφιακές νεοφυείς επιχειρήσεις και

– η ανατολή και η δύση, ο βορράς και ο νότος!

 

• Μαζί παλεύουμε για λύσεις. όχι για ιδεολογίες. Τα πρότυπά μας δεν είναι διασημότητες. Πρότυπά μας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, που στέκονται όρθιοι και εργάζονται καθημερινά. Είναι οι καθημερινοί μας ήρωες! Τους αξίζει ένα λαμπρό μέλλον. Γι’ αυτούς δουλεύουμε!

 

· Ως ΔΗΣΥ, υποστηρίζατε πάντα την οικογένειά μας του ΕΛΚ: πάντα προωθούσατε τις αξίες μας και ήσασταν μια ισχυρή και αξιόπιστη φωνή για την οικογένειά μας του ΕΛΚ εδώ στην Κύπρο. Ευχαριστούμε τους Νίκο Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Ο ΔΗΣΥ δεν είναι μόνο η κινητήρια δύναμη για μια ισχυρή Κύπρο αλλά και για μια Ευρώπη σταθερή, ανταγωνιστική και στραμμένη προς το μέλλον!

 

Αγαπητοί,

· Η Ευρώπη δέχεται επίθεση. Βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες στιγμές. Η Κεντροδεξιά τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Εμπειρία, αξίες, υπευθυνότητα και μελλοντικός προσανατολισμός – αυτό είναι το DNA μας! Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κύπρο. Και χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και προσανατολισμένο στο μέλλον ηγέτη: Χρειαζόμαστε τον Αβέρωφ Νεοφύτου! Οι φίλοι σας από ολόκληρη την οικογένεια του ΕΛΚ είναι μαζί σας. Αγαπητοί φίλοι, θα το ξανακάνετε το 2023!