Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία υποστηρίζουν πως δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί η άσκηση «Αγαπήνωρ 2022», στην οποία συμμετείχαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, γιατί προηγουμένως είχαν σταλεί οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η πραγματοποίηση της άσκησης, σύμφωνα με την τουρκική θέση, δείχνει την ανειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζουν τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος.  

Αφού έλαβε τις εντολές από την Άγκυρα το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων προχώρησε σε έκδοση ανακοίνωσης. Για να έρθει αμέσως μετά το τουρκικό ΥΠΕΞ να στηρίξει τη θέση του κατοχικού καθεστώτος. Μια τακτική που ακολουθείται συχνά όταν πρόκειται να σχολιάσουν ένα γεγονός που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως όταν είναι ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε διαμαρτυρηθεί προς το Ισραήλ για την άσκηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου, χωρίς ωστόσο να ληφθεί υπόψη από ισραηλινής πλευράς καθώς η άσκηση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Το «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος σε ανακοίνωσή του για την άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» αναφέρει ότι οι στρατιωτικές σχέσεις και ασκήσεις που έχουν συνάψει το Ισραήλ και άλλες χώρες με την ε/κ πλευρά δεν σημαίνουν τίποτα άλλο από την υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων της ε/κ πλευράς.

«Τέτοιες δραστηριότητες είναι παράγοντες που εμποδίζουν την εδραίωση της απαραίτητης σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Αναμένουμε από το Ισραήλ και όλες τις άλλες χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις προκλητικές πολιτικές της ε/κ διοίκησης και να ενθαρρύνουν την ε/κ πλευρά να βρει μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατών», υποστηρίζει το «υπεξ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον του ψευδοκράτους, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων, «απαιτούν την αδιάλειπτη υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της εγγυήτριας χώρας και μητέρας πατρίδας Τουρκίας» και του ψευδοκράτους.

Τα τ/κ ΜΜΕ που μεταδίδουν την πιο πάνω ανακοίνωση σημειώνουν ότι η άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» διεξήχθη μεταξύ 29 Μαΐου και 2 Ιουνίου και είναι η πιο μεγάλη άσκηση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ μέχρι σήμερα.

Ευθύς μετά ήρθε και η τοποθέτηση από την Άγκυρα. 

Η άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» διοργανώθηκε με κόστος την αποσταθεροποίηση της περιοχής και αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της ανειλικρίνειας της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγίτς λέει ότι «υποστηρίζουμε τη δήλωση του υπεξ της τδβκ σχετικά με την κοινή στρατιωτική άσκηση ‘Αγαπήνωρ 2022’ που διεξάγει η ελληνοκυπριακή διοίκηση» – όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία – «με το Ισραήλ».

«Την ώρα που ετοιμάζονται νέες προτάσεις συνεργασίας, οι οποίες αναφέρθηκαν και στη δήλωση της προεδρίας της τδβκ στις 31 Μαΐου, αυτή η άσκηση που διοργάνωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση με κόστος την αποσταθεροποίηση της περιοχής αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της ανειλικρίνειας τους», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για άλλη μια φορά καλούμε τις χώρες που είναι εταίροι σε τέτοιες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να μην γίνουν όργανο των προκλήσεων και της προπαγάνδας της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τδβκ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που πηγάζουν από τις συνθήκες εγγυήσεων».

Επίσκεψη Ουστέλ σε οδοφράγματα 

Τα οδοφράγματα σε Αστρομερίτη και Λεύκα–Απλίκι επισκέφθηκε το Σάββατο ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ο οποίος λίγο μετά που ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε επισκεφθεί τα οδοφράγματα σε Λευκωσία, Βρετανικές Βάσεις και Δερύνεια.

Όπως αναφέρει ο τ/κ Τύπος, ο κ. Ουστέλ είπε ότι θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σημεία διελεύσεων, ώστε να λειτουργούν με ευκολία και πιο γρήγορα. Γι’ αυτό το λόγο, υπενθύμισε ότι θα υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων.

Ο κ. Ουστέλ είπε ότι από τον Αστρομερίτη γίνονται καθημερινά περίπου 2.000 διελεύσεις, εντοπίστηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτό το συχνής κυκλοφορίας οδόφραγμα και θα γίνει αυτό που χρειάζεται για να διευκολυνθεί η κίνηση. Και στο οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου, είπε, είδαν ότι υπάρχουν δυσκολίες, κι όλα αυτά θα τα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες σε σύσκεψη αρμοδίων.

Στις επισκέψεις του στα δύο αυτά οδοφράγματα τον κ. Ουστέλ συνόδευαν οι «υπουργοί εσωτερικών και εργασίας», Ζιγιά Οζτουρκλέρ και Χασάν Τατσόι, οι «βουλευτές» Λευκωσίας του ΚΕΕ, Αχμέτ Σαβασιάν και Αλισιάν Σαν, ο «βουλευτής» Λεύκας του ίδιου κόμματος, Φιρτίνα Καρανφίλ, ο «δήμαρχος» Μόρφου, Μαχμούτ Όζτσιναρ, ο «αστυνομικός διευθυντής» Μόρφου, Ζαφέρ Ζαϊφερ και τεχνοκράτες.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας 

Η Ελλάδα επιτρέπει την εγκατάσταση εννέα αμερικανικών βάσεων και οι τρομοκράτες συνωστίζονται, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε σύνοδο του κόμματός του στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Μίλησα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για το θέμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ενόσω στη Σουηδία και τη Φινλανδία συνωστίζονται οι τρομοκράτες, ενόσω στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία συνωστίζονται κρατώντας στα χέρια τους τις αφίσες του αρχηγού τρομοκρατικής οργάνωσης, κι ενόσω στη γειτονική μας Ελλάδα, η χώρα επιτρέπει την ίδρυση εννέα αμερικανικών βάσεων και οι τρομοκράτες συνωστίζονται, να μην περιμένουν από εμάς να κάνουμε το ίδιο λάθος».