Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, στις 19 Μαΐου, στην οποία περιέλαβε την πρότασή του με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να παρουσιάσει την πρότασή του, ο Προέδρος Αναστασιάδης φρόντισε να στείλει επιστολή προς τον Ερσίν Τατάρ. Η απάντηση όμως δεν ήρθε επί της ουσίας, αυτό που ακολούθησε ήταν ενέργειες στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Ενέργεια την οποία καταγγέλλει με επιστολές του ο ΠτΔ προς ηγέτες της ΕΕ επισυνάπτοντας και την πρότασή του προς τον Τατάρ. 

Την αποστολή της επιστολής Αναστασιάδη προς Τατάρ αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη διάρκεια δηλώσεών του στο ΡΙΚ. Στην επιστολή προς Τατάρ που εστάλη μέσω του επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κόλιν Στιούαρτ, διευκρινίζεται ότι η δέσμη των ΜΟΕ δεν είναι πάρτε το ή απορρίψετέ το (take it or leave it), αλλά μπορεί να τύχει συζήτησης, ανέφερε ο Ιωάννης Κασουλίδης. Εξήγησε δε ότι πρόκειται για το ίδιο πακέτο που είχε τεθεί στον Αντόνιο Γκουτέρες πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη και δεν συζητήθηκε. 

Όσον αφορά στις συμφιλιωτικές αναφορές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα σε δεσμεύσεις αυτονομίας των συστατικών κρατιδίων έναντι του ομοσπονδιακού κράτους. Στις πρωινές του αναφορές ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι ως στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για να φθάσουμε και σε συζήτηση τού Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνίας Αναστασιάδη-Έρογλου του 2014,  δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ για ΜΟΕ: Δεν θα προσφέρονται πάντα ευκαιρίες

Στη συνέχεια σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στη Λευκωσία, και ερωτηθείς για επιστολή με τα προτεινόμενα ΜΟΕ που αποστάληκε, μεταξύ άλλων, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «η επιστολή περιείχε μέσα διάφορα θέματα ως μια ένδειξη της καλής μας θέλησης» περισσότερο υποδεικνύοντας ποιό είναι το κοινό καλό για την Κύπρο.

Σε ερώτηση για τις προοπτικές των προτάσεων που κατατίθενται, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εμείς προτείνουμε και επί του Κυπριακού και επί των ΜΟΕ και η τουρκική πλευρά μέχρι τώρα απορρίπτει». Σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι τώρα δεν έχει ακούσει απόρριψη των ΜΟΕ.

«Δεν έχουμε απόρριψη ακόμα. Δεν προεξοφλώ ότι δεν θα έχουμε, αλλά πιστεύω ότι επειδή είναι μια μοναδική ευκαιρία που θα προσφέρει στην τ/κ κοινότητα και οικονομική πρόοδο και ευημερία, πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση δεν πρέπει να απορριφθεί γιατί τέτοιου είδους ευκαιρίες δεν θα προσφέρονται πάντα», υπογράμμισε ο υπουργός.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Η νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς στην Αμμόχωστο ήρθε μετά την επιστολή Αναστασιάδη προς Τατάρ. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να στείλει σειρά επιστολών κινούμενος προς τρεις κατευθύνσεις: τις εγγυήτριες δυνάμεις, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους ηγέτες των θεσμών καθώς και τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε αυτές τις επιστολές, πρώτο θέμα είναι αυτό των τουρκικών παραβιάσεων στην Αμμόχωστο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», στις επιστολές αυτές επισυνάπτεται και η πρόταση για ΜΟΕ που έστειλε ο ΠτΔ προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. 

Ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έχουν γίνει τα διαβήματα, σημείωσε ωστόσο ότι «η Τουρκία θέλει να κάνει τη δική της πολιτική». Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και απέναντι στην Ελλάδα, ο Ι. Κασουλίδης εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και την πλήρη συμπαράσταση της Κύπρου έναντι της Ελλάδας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα κάποια στιγμή η Τουρκία, όπως έκανε στροφή 180 μοιρών με άλλες χώρες στην περιοχή, το ίδιο να πράξει και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FRANCE24: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24 και αναφέρθηκε στο Κυπριακό.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όπως καθορίζεται από σωρεία Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρά την αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας να παραγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την αμφισβήτηση του 40% της ΑΟΖ που δεν επηρεάζει μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους, «έχουμε προτείνει στην Τουρκία είτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε μέσω επιδιαιτησίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να βρούμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα». Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα αποτολμήσουν κάτι το οποίο θα προκαλέσει μια νέα ανάφλεξη και κίνδυνο για τη διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή.

Φανταστείτε τη Ρωσία εγγυήτρια στην Ουκρανία 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνέντευξή του στο France24 τόνισε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο, σημειώνοντας τους παραλληλισμούς στις ενέργειες χωρών που με τον αναθεωρητισμό επιδιώκουν να ανατρέψουν, όπως είπε, είτε γεωγραφικά είτε δεδομένα που η ιστορία καταγράφει.

Μιλώντας στη συνέχεια για τα όσα έχουν συζητηθεί στο Κυπριακό μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Έχουμε συμφωνήσει στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων τη νομοθετική εξουσία, τη δικαστική εξουσία, τη σύνθεση της εκτελεστικής εξουσίας, και παρέμεναν άλυτα το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με τις αξιώσεις που έχουν, αλλά το χειρότερο και πάνω απ’ όλα, η Κύπρος να παραμένει υπό το καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας», είπε, για να προσθέσει: «Φανταστείτε οι Ρώσοι να επιμένουν ότι θα είναι εγγυητές της Ουκρανίας. Είναι το ίδιο ακριβώς».