Μικρή κάμψη σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν οι τιμές ακινήτων το τελευταίο τρίμηνο πέρσι καταγράφοντας όμως ετήσια αύξηση.

Συγκεκριμένα βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, υπολογίζεται στις 109,95 μονάδες. Συγκρινόμενος με το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο ΔΤΚατ μειώθηκε κατά 0,6% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 1,6%. Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) είναι ένας τριμηνιαίος δείκτης που μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων και καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούριες και υφιστάμενες.

Στην ευρωζώνη καταγράφηκε κάμψη στις τιμές των κατοικιών το τελευταίο τρίμηνο πέρσι, σε ετήσια βάση, της τάξης του 1,1% ενώ στην ΕΕ σημειώθηκε αύξηση 0,2% σύμφωνα με την Eurostat. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οκτώ κατέγραψαν ετήσια μείωση στον Δείκτη Τιμών Κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και 18 ετήσια αύξηση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-14,4%), τη Γερμανία (-7,1%) και τη Φινλανδία (-4,4%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+13,0%), τη Βουλγαρία (+10,1%) και την Κροατία (+9,5%).  Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμειναν σταθερές σε ένα κράτος μέλος (Ιταλία) και αυξήθηκαν σε δεκατέσσερα κράτη μέλη. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία (-2,7%), τη Λετονία (-2,5%), καθώς και τη Δανία και τη Σουηδία (και οι δύο -2,3%).