Τα επόμενα βήματα στην παγκόσμια επιχείρηση για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα συζητήθηκαν χθες βράδυ σε τηλεδιάσκεψη υψηλού επιπέδου, με την Κύπρο να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Στη Λάρνακα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποστολή νέας βοήθειας καθώς το δεύτερο πλοίο είναι ήδη στο λιμάνι της πόλης. Όσον αφορά το Open Arms αυτό αναμένεται ότι σήμερα θα προσεγγίσει τις ακτές της Γάζας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, τα επόμενα βήματα που αποφασίστηκαν στην τηλεδιάσκεψη συνοψίζονται ως ακολούθως:

Πρώτον, εξετάζεται η προοπτική σύστασης ενός κοινού ταμείου με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας του θαλάσσιου διαδρόμου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διαβουλεύσεις τόσο με την ομάδα της Συντονίστριας του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ.

Δεύτερον, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Κύπρο (21/3/2024), στο επίπεδο συντονιστών από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη και οργανισμούς. Η συμμετοχή, δηλαδή, θα υπερβαίνει αυτή της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

Τρίτον, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας αποστολής δεύτερου πλοίου, με επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο πλοίο απέπλευσε την Τρίτη από το λιμάνι Λάρνακας.

Ο Κ. Κόμπος ανέφερε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης υψηλού επιπέδου πως σ’ αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ (τη συμμετοχή του οποίου χαιρέτισε με δήλωσή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν). Επίσης, συμμετείχε από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος αρμόδιος για Διαχείριση Κρίσεων, καθώς και η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση από όλους του συμμετέχοντες για συνέχιση της εμπλοκής των χωρών μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και της ενεργοποίησης του ρόλου της Συντονίστριας του ΟΗΕ κας Kaag σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Οι εμπλεκόμενες χώρες και οργανισμοί βρίσκονται σε ένα στάδιο εντατικών διεργασιών με στόχο της συστηματοποίηση της συνεχούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ενεργοποιημένου σχεδίου Αμάλθεια.

Στο μεταξύ, ένα δεύτερο πλοίο με φορτίο ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας και αναμένει να αποπλεύσει για την ομαλή εκφόρτωση της πρώτης παράδοσης τροφίμων στο παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Με τις τρέχουσες συνθήκες, λειτουργούμε μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, έχουμε ήδη (…) ένα εμπορικό σκάφος μεγαλύτερης χωρητικότητας» το οποίο θα μπορεί να φύγει από την Κύπρο «μετά την πρώτη εκφόρτωση, αν δεν υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε ο Κόμπος σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία. Το πλοίο «βρίσκεται στη Λάρνακα από το Σάββατο (και) αυτό και το φορτίο του ελέγχονται» από τις Αρχές, προσέθεσε ο ΥΠΕΞ, χωρίς να διευκρινίσει την ποσότητα της βοήθειας που θα μεταφερθεί.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει μέχρι στιγμής πέντε άτομα στην Κύπρο στο πλαίσιο της επιχειρησιακής στήριξης για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, ανέφερε στην ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Όσον αφορά τι κάνουμε επί του εδάφους, έχουμε στείλει τρεις ειδικούς σε θέματα πολιτικής προστασίας, έναν αξιωματικό – σύνδεσμο και έναν ειδικό σε θέματα μεταφορών», δήλωσε ο Μπαλάς Ουζβάρι, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι πέντε αυτοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται στην Κύπρο «στηρίζοντας την επιχειρησιακή πλευρά των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε, προσθέτοντας πως όπως είπε την Τρίτη η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, «εξετάζουμε την αποστολή επιπρόσθετης βοήθειας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ».

Χαιρετίζει ο ΟΗΕ

Το άνοιγμα του θαλάσσιου διαδρόμου, που ξεκίνησε για την παροχή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χαιρέτισαν με κοινή δήλωσή τους η Συντονίστρια του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανασυγκρότηση στη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNOPS Χόρχε Ντε Σίλβα, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η κ. Κάαγκ και ο κ. Ντε Σίλβα επαίνεσαν την ηγεσία της Κύπρου και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κατάρ, των ΗΑΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και άλλων στην προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Ο Εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι «η κ. Κάαγκ και ο κ. Ντε Σίλβα αναφέρουν ότι για την παράδοση της βοήθειας δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική επιλογή χερσαίων διαδρομών και σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα. Οι χερσαίες διαδρομές από την Αίγυπτο (στη Ράφα) και την Ιορδανία, παραμένουν επίσης ανοιχτές για τη συνολική ανθρωπιστική προσπάθεια. Ο θαλάσσιος διάδρομος συντηρεί την ανταπόκριση των χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά μέσω όλων των δυνατών οδών».