Με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης και τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων στα ορεινά και στην κυπριακή ύπαιθρο, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων και την προώθηση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι επαρχιακές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνέχεια της συνάντησης της Υφυπουργού Πολιτισμού Λίνας Κασσιανίδου και του προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέα Κιτρομηλίδη, κατά την οποία αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Υφυπουργείου και Ένωσης, αλλά και η παροχή στήριξης στις Κοινότητες με στόχο την αξιοποίηση του πολιτισμού για προσέλκυση επισκεπτών στα ορεινά και στις περιοχές της υπαίθρου, την πολιτιστική παιδεία, καθώς και την ανάδειξη του άυλου  πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν σειρά από επαρχιακές συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Στην επαρχία της Λευκωσίας η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Αρεδιού, στην επαρχία της Λεμεσού στο Σπιτάλι, στην επαρχία της Λάρνακας στη Σκαρίνου και στην πόλη της Πάφου, όπου συμμετείχαν συνολικά εκπρόσωποι από 150 περίπου Κοινότητες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού παρουσίασαν στους εκπροσώπους των Κοινοτήτων τα διάφορα χορηγικά προγράμματα του Υφυπουργείου, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τις Κοινότητες για τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, όπως είναι οι κινηματογραφικές προβολές και τα εργαστήρια.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των κοινοτικών βιβλιοθηκών και το Υφυπουργείο δήλωσε έτοιμο να στηρίξει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους αλλά και να διοργανώσει, μαζί με τις κοινότητες, δράσεις φιλαναγνωσίας τόσο για νέους και παιδιά όσο και για ενήλικες. Παράλληλα, καταγράφηκαν οι ανάγκες, καθώς και οι εισηγήσεις για την περαιτέρω προώθηση πολιτιστικών δρώμενων και ενεργειών στην ύπαιθρο.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, παρουσιάστηκε η δράση της Επιτροπής Μνημείων και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ανέγερση Μνημείων.

Η σειρά ενημερωτικών συναντήσεων, η οποία αποτελεί την πρώτη από πολλές κοινές δράσεις, σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιο στενής συνεργασίας και επικοινωνίας που επιδιώκει το Υφυπουργείο Πολιτισμού να αναπτύξει με τις Κοινότητες, οι οποίες αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, αλλά και τους φορείς διατήρησης των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.