Αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας δια του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα, έχει καταχωρήσει το δικηγορικό γραφείο Χρήστου Πουργουρίδη, αναφορικά με το ιχθυοτροφείο στην Τριμίκλινη.

Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε στον «Φ» πως «δεν σχολιάζουμε υποθέσεις που είναι ενώπιον δικαστηρίου».

Σημειώνεται ότι για την περίπτωση του εν λόγω ιχθυοτροφείου έχουν διαπιστωθεί παράνομες επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Κούρη, καθώς και στη ζώνη προστασίας του, όπου δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου και άλλων χρήσεων.

Αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει σημαντικές παραβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία χωμάτινων δεξαμενών μεγάλης κλίμακας, κατασκευής γεφυριών, διεξαγωγή ιχθυοτροφικής δράσης εκτός του χώρου που ορίζει η άδεια και ανάπτυξη σε γεωργική γη και ζώνη προστασίας του ποταμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Χρήστου Πουργουρίδη, «εκ μέρους των πελατών μας Αντρέα Χριστοφή και Κωστάκη Χριστοφή, από την Τριμίκλινη, έχουμε καταχωρήσει αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας δια του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για ισχυριζόμενη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πελατών μας και για ζημιές και απώλειες που υπέστησαν οι πελάτες μας από την συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα με την αγωγή τους οι πελάτες μας διεκδικούν αποζημιώσεις πέραν των €2 εκατ. για:

α) Παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος του τεκμηρίου της αθωότητας. Τόσο ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής όσο και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με γραπτές και προφορικές δηλώσεις τους έχουν ισχυριστεί κατ’ επανάληψη ότι οι πελάτες μας είναι ένοχοι πολλών παρανομιών. Ενώ το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρητά ορίζουν ότι όλοι τεκμαίρονται αθώοι και μόνο τα δικαστήρια μπορούν να αποφασίσουν αν κάποιος είναι ένοχος παρανομίας.

β) Ο Γενικός Ελεγκτής χωρίς να έχει εξουσία ή αρμοδιότητα από το Σύνταγμα ή από οποιοδήποτε νόμο διεξήγαγε έρευνες και κυκλοφόρησε πολυσέλιδη έκθεση και προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες προσάπτει βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος των πελατών μας για παρανομίες, γεγονός που τους προκάλεσε σοβαρές ζημιές και απώλειες».

Σημειώνεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2023, η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε στη δημοσίευση ειδικής έκθεσης με θέμα: «Παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια, παράνομες επεμβάσεις σε κρατική γη και στον ποταμό Κούρη και παράνομη λειτουργία επιχείρησης εστίασης και χώρων διαμονής επισκεπτών στις Κοινότητες Συλίκου και Τριμίκλινη».

Για το ίδιο θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δύο έρευνες, μία από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, και μία από την Κυβέρνηση. Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς εξετάζει αυτεπάγγελτα το θέμα της εκτροπής του νερού του ποταμού Κούρη στην Τριμίκλινη από ιδιώτη, με σκοπό τη διακρίβωση του, κατά πόσον, διαχρονικά υπήρξαν παρανομίες ή/και παραλείψεις, οι οποίες να δημιουργούν υπόνοιες για πράξεις διαφθοράς από πλευράς κρατικών αξιωματούχων ή και λειτουργών.

Την ίδια ώρα, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί τριμελής ερευνητική επιτροπή σχετικά με την εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη και μεταφορά του σε παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου στην Τριμίκλινη.