Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ) δημιούργησε ένα εργαλείο που μπορεί να υπολογίσει την ενεργειακή απόδοσή του σπιτιού σου.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση το ΤΕΠΑΚ αναφέρει πως αν, «Θέλεις μια πρώτη εκτίμηση για την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σου, πριν προχωρήσεις με την ενεργειακή του αναβάθμιση; Πως μπορείς με έναν απλό τρόπο να έχεις μια πρώτη εκτίμηση, πριν προχωρήσεις με την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) του σπιτιού σου; Αυτά τα ερωτήματα, κλήθηκε να απαντήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με την εταιρεία Wire Valuations L.L.C., και με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Το εργαλείο που αναπτύχθηκε βασίστηκε στη μεθοδολογία που προέκυψε από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα ENERFUND, και επικαιροποιήθηκε με βάση δεδομένων ΠΕΑ από όλες τις επαρχίες τις Κύπρου. Η φιλοσοφία πίσω από το εργαλείο βασίστηκε στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο κτίζουμε είναι σχετικά ομοιόμορφος, και ως εκ τούτου αν κάποιος γνωρίζει μόνο 8-10 παραμέτρους σχετικά με το σπίτι του, θα μπορεί να έχει μια πρώτη εκτίμηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοχευμένα η επιδότηση ρεύματος

Στην προκειμένη περίπτωση, ο χρήστης καλείται να καταχωρήσει δεδομένα για το σύστημα θέρμανσης και ψύξης, για τον φωτισμό, για το είδος μόνωσης στην τοιχοποιία, για το σύστημα ζεστού νερού, για τον προσανατολισμό του κτιρίου, για το αν έχει εγκατεστημένο σύστημα φωτοβολταικών, κτλ, και το εργαλείο κατηγοριοποιεί το κτίριο σε μια από τέσσερις ενεργειακές ζώνες, από «πολύ αποδοτικό», σε «ελάχιστα αποδοτικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και απέρριψαν και δέχθηκαν εν μέρει την αναπομπή για φωτοβολταϊκά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε με τον Δρ. Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΤΕΠΑΚ ([email protected]) είτε με τον Μιχάλη Σκίτσα, Αναλυτή δεδομένων στην Wire Valuations L.L.C ([email protected]).