Πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν σημαντική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η άρση σχεδόν κάθε περιορισμού ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτόξευση των μολύνσεων και περισσότερους θανάτους το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον επιστημονικό ιστότοπο συλλογής δεδομένων Our World in Data, ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι σε άνοδο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία και Ελλάδα. 

Η Πορτογαλία βιώνει το πιο δραματικό κύμα κορωνοϊού, με τις μολύνσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού να παραμένουν κατά μέσο όρο επταημέρου στις 2.043, το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, αν και χαμηλότερο από τις αρχές Ιουνίου. Ο αντίστοιχος αριθμός στη Γαλλία έχει εκτοξευτεί από τα 224 κρούσματα στις 13 Ιουνίου στα 920 σήμερα. «Η πανδημία επιταχύνεται ξανά, παρά τον ζεστό καιρό» είπε ο δρ. Μπενζαμέν Νταβιντό, ειδικός λοιμωδών στο νοσοκομείου Raymond-Poincaré.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και στη Γερμανία. Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ έκανε λόγο για θερινό κύμα κορωνοϊού. Στην Ιταλία, οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί από τις 354 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε 549 σε διάστημα μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο ρυθμός μεταδοτικότητας αυξήθηκε ξανά σε επίπεδο επιδημίας. Για τον πρώην πρόεδρο του ινστιτούτου, καθηγητή Βάλτερ Ριτσιάρντι, η κυβέρνηση Ντράγκι ίσως βιάστηκε να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα. «Είναι το τρίτο καλοκαίρι πανδημίας και ακόμη δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας κατά τις πιο ευνοϊκές περιόδους στη μάχη κατά των ιών, την άνοιξη και το καλοκαίρι και πρέπει να προετοιμαστούμε για δυσάρεστες συνθήκες το φθινόπωρο. Νομίζω τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει», τόνισε.

Για τρίτη συνεχή εβδομάδα ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται και στην Ολλανδία, τις ιατρικές αρχές της χώρας να αποδίδουν την παγκόσμια εκτόξευση περιστατικών στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5. Υπερδιπλάσιους αριθμούς νέων μολύνσεων καταγράφει και η Ελλάδα με τους ειδικούς να προειδοποιούν ακόμη και για 20.000 ημερήσια κρούσματα προσεχώς.