Την Ουκρανία εν μέσω πολέμου επισκέφτηκαν χθες οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ντυμένοι με καθημερινά ρούχα και έχοντας φτάσει με τρένο οι Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι και Όλαφ Σολτς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις καταστροφές που προκαλεί ο πόλεμος, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες και να προβούν προβούν σε χειρονομίες και εκφράσεις υποστήριξης του ουκρανικού λαού. Τους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους προστέθηκε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνόδευαν ένοπλοι Ουκρανοί στρατιωτικοί και ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, ενός προαστείου του Κιέβου, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι πανταχού παρόντα. Οι τρεις έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα και πως είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών». «Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Όσον αφορά τον Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε πως όλες οι κατεστραμμένες περιοχές θα ανοικοδομηθούν. «Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα κτιστούν από την αρχή, τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αρχίσει ήδη, κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε. Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια οι Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς και Γιοχάνις έφθασαν στο Μέγαρο Μαριίνσκι, στο κέντρο του Κιέβου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θέλοντας να αντικρούσουν τις κατηγορίες ότι δεν έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις ουκρανικές αρχές και ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν βοήθεια, οικονομική και ανθρωπιστική, αλλά και όπλα.