Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, εξαιτίας ενός σεναρίου που κυκλοφορεί για τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, υπάρχουν φήμες πως η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη των χωρών αυτών, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16.

Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, πάντως μια τέτοια κίνηση, σε περίπτωση που συνέβαινε θα ήταν παρακινδυνευμένη, τη δεδομένη μάλιστα στιγμή που η Τουρκία κάνει στροφή προς τη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ρωσική αντίδραση εάν η Φινλανδία μπει στο ΝΑΤΟ – 3 σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι όταν έφτασε πριν από μερικές εβδομάδες στην Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ είπε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης.

Ρωσικές απειλές

Tην ίδια ώρα, κύμα ανησυχίας, έχουν προκαλέσει οι απειλές που εξαπέλυσε την Πέμπτη η Ρωσία, με αιχμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία.

In.gr