Τέσσερα είναι τα σπίτια που έχουν καεί από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι Γλυφάδας, αλλά γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων έφτασε στο Πανόραμα Βούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά.

Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι καταστροφής και απόγνωσης. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη απέναντι στις φλόγες με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Εκτός από τα τέσσερα σπίτια, έχουν καεί και αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ άνοιξε το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Περάματος.

ΔΕΔΔΗΕ: «Δεν υπάρχει ένδειξη για αστοχία ή πρόβλημα που προκάλεσε την πυρκαγιά»

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό.

Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις, όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

Σημειώνεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ, με αυτό τον τρόπο, απαντά ουσιαστικά στις καταγγελίες του δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, που δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού.

  

Εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα δόθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, μετά την επέκταση της φωτιάς στην Άνω Γλυφάδα, στα όρια με τον Υμηττό, στην περιοχή Πουρνάρι. Οι συνθήκες στην περιοχή είναι αποπνικτικές, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχει κόσμος στο βουνό που δεν ξέρει τι να κάνει. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους. Οι φλόγες έχουν φτάσει μέσα σε σπίτια, ενώ σύμφωνα με αναφορές, καίγονται μηχανάκια κι αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από σταθμό υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Η αστυνομία επιχειρεί την απομάκρυνση ηλικιωμένων από την περιοχή. Ήδη, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν 15 άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε περιπολικά, που τους μετέφεραν στην πλατεία Άλσους.  

Λίγο μετά τις 16:20 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους, Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην άνω Βούλα» αναφέρει το μήνυμα που συνέταξε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.  Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι Αρχές καλούν τους πολίτες να προβαίνουν στις αναγκαίες μετακινήσεις, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε λόγο για μποτιλιάρισμα που έχει δημιουργηθεί. 

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι δύσκολες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.  Κάτοικοι έχουν βγει με λάστιχο, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους. Λόγω των 8 μποφόρ, η φωτιά εξαπλώνεται με έντονους ρυθμούς. Τα εναέρια μέσα δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φωτιές στον ορεινό όγκο, κάνοντας βαθιά βουτιά στη χαράδρα, ενώ πιο δύσκολη είναι η παρέμβασή τους στον αστικό ιστό, λόγω του πυκνού καπνού,  ενώ οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στον αστικό ιστό για να σώσουν περιουσίες. 

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Στη μεγάλη φωτιά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν και τα 8 μποφόρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αφού ρεύμα δεν έχει η ευρύτερη περιοχή.

Έρευνα για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Στην πυρκαγιά στο τέρμα της οδού Μετσόβου στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας, έχει μεταβεί κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. για την διερεύνηση των αίτιων, όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζουν ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης και ο Διευθυντής Αθηνών, αρχιπύραρχος Αθανάσιος Χατζόπουλος.

Σε επιφυλακή το νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας για να υποδεχθεί πολίτες

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες στη Βούλα Αττικής.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Δύο ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες του in δύο ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο νοσοκομείο Βούλας με αναπνευστικά προβλήματα.

Ωστόσο η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Πηγή: in.gr/protothema.gr