Μια επιτελεστική ανταπόκριση στην έκθεση «Ορατότητες/ απηχήσεις» με τη σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου και την ηθοποιό Μαρίνα Αργυρίδου φιλοξενεί το Γκαράζ στις 30 Μαΐου. Ο τίτλος της περφόρμανς είναι «Τα γράμματα της Ελένης». 

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην αλληλογραφία της Ελένης Χαρικλείδου  (1926-1978), μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Ιδρύματος Τηλέμαχος Κάνθος με τίτλο «Ελένη Χαρικλείδου» (2011), προγραμματίζουν μία συνάντηση με σκοπό την δημιουργική επανεξέταση της σε συμπυκνωμένο χρόνο και την επιτελεστική ανταπόκριση σε αυτή.

Οι δύο τους καταλαμβάνουν το χώρο του ΓΚΑΡΑΖ από το πρωί της 30ης Μαΐου και πειραματίζονται δουλεύοντας με το διαθέσιμο υλικό προτού ανοίξουν τη δράση στο κοινό στις 8μ.μ. της ίδιας μέρας, προσκαλώντας μας σε μια γνωριμία με την ιδιοσυγκρασία και την πορεία της εικαστικού.

Επιδιώκοντας την πολυδιάστατη αξιοποίηση του όγκου της πληροφορίας που προέκυψε από τη σχετική επιμελητική έρευνα, η Αθηνά Κάσιου προσκλήθηκε να προτείνει μία εναλλακτική ανταπόκριση στη θεματική της έκθεσης. Έχοντας μελετήσει το υλικό στο οποίο της δόθηκε πρόσβαση, και σε συνεργασία με την Μαρίνα Αργυρίδου προτείνουν μια δράση δομημένη γύρω από την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε και να αφουγκραστούμε τις ιστορίες των γυναικών αυτών.

Η έκθεση, με έργα τεσσάρων Κυπρίων εικαστικών της γενιάς του Μεσοπολέμου (Παυλίνας Παυλίδου, Καίτης Στεφανίδου, Ελένης Χαρικλείδου και Βέρας Γαβριηλίδου – Χατζηδά), παρουσιάστηκε στο ΓΚΑΡΑΖ μεταξύ 15 Μαρτίου – 20 Απριλίου και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λευτέρη Οικονόμου, σε επιμέλεια Δήμητρας Ιγνατίου.

Βασική επιδίωξή της υπήρξε η δημιουργία των προϋποθέσεων για επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση της σημασίας, της συμμετοχής και παρουσίας των τεσσάρων γυναικών δημιουργών στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, προτρέποντάς μας να αφουγκραστούμε και να στρέψουμε το βλέμμα με πολλαπλούς τρόπους στη δουλειά και την πρακτική τους.

  • Λευκωσία, Γκαράζ, Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 | 8 μ.μ., 22 001508

Η δράση εντάσσεται στην πρωτοβουλία ΣΕΖΟΝ-Γυναίκες 2019-2021 που στηρίζει, προβάλλει και δίνει πλατφόρμα στην αφήγηση της γυναικείας εμπειρίας, στην ιστορία της.

Οι συντελεστές εκφράζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ελένη Κάνθου για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού.

Πηγή: philenews