Ο Νεοκλής Συλικιώτης είναι το τρίτο πρόσωπο από την ανώτατη κομματική ηγεσία του ΑΚΕΛ που χάνει εκλογική αναμέτρηση. Κι αυτό έχει τη σημασία του, αν και το κόμμα της Αριστεράς υποβαθμίζει την απώλεια κάνοντας λόγο για στρατιώτες που δίνουν τον κομματικό αγώνα. Ο Νεοκλής Συλικιώτης είναι το τρίτο μέλος του Πολιτικού Γραφείου που χάνει εκλογική αναμέτρηση.
 
Την εκλογική μάχη στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου είχε χάσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και στενός συνεργάτης του ηγέτη του κόμματος και υπεύθυνος Κυπριακού, Τουμάζος Τσιελεπής. Προηγήθηκε ο Πάμπης Κυρίτσης που έχασε στην εκλογική αναμέτρηση στη Λάρνακα. Και ο ηγέτης της ΠΕΟ είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος της Αριστεράς. 
 
Ο Νεοκλής Συλικιώτης υπηρέτησε ως υπουργός στην Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως και στην Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια. Στην τελευταία Ευρωβουλή ήταν αντιπρόεδρος στην Πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και είχε διακριθεί για τις παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
 
Στις πρώτες δηλώσεις του ο τέως ευρωβουλευτής ανέφερε ότι θα παραμείνει στο κόμμα και εκεί θα είναι καθημερινά, αφού είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου και θα προσφέρει την εμπειρία που απέκτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος ανέδειξε την αύξηση των δυνάμεων του ΑΚΕΛ στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση και την ανάδειξη δύο ευρωβουλευτών που ήταν και οι αρχικές στοχεύσεις του κόμματος της Αριστεράς. 
Στο ΑΚΕΛ, βεβαίως, δεν δημοσιοποιούνται τυχόν εσωτερικές αναταράξεις, ωστόσο κομματικοί παράγοντες επεσήμαναν ότι δεν μπορεί παρά να απασχολήσουν την κομματική ηγεσία και τον κομματικό μηχανισμό τα μηνύματα που έχουν στείλει οι κάλπες και αφορούν στο «εσωκομματικό κάδρο».