Μετά τις συμπληγάδες που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, το Δημοτικό Θέατρο γυρίζει σελίδα και ετοιμάζεται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο θέατρο που θα φιλοξενεί παραστάσεις υψηλού επιπέδου. 

Τα έργα ανακατασκευής και αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου, στη Λευκωσία, έχουν ξεκινήσει από την εταιρεία Cyfield, στην οποία κατακυρώθηκε η προσφορά για εκτέλεση των εργασιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση τής Cyfield, «ο όμιλος ανέλαβε τη μελέτη και κατασκευή της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου και επιδιώκει να μετατρέψει τον χώρο σε ένα στολίδι της Λευκωσίας».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το νέο κτήριο θα μπορεί να φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών, ενώ θα ληφθούν ειδικές πρόνοιες για βελτιωμένη ακουστική, ούτως ώστε να μπορούν να παρουσιάζονται υψηλού επιπέδου παραγωγές.

Η εταιρεία προσθέτει επίσης ότι «η μελέτη ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ιστορική όψη του κτηρίου και θα ανακατασκευαστεί η κύρια σκηνή, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από την κατάρρευση της στέγης. Ταυτόχρονα, στο αναβαθμισμένο θέατρο θα γίνει και εγκατάσταση σύγχρονων μέσων ήχου και φωτισμού».

Σημειώνεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου αναμένεται να αποπερατωθούν εντός 24 μηνών και να παραδοθεί στο κοινό τον Φεβρουάριο του 2019. Το συνολικό κόστος των εργασιών, σύμφωνα με την προσφορά που κατακυρώθηκε στην ανάδοχο εταιρεία θα ανέλθει στα €8.700.000, πλέον ΦΠΑ.

Στη συμφωνία για ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου περιλαμβάνεται και πρόνοια για συντήρηση του κτηρίου για περίοδο 12 χρόνων. 

Το νεοκλασικό κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας κτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και λειτούργησε το 1967. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα ως το σημαντικότερο θέατρο και μουσική σκηνή. Στην πολύχρονη πορεία του χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες τελετές. Επίσης φιλοξένησε την κεντρική και την παιδική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και παραστάσεις αξιόλογων Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών.

Να κρατήσει την ίδια λειτουργική μορφή

Το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου ανακαινίστηκε το 2005. Τρία χρόνια αργότερα (Ιούνιο του 2008), κατέρρευσε η οροφή του θεάτρου. Έκτοτε παραμένει κλειστό, παρά το ότι μεσολάβησαν διάφορες σκέψεις για την αξιοποίηση του χώρου. Τελικά, τον Ιούλιο του 2014, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη εργασιών αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου της Λευκωσίας, με στόχο τη διάσωση και επαναφορά του σε λειτουργία και την αξιοποίησή του ως χώρου φιλοξενίας μουσικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας θα κρατήσει την ίδια λειτουργική μορφή που είχε από τον καιρό της λειτουργίας του, δηλαδή να είναι σε θέση να φιλοξενεί και πάλι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, με κάποιες όμως διαφοροποιήσεις σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Αρχικά, θα γίνει εξολοκλήρου αναβάθμιση του Θεάτρου σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό. Προβλέπετε ηλεκτρολογική και ακουστική αναβάθμιση, ενώ ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν σύγχρονα μέσα ήχου και φωτισμού, ώστε να μπορεί το Θέατρο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής. Οι ιστορικές όψεις του Θεάτρου θα παραμείνουν ως έχουν, με τις εργασίες να προβλέπουν συντήρηση και στατική ενίσχυσή τους. Οι δύο προσθήκες, δεξιά και αριστερά από τη σκηνή, επίσης θα παραμείνουν ως έχουν και θα συντηρηθούν, ενώ η στατική μελέτη είχε καταδείξει την αναγκαιότητα για αναβάθμιση του φουαγιέ και του εξώστη του Θεάτρου.