Η περσινή απόφαση για αναστολή της εφαρμογής των τετράμηνων εξετάσεων στα λύκεια, φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στο Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Κι αυτό διότι, αρχικά προγραμματιζόταν όπως ο διαχωρισμός των Παγκύπριων σε απολυτήριες και σε εισαγωγικές, ίσχυε από τη σχολική χρονιά 2019 – 2020, δηλαδή κατά τις επόμενες εξετάσεις των τελειοφοίτων.
 
Το Υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο προτείνει την αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του διαχωρισμού των εξετάσεων ούτως ώστε να υπάρξει εναρμόνιση στην οργάνωση με βάση και τις εξετάσεις τετραμήνων, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά.
 
Το θέμα εξέτασε χθες η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ενώπιον της οποίας, το υπουργείο εξήγησε πως εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που εναρμονίζει την κατάσταση με τα νέα δεδομένα, αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα τόσο στο λειτουργικό κομμάτι, όσο και σύγκρουση ανάμεσα στην οργάνωση του διδακτικού χρόνου. Από πλευράς του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Κυπριανός Λούης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό καθώς εάν μείνουν από νομοθετικής πλευράς τα πράγματα ως έχουν, θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση.
 
Πώς είχαν όμως τα δεδομένα πριν την περσινή απόφαση για αναστολή ενός χρόνου των εξετάσεων τετραμήνου και πώς διαμορφώνονται σήμερα; Με βάση την απόφαση που υπήρχε (πριν την αναστολή), οι εξετάσεις τετραμήνων θα εφαρμόζονταν από τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 (αυτή δηλαδή που διανύουμε τώρα) στην Α’ και Β’ τάξη Λυκείου. Στην Γ’ Λυκείου θα εφαρμόζονταν οι συγκεκριμένες εξετάσεις τη χρονιά 2019 – 2020 (δηλαδή αυτή που έρχεται). Την ίδια χρονιά, οι Παγκύπριες Εξετάσεις θα άλλαζαν και θα είχαμε τον ερχόμενο Μάιο ξεχωριστές τις απολυτήριες και ξεχωριστές τις εισαγωγικές.
 
Η απόφαση της Βουλής για αναστολή της εφαρμογής των τετράμηνων εξετάσεων για ένα χρόνο και άρα της εφαρμογής τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Α’ και Β’ τάξη Λυκείου, αυτομάτως θέτει σε εφαρμογή τις εν λόγω εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου τη σχολική χρονιά 2020 – 2021. Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο ζητά τη μετάθεση του διαχωρισμού των απολυτήριων και εισαγωγικών εξετάσεων κατά ένα χρόνο, ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση του συνολικού σχεδιασμού.
 
Πηγές από το υπουργείο ανέφεραν στον «Φ» πως εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο για μετάθεση του διαχωρισμού των εξετάσεων, οι μαθητές του χρόνου θα κληθούν να εξεταστούν εφ’ όλης της ύλης δύο συνεχόμενες φορές.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν οι τελικές εξετάσεις διαχωριστούν, στο απολυτήριο θα υπολογίζονται οι βαθμοί των δύο τετραμήνων καθώς και ο βαθμός του εξεταζόμενου μαθήματος, ενώ στις εισαγωγικές οι υποψήφιοι θα εξετάζονται τα μαθήματα του κλάδου τους.
 
Στο μεταξύ, για το θέμα των τετραμήνων και όλης της σχετικής ενημέρωσης γύρω από αυτά, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης αναμένεται να παρευρεθεί στην Επιτροπή Παιδείας την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Διαφωνίες και ανταλλαγή πυρών
 
Κατηγορώντας την Κυβέρνηση για προχειρότητες αλλά και για πειράματα που θυματοποιούν τους μαθητές, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι η Κυβέρνηση για να αποφύγει τη συζήτηση και την κριτική επέλεξε να καταθέσει το νομοσχέδιο χωρίς να προηγηθεί, ως όφειλε να πράξει, η αναγκαία διαβούλευση. Παράλληλα, ο κ. Καυκαλιάς έστρεψε τα πυρά του και προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη, λέγοντας πως αρνήθηκε να καλέσει στη συνεδρία μαθητές και οργανωμένους γονείς. 
 
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ εμμένει σε παρατηρήσεις ως προς τη λειτουργία της Επιτροπής Παιδείας. Όλες οι παρατηρήσεις του ΑΚΕΛ αφορούν τα τετράμηνα, είπε και υπενθύμισε την αναφορά πως μόνο πάνω από το πτώμα τους θα περάσουν τα τετράμηνα στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Αυτές είναι ακραίες συμπεριφορές και ακραίες προσεγγίσεις που δεν τιμούν κανένα σε ένα δημοκρατικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, προσθέτοντας «πως δεν χαρακτηρίζεται δημοκρατική συμπεριφορά του ΑΚΕΛ όταν επιμένουν να βρίσκουν μαθητές και να τους βγάζουν στους δρόμους, να βρίσκουν γονείς να ετοιμάζουν υπομνήματα και εκπαιδευτικούς να ετοιμάζουν δράσεις και ενέργειες ενάντια στα τετράμηνα».