Ωθούμενοι από την επιθυμία για αλλαγή και το «πράσινο» κύμα των ευρωεκλογών, οι Σοσιαλδημοκράτες της Δανίας φαίνεται ότι θα είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, καθώς η δεξιά υποχωρεί αισθητά.

Μολονότι και οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν μικρή πτώση, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 25,3-25,9%, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που δημοσιοποιήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια DR και TV2 αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Χάρη στην άνοδο και των άλλων κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι θα έχουν οριακά την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 90 έδρες (σε σύνολο 179).

Το οικολογικό Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, παραδοσιακός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, θα διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του καθώς φαίνεται να αποσπά ποσοστό 7,4-8,3%.

Από την άλλη, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας ενδέχεται να χάσει σχεδόν τις μισές έδρες του, πέφτοντας στις 18, από 37 που έχει σήμερα.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ