Προειδοποίηση εναντίον των ΗΠΑ απηύθυνε η Ρωσία, με αφορμή τα σενάρια περί οικονομικού αποκλεισμού της Βενεζουέλας.

«Εξετάζουμε την κατάσταση σχετικά με την αύξηση των αμερικανικών πιέσεων για την επιβολή κυρώσεων, αλλά και με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Βενεζουέλας. Προειδοποιούμε την Ουάσιγκτον εναντίον αυτών των απρόσεκτων βημάτων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, το ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και της αντιπροέδρου της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 21 Αυγούστου.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Μόσχας – Καράκας, ο Ριάμπκοφ προανήγγειλε ότι οι δύο χώρες θα αυξήσουν την οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων των εξορύξεων και της μηχανικής.

«Δεν συζητάμε οικονομική βοήθεια, αλλά οικονομική συνεργασία» έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ερωτηθείς για την πιθανότητα αύξησης της ρωσικής βοήθειας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μία σειρά projects. Νέες δυνατότητες έχουν αναδυθεί σε ορισμένους τομείς, όπως η εξορυκτική βιομηχανία και η μηχανική».

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η Ουάσιγκτον επέβαλε νέο γύρο κυρώσεων στη Βενεζουέλα, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, να διαμηνύει ότι η πίεση στέλνει ένα άμεσο μήνυμα προς τους υποκινητές της δικτατορίας του Μαδούρο.

Από την πλευρά του, το Καράκας χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «μία ακόμη σοβαρή επιθετική κίνηση της διοίκησης Τραμπ, μέσω της άσκησης οικονομικής τρομοκρατίας».

Η Βενεζουέλα βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης, η οποία κλιμακώθηκε στις αρχές του 2019, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr