Από την άμμο της παραλίας των χελώνων δεν βγαίνουν τις μέρες αυτές μόνο χελωνάκια, αλλά και το «τσεκούρι του πολέμου». Ανεβάζοντας ιδιαίτερα τους τόνους, τοπικές αρχές, παράγοντες της επαρχίας και κάτοικοι της περιοχής, εμφανίζονται έτοιμοι για νέο κύκλο αντιπαράθεσης με το κράτος και τις περιβαλλοντικές αρχές και οργανώσεις, με επίκεντρο αυτή τη φορά την αξιοποίηση παραλίας της Λάρας, προς όφελος των κοινοτήτων και των λουομένων, όπως αναφέρουν.
 
Αφορμή για τη νέα αυτή όξυνση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στο πολύκροτο θέμα της διαχείρισης του μοναδικού οικοσυστήματος της χερσονήσου, αποτέλεσε η αυστηρότερη αντιμετώπιση από πλευράς Τμήματος Αλιείας των εκδρομέων και των πρακτικών τους στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας. Η επισήμανση από τους αρμόδιους του Τμήματος στην περιοχή προς λουόμενους ότι δεν επιτρέπεται η χρήση ομπρελών και άλλων αντικειμένων στην συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της προστασίας των χελώνων, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στις τοπικές αρχές και άλλους παράγοντες.
 
Ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, μιλώντας στον «Φ», έκανε λόγο για νομοθεσία που εφαρμόζεται επιλεκτικά  μόνο για την Λάρα και προανήγγειλε μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων και αρχών του Ακάμα για την 1η Σεπτεμβρίου.
« Αν νομίζουν ότι η συγκέντρωση εκείνη θα είναι μια σύναξη στο πέρας της οποίας θα διαλυθούμε και θα επιστρέψουμε στις κοινότητες μας, πλανώνται», είπε χαρακτηριστικά. «Το Τμήμα Αλιείας και όλοι οι αρμόδιοι θα αντιληφθούν ότι κάνουν λάθος με τις διακρίσεις που υφιστάμεθα όλα αυτά τα χρόνια».
 
 
Ο κ. Τσίβικος υποστήριξε ότι σε μια από τις παραλίες της περιοχής, την παραλία «Λούρα», μπορεί χωρίς κανένα επηρεασμό των χελώνων να γίνει μια εμπορική εκμετάλλευση προς όφελος των κοινοτήτων με κρεβατάκια και ομπρέλες θαλάσσης.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, υποστήριξε ότι από το 1989 στην περιοχή εφαρμόζεται ένα σχέδιο χωρίς καμία συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα κατά την έκφραση του η περιοχή της Λαόνας και του Ακάμα να αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο «γηροκομείο», αφού οι νέοι άνθρωποι φεύγουν ελλείψει κινήτρων και προοπτικών.
 
«Μέχρι πριν δύο χρόνια», τόνισε ο κ. Πιττοκοπίτης, « οι λουόμενοι μπορούσαν και πήγαιναν στις παραλίες Λάρας και Τοξεύτρας με τις ομπρέλες τους χωρίς πρόβλημα. Σήμερα, θυμήθηκαν οι αρμόδιοι ότι υπάρχει ζήτημα και άρχισαν να μοιράζουν εξώδικα σε λουόμενους.
 
Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι του Ακάμα, ζητούν το αυτονόητο: Προστασία των χελώνων και προστασία των ανθρώπων της περιοχής. Στη Ζάκυνθο που έχουμε μεταβεί για τον σκοπό αυτό, είδαμε μια ρύθμιση που εξασφάλιζε και την προστασία των χελώνων και την εξυπηρέτηση των λουομένων: Οι άνθρωποι απολάμβαναν το μπάνιο τους σε μια ζώνη 10 μέτρων από την θάλασσα και πίσω από αυτήν, ήταν διαχωρισμένη η ζώνη προστασίας των χελώνων. Το βράδυ τα πάντα καθάριζαν από την παραλία και εμφανίζονταν το επόμενο πρωί.Αντίστοιχες ρυθμίσεις επικρατούν σε όλη την ΕΕ όπου υπάρχουν χελώνες, γιατί εμείς πρέπει να είμαστε πάντα κάθετοι;».
 
Ο κ. Πιττοκοπίτης υποστήριξε επίσης ότι οι άνθρωποι του Ακάμα αιτήθηκαν πρόσφατα την μεταφορά αρδεύσιμου νερού στην περιοχή τους για να ασχοληθούν τουλάχιστον με τη γεωργία, αφού τους απαγορεύεται, κατά την έκφραση του, οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση των περιουσιών τους. Ωστόσο, είπε, θέση των αρμοδίων ήταν ότι η απόσταση των επτά χιλιομέτρων από τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας μέχρι τη Λάρα ήταν απαγορευτική για μεταφορά του νερού.
 
«Το να μεταφέρουν το νερό από τον Διαρίζο της επαρχίας Πάφου στα Κοκκινοχώρια, δεν ήταν απαγορευτικό», τόνισε.
Τις καταγγελίες των αρχών και παραγόντων της Πάφου απέρριψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η περιοχή του Ακάμα έχει ιδιαιτερότητες μοναδικές τις οποίες πρέπει άπαντες να σεβαστούν. Μιλάμε για μια περιοχή παγκόσμιας σημασίας, επεσήμανε, που προστατεύεται και από ευρωπαικές συμβάσεις που υπερτερούν και του Κυπριακού δικαίου.
 
«Η αυστηροποίηση της στάσης μας την τελευταία διετία», αποκάλυψε ο Κώστας Καδής, «έγινε επειδή η κατάσταση στη Λάρα και την Τοξεύτρα βγήκε σχεδόν εκτός ελέγχου με τις ανθρώπινες δραστηριότητες κάθε είδους. Εκτεθήκαμε διεθνώς σε πολλές περιπτώσεις.
Οι ειδικοί δεν συμφωνούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει οργανωμένη παραλία λουομένων. Για αυτό και η περίπτωση της Λάρας θεωρείται από τα διεθνή φόρα ως «success story», περιοχές όπως η Ζάκυνθος και άλλες που επικαλούνται κάποιοι δεν έχουν την δική μας επιτυχία στο πρόγραμμα αυτό».
 
Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε επίσης ότι με την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου Ακάμα, οι κοινότητες θα έχουν σημαντικά έσοδα από τη διακίνηση των χιλιάδων των επισκεπτών στον Ακάμα, με την καθιέρωση του αντιτίμου εισόδου από τις ελεγχόμενες περιοχές.
 
Ανακοίνωση μετά την ένταση των ημερών, εξέδωσε χθες το Τμήμα Αλιείας στην οποία εκφράζει την έκπληξή του ως προς τις δηλώσεις του βουλευτή Πάφου Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, χωρίς να τον κατονομάζει, ο οποίος αντιδρά στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την προστατευόμενη περιοχή «Λάρας – Τοξεύτρας» και η οποία είναι σε ισχύ από το 1989.
 
Το Τμήμα υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία γεννά η Πράσινη Χελώνα, που είναι και η πιο σπάνια από τα δύο είδη και ότι η περιοχή «Λάρας – Τοξεύτρας» έχει από το 1989 κηρυχθεί ως Προστατευόμενη Περιοχή με βάση τον περί Αλιείας Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς, συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο NATURA 2000 και έχει περιληφθεί το 2013 στον Κατάλογο των Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών Μεσογειακής Σημασίας, SPAMIs, στο πλαίσιo του Πρωτοκόλλου για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και Βιοποικιλότητας της Μεσογείου, αφού αναγνωρίζεται πως συμβάλλει σημαντικά στο καθεστώς διατήρησης των δύο αυτών ειδών σε Μεσογειακό επίπεδο.
 
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη παράνομη δραστηριότητα στην παραλία της Λάρας», τονίζεται στην ανακοίνωση. « Το ΤΑΘΕ έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και γίνεται επιτήρηση και έλεγχος σε καθημερινή βάση στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών για τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Εντός του πλαισίου αυτού, όταν εντοπιστούν οποιεσδήποτε παραβάσεις, π.χ. τοποθέτηση ομπρέλας κλπ., γίνεται ενημέρωση των επισκεπτών για τις σχετικές απαγορεύσεις και συμμορφώνονται πλήρως με αφαίρεση της ομπρέλας. Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ή σε περιπτώσεις επανάληψης τότε το ΤΑΘΕ προχωρεί σε καταγγελία και επιβολή εξώδικου προστίμου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στις πλείστες περιπτώσεις παρατηρείται συμμόρφωση προς τις εν λόγω υποδείξεις από το κοινό, το οποίο εκφράζει και την ευαρέσκειά του για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται».