ΩΣΤΕ; «Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο φετινός Ιούλιος. Ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο».
Δεν μάς… φάνηκε, λοιπόν! Ούτε οφειλόταν στη σικκίρτιση, που –γι’ άλλη μια φορά– έχει επιβληθεί το… μπούλιγκ του τουρκικού barbaro-
ισμού και των ενδημικών βοηθών του.
Λοιπόν:
Ο φετεινός Ιούλιος, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε μεγάλο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, με θερμοκρασία πιο ψηλή από εκείνη του Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος Κοπέρνικος για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος: «Ο μήνας Ιούλιος είναι γενικά ο πιο ζεστός του έτους στον κόσμο, όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Ιούλιος του 2019 είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ». Κατά τον Ζαν Νοέλ Τεπό, με τη συνέχιση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών, τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να καταρρίπτονται.
Οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από τις συνήθεις στην Αλάσκα, στη Γροιλανδία, στη Σιβηρία, στην κεντρική Ασία και σε ορισμένες περιφέρειες της Ανταρκτικής.
Πετυχημένα σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες: «Ανέκαθεν υπήρχαν ζεστά καλοκαίρια. Όμως δεν είναι τα καλοκαίρια της νιότης μας. Δεν είναι τα καλοκαίρια των παππούδων μας…» κατά τον Γκουτέρες, έναν από εκείνους που μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο για ανάσχεση των εκτροπών που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Αν τολμήσει, βεβαίως, να συγκρουστεί με τις μεγάλες δυνάμεις των μεγάλων συμφερόντων!…