Η Κύπρος είναι ένα από τα ωραιότερα και πλούσια νησιά και είναι λογικό ο τουρισμός να αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων. Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και κινητήριο μοχλό της οικονομίας. Όλα αυτά τα χρόνια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου η Κύπρος να γίνει ένας ολόχρονος προορισμός. Κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει επιτευχθεί και στόχος τώρα είναι η διατήρηση του ρεκόρ των επισκεπτών των τελευταίων χρόνων. Ένα ρεκόρ το οποίο οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι σε μεγάλο βαθμό είναι συγκυριακό, γιατί η χώρα μας ευνοήθηκε από τα γεγονότα που έπληξαν ανταγωνιστικούς προορισμούς. 
Ο υφυπουργός Τουρισμούς Σάββας Περδίος, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Active, είπε μεταξύ άλλων ότι «και branding να γίνει την επόμενη 10ετία θα συνεχίσει να είναι ηλίου και θαλάσσης». Πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να αναπτυχθούν κι άλλες πτυχές του τουρισμού (π.χ. χειμερινός τουρισμός, ορεινός τουρισμός κ.λπ.) για να γίνει αυτό που θέλουμε διακαώς και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα. Άρα κρατάμε καλά –και σωστά πράττουμε– το καλοκαίρι και τον μπόλικό μας ήλιο. 
Όμως, ήδη ξεκίνησε και παρατηρείται μία μείωση στις αφίξεις από χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρωσία. Ο υφυπουργός εξήγησε πως οι Γερμανοί δεν έρχονται διότι χάσαμε την αεροπορική συνδεσιμότητα. Πως οι Πολωνοί ενδιαφέρονται να έρθουν τον χειμώνα. Χάσαμε και τους Ρώσους γιατί τώρα προτιμούν την Τουρκία παρά την Κύπρο. Οι διανυκτερεύσεις πέφτουν, ενώ την ίδια ώρα ανοίγουν περισσότερα ξενοδοχεία. 
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συγκυριών που σαφέστατα επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τον τουρισμό. Ευνοηθήκαμε αρκετά από τις γεωπολιτικές και άλλες καταστάσεις που έκαναν τη γύρω περιοχή επικίνδυνη και οι τουρίστες μας προτίμησαν. Τώρα, ηρέμησαν τα πράγματα και το «προϊόν» που προσφέρουμε κάπου αρχίζει να σκουριάζει. 
Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς τελικά το υφυπουργείο Τουρισμού θα καταφέρει να αναχαιτίσει την όλη κατάσταση και θα «αναπληρώσει» τον χαμένο τουρισμό. Πριν όμως βιαστούμε να αποφανθούμε για το πώς θα κινηθεί η τρέχουσα τουριστική χρονιά ας ελπίσουμε ότι το υφυπουργείο θα διαψεύσει όσους λένε ότι είμαστε αδιόρθωτα επιμηθείς. Και ότι οι καλές μας επιδόσεις δεν εξαρτώνται μόνον από τις συγκυρίες. 

[email protected]