Πλήρως διασφαλίζει την ανεξαρτησία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου η νομοθεσία περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.
 
Το ΔΣ του Φορέα περνώντας στην αντεπίθεση, προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές που άναψε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου στη Βουλή. Ο κ. Ιωάννου τόνισε την ανάγκη αλλαγή της δομής του Διοικητικού Συμβουλίου για να αποχωρήσουν από αυτό οι εκπρόσωποι των εποπτικών Αρχών καθώς, όπως υποστήριξε, πλήττεται η ανεξαρτησία του Θεσμού. Επίσης άφησε να νοηθεί ότι τα προβλήματα στον Φορέα πηγάζουν από τη συμμετοχή των εποπτικών Αρχών στο ΔΣ.
 
Για να αντικρούσει τις τοποθετήσεις του κ. Ιωάννου, το ΔΣ έστειλε σχετική επιστολή στη Βουλή. Όπως αναφέρει σε αυτήν ο πρόεδρος του Φορέα, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας σε αυτόν, Γιώργος Νικολάου, ο νόμος διαχωρίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου και του Επιτρόπου. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο νόμος διασφαλίζει την ανεξαρτησία του Επιτρόπου σε σχέση με την εξέταση παραπόνων καθώς και για τον διορισμό διαμεσολαβητών για αναδιαρθρώσεις δανείων, τα οποία αποτελούν την αποκλειστική και μοναδική του αρμοδιότητα.
 
Υποδεικνύει ταυτόχρονα πως το ΔΣ ασχολείται μόνο με τα θέματα λειτουργίας του Φορέα. Παράλληλα, τονίζει πως το ΔΣ έχει την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία τόσο του Φορέα όσο και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ως θεσμού. Μάλιστα, λόγω της διάστασης απόψεων, το ΔΣ ζητά να έχει λόγο στη Βουλή. Απαιτεί όταν συζητούνται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θέματα που αφορούν τον Φορέα, να προσκαλείται και εκπρόσωπος του ΔΣ και όχι μόνο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο που προωθείται, θα προβλέπει την αλλαγή της δομής του ΔΣ καθώς και τη διαφοροποίηση των ορίων των ποσών. Τώρα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εξετάζει παράπονα δανείων μέχρι €170 χιλ. Στους στόχους της Κυβέρνησης είναι ο θεσμός να απευθύνεται στον απλό καταναλωτή και όχι να προστατεύει τους μεγαλοδανειολήπτες. Το αρμόδιο υπουργείο, τονίζει πως πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι των μελών του ΔΣ και η σχέση του Επιτρόπου με τα μέλη του ΔΣ. Ωστόσο, η αντιπολίτευση μελετά κατάθεση πρότασης νόμου καθώς θα καθυστερήσει η κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχέδιου.