Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί έχει, ως γνωστό, ακυρωθεί από το καθεστώς Ερντογάν. Αναμένει τώρα τη λήξη της θητείας του, που χρονικά τοποθετείται τον Μάρτιο του 2020. Αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν το θεωρούμε θετική εξέλιξη. Αν και ο Ακιντζί δεν κατάφερε να υπερβεί τα όσα ίσχυαν με τους προκατόχους του, είχε διαχρονικά άλλη προσέγγιση στο Κυπριακό. Όταν, ωστόσο, δοκιμάστηκε ως ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, ακολούθησε την πορεία των προηγούμενων. Υιοθέτησε χωρίς ενστάσεις τα όσα η Άγκυρα διαβιβάζει προς το κατοχικό καθεστώς για να εφαρμοστούν. 
 
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», υποστήριξε ότι για να έχουν πραγματική και νομική ισχύ τα όσα κάνει η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκλίσεις. Η μία, είπε, να γίνει μια κοινή επιτροπή με τους Τ/κ που θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό έως και την εμπορικότητα των φυσικών πόρων και η δεύτερη, πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την ενεργειακή ισορροπία στην περιοχή, η Τουρκία που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. 
    
Ο ΑΚΙΝΤΖΙ ουσιαστικά εξέφρασε την πάγια τουρκική θέση, η οποία έχει βασικό χαρακτηριστικό: Την ικανοποίηση των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Και όταν αναφερόμαστε στην Κύπρο εννοούμε τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Αυτό, δυστυχώς, δεν θέλει να το αντιληφθεί το κατοχικό καθεστώς και οι εκάστοτε ηγέτες του. Το συμφέρον των Κυπρίων δεν είναι να εξυπηρετούνται τρίτες χώρες. Το συμφέρον των Κυπρίων είναι εκείνο που εξυπηρετεί τους ίδιους, της χώρας μας. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δυστυχώς προτάσσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και γίνεται όχημα προώθησης των σχεδιασμών της. Σχεδιασμών που είναι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της. 
 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Είναι πρόδηλο πως τα κέρδη και τα οφέλη τους είναι μεγαλύτερα με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας τα διαβατήρια και τις ταυτότητες δεν έχουν πρόβλημα να είναι κάτοχοι. Τα κέρδη και τα οφέλη τους είναι μεγαλύτερα όταν είναι με τους υπόλοιπους Κυπρίους και λιγότερα με την κατοχική Τουρκία. Αυτό δεν βρέθηκε ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς να το αντιληφθεί καθώς είναι υποχείριοι της Άγκυρας. 
 
ΤΟ διπλοπόρτι δεν μπορεί να ισχύσει. Είτε με την Τουρκία είτε με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με την Τουρκία θα είναι υπό κατοχή και χωρίς δικαιώματα. Με την Κυπριακή Δημοκρατία θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τα οφέλη τους από το φυσικό αέριο και την ιδιότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Η ΕΠΙΛΟΓΗ είναι δική τους. Αλλά η επιλογή είναι μια. Είτε ως Κύπριοι να οικοδομήσουμε κοινό μέλλον μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε θα παραμείνουν στην αγκαλιά της Τουρκίας και απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και γι’ αυτό και δεν έχει θέση στην Κύπρο κι αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι Κύπριοι.