To Top
       
02:28 Δευτέρα 27 Μαρτίου, 2017
Επόμενο
Προηγούμενο
Το success story εφτά κυπριακών επιχειρήσεων
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το success story εφτά κυπριακών επιχειρήσεων

  Δήμητρα Λάντου      19 Μαρτίου 2017, 1:23 μμ  

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, κινήθηκαν σοφά και βγήκαν κερδισμένες. Ο λόγος για εφτά κυπριακές εταιρείες, που όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από την οικονομική κρίση, αλλά σημείωσαν και υπολογίσιμη ανάπτυξη μέσα στην κρίση. Το Business Leaders Summit 2017, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου παρουσίασε εφτά επιχειρήσεις οι οποίες παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες πήραν το ρίσκο και με όπλα τους το όραμα, τους στόχους, τη στρατηγική και το άρτια καταρτισμένο πλάνο συνέχισαν τη δραστηριότητά τους, καινοτόμησαν και πέτυχαν.

Εφτά Κύπριοι επιχειρηματίες από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας ξεδίπλωσαν μπροστά στο κοινό τις προσωπικές ιστορίες επιτυχίας τους και τους χρυσούς κανόνες που ακολούθησαν και βγήκαν αλώβητες από την κρίση. «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει η παροιμία. Έτσι και οι συνετές εταιρείες, πριν ακόμη φτάσει η κρίση, εκμεταλλεύονται επιχειρησιακούς και οικονομικούς παράγοντες και βγαίνουν κερδισμένες. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέδωσαν οι κυπριακές εταιρείες και πλέον δηλώνουν έτοιμες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Φούρνοι Ζορπάς: Επέκταση και στην Αμερική
Από την ενασχόλησή τους με την αγελαδοτροφία στο Πυρόι, μετά την τουρκική εισβολή η οικογένεια Ζορπά αναγκάστηκε να γυρίσει σελίδα στον επαγγελματικό της προσανατολισμό προκειμένου να τα βγάλει εις πέρας. Το 1975 άρχισε η κατασκευή ψωμιού στον παραδοσιακό φούρνο στην αυλή της οικογένειας Ανδρέα Ζορπά, αξιοποιώντας το γεγονός ότι τα ψωμιά της Αθηαίνου ήταν φημισμένα. 

Ο Όμιλος σήμερα απαριθμεί 63 καταστήματα σε όλη την Κύπρο με πέραν των 1800 εργαζομένων, ενώ γίνονται και τα πρώτα βήματα για επέκταση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. «Μέλημα του Ομίλου αποτελεί η δημιουργία και η διατήρηση ενός υγιούς κλίματος εργασίας όπου κυριαρχεί η αναγνώριση, το δίκαιο και η ισότητα», επισήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Κώστας Ζορπάς. Μέρος της ευθύνης, ανέφερε ο κ. Ζορπάς, αποτελεί και η παροχή επιλογών, στοιχεία τα οποία διατηρούν τον Όμιλο πάντα σε εγρήγορση για βελτίωση και έφερε ως παράδειγμα τη συμπερίληψη προϊόντων χωρίς γλουτένη. 

Β. Ειρήναρχος: Eταιρείες που δεν μεγαλώνουν, πεθαίνουν
Εφτά είναι οι παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία μιας επιχείρησης σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Logicom Βαρνάβα Ειρήναρχο. Ο κ. Ειρήναρχος υπογράμμισε ότι βασική αρχή είναι το πάθος για συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι εταιρείες που δεν μεγαλώνουν πεθαίνουν». Αυτή τη στιγμή στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της η Logicom διατηρεί φυσική παρουσία σε 15 χώρες, ενώ οι πελάτες της βρίσκονται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Δεύτερο συστατικό στοιχείο αποτελεί η μαχητικότητα και η συνεχής εγρήγορση. Η διαχείριση κινδύνων είναι σημαντικός παράγοντας για την εταιρεία καθώς είναι διαφορετικοί οι κίνδυνοι σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιείται η Logicom. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα της Logicom, υπογράμμισε ο κ. Ειρήναρχος, εννέα μήνες πριν από το κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες διέβλεπε τον κίνδυνο και προς το σκοπό αυτό προχώρησε σε ενίσχυση των σχέσεων της με διεθνείς τράπεζες, μεταφέροντας τις καταθέσεις της εταιρείας στο εξωτερικό. Η κίνηση αυτή, πρόσθεσε, επέτρεψε στην εταιρεία ακόμη κι όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές στην Κύπρο το Μάρτιο του 2013, να συνεχίσει απρόσκοπτα να πληρώνει τους προμηθευτές της έγκαιρα, κερδίζοντας ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη.

Τρίτος παράγοντας είναι η ευελιξία. «Εταιρείες που παραμένουν στάσιμες θα εξαφανιστούν. Δείτε τα παραδείγματα της Nokia και της Blackberry. Ιδιαίτερα ο τομέας της τεχνολογίας αλλάζει με αστραπιαίους ρυθμούς», σημείωσε ο κ. Ειρήναρχος.
Ένας άλλος παράγοντας επιτυχίας είναι η καινοτομία, πρωτοπορία και διορατικότητα. Ακολουθεί η εταιρική διακυβέρνηση, συνέπεια και αξιοπιστία της εταιρείας. «Η τύχη βρίσκεται στα χέρια μας. Είναι απόρροια σκληρής δουλειάς επιμονής και υπομονής», κατέληξε ο κ. Ειρήναρχος.

Αντ. Πολεμίτης: Στην οnline εκπαίδευση το μέλλον
Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αντώνης Πολεμίτης παρουσίασε την ιστορία επιτυχίας του κολεγίου που ξεκίνησε το 1981 με 6 φοιτητές για να φτάσει σήμερα σε ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί ιατρική σχολή. 
«Το όραμά μας τότε ήταν να χτίσουμε πανεπιστήμιο, αλλά τότε όλοι λέγανε δεν το χρειαζόμαστε γιατί είμαστε μια μικρή χώρα. Τότε πήραμε το ρίσκο και χτίσαμε το κολέγιο στην Έγκωμη, ενώ φτάσαμε να έχουμε 4 χιλ. φοιτητές και 3 χιλ. επαγγελματίες για training. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε όλη τη στρατηγική μας. Τα γεωγραφικά μας σύνορα είναι περιορισμένα. Κάθε χρόνο οι Κύπριοι τελειόφοιτοι είναι περίπου 8χιλ. ενώ οι φοιτητές ανά το παγκόσμιο είναι 100 εκατ.! Το 2011 πήραμε ένα ακόμα μεγάλο ρίσκο επενδύοντας 20 εκατ. ευρώ. Διαπιστώσαμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για online εκπαίδευση ειδικά στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προσφέρουμε και κοινά προγράμματα με μεγάλα πανεπιστήμια» επισήμανε ο κ. Πολεμίτης. Τέλος, επισήμανε ότι το μέλλον της εκπαίδευσης βρίσκεται στην οnline εκπαίδευση και την επανάσταση στον τομέα της τεχνητής ευφυΐας.

PHC: 54 νέοι χώροι κατά την περίοδο της κρίσης
Με όπλο τις επιθετικές στρατηγικές ανάπτυξης, η PHC αριθμεί σήμερα 103 χώρους ανάπτυξης από 49 το 2012. Σε αναλογία πληθυσμού, ο Όμιλος διατηρεί ένα χώρο εστίασης για κάθε 34.000 κατοίκους. Πρώτη προτεραιότητα του Ομίλου, σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών PHC Λύσανδρος Ιωάννου, αποτέλεσε η δημιουργία χαρτοφυλακίου αποτελούμενο από ηχηρά brands στον τομέα της εστίασης διεθνώς. 

Σε τρία πλαίσια κινήθηκε η εταιρεία. Αρχικά στην εξασφάλιση των ηγετικών brands σε παγκόσμιο επίπεδο (Pizza Hut, KFC, TGI Fridays και WingStreet), ακολούθως στην εξασφάλιση brands με υψηλές προοπτικές και με διεθνή πρόκληση (Burger King, Caffe Nero, Jamie’s Italian και Wagamama), ενώ ο Όμιλος επιδίωξε την εισαγωγή brands με τοπικά στοιχεία (The Fish Market, Pier One και το Κυπριακό). 

Η  μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διατήρηση των χαρακτηριστικών και των υψηλών standard του brand, αλλά και η προσαρμογή του στα κυπριακά δεδομένα και στις ανάγκες του Κύπριου καταναλωτή. Εμείς οι Κύπριοι, για παράδειγμα, θέλουμε μεγαλύτερες μερίδες, ενώ δεν τρώμε το σκόρδο. Επομένως έπρεπε να προσαρμόσουμε το μενού στο τι θέλει ο πελάτης», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Η κρίση θέλει προσαρμογή, ευελιξία και τόλμη

Χ. Πηλακούτας: Στρατηγική και σκληρή δουλειά
Με ιστορία 60 σχεδόν χρόνων, ο Όμιλος Εταιρειών Πηλακούτας, είδε το 2013, το οικοδόμημα που έχτισε να κλονίζεται. «Η κρίση απείλησε ό,τι κάναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Πηλακούτας, Χαράλαμπος Πηλακούτας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που τέθηκε ενώπιον όλων των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Πηλακούτα, αποτέλεσε η διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις τους και προς το σκοπό αυτό απαιτήθηκαν μεγάλες θυσίες από όλους.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης ο ανταγωνισμός γίνεται ακόμη πιο σκληρός και ο πήχης των απαιτήσεων τέθηκε ακόμη πιο ψηλά. Επομένως είδαμε ότι η μόνη οδός επιβίωσης αποτέλεσε η ικανοποίηση των πελατών, με αποτέλεσμα να δοθεί περισσότερη βαρύτητα και επένδυση στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε προς τον καταναλωτή», σημείωσε ο κ. Πηλακούτας. Η εν λόγω επένδυση, σημείωσε, βοήθησε στο να εξέλθει ο Όμιλος πιο δυνατός από την οικονομική κρίση.

American Medical Center: Επενδύει στον ιατρικό τουρισμό
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του American Medical Center, δρ Μαρίνος Σωτηρίου, αναλύοντας το επιχειρηματικό μοντέλο του κέντρου. Αρχικά το ιατρικό κέντρο, είπε ο κ. Σωτηρίου, εξειδικευόταν μόνο στον τομέα της καρδιοχειρουργικής, ενώ σήμερα προσφέρει μια ευρεία γκάμα ιατρικών υπηρεσιών καθώς αποτέλεσε και ανάγκη επιβίωσης κατά την περίοδο της κρίσης, γι’ αυτό άλλωστε υπήρξε και η μετονομασία από American Heart Institute σε American Medical Center. Παράλληλα, στο πλαίσιο άμβλυνσης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, το ιατρικό κέντρο έδωσε την ευχέρεια σε ιατρούς κι άλλων ειδικοτήτων να συνεργαστούν με το κέντρο, ενώ εισήχθησαν κι άλλες υπηρεσίες όπως οι υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας. Συνάμα, δόθηκε η ευχέρεια σε ιατρούς του εξωτερικού να εγκατασταθούν στην Κύπρο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μεταφέροντας μαζί τους και τους ασθενείς τους. Τέλος, ο κ. Σωτηρίου ανέφερε πως το American Medical Center επενδύει στον ιατρικό τουρισμό καθώς στις μέρες μας πέραν των 14 εκατ. ασθενών παγκοσμίως ταξιδεύουν για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης, είτε για λόγους κόστους, είτε για λόγους έλλειψης ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα τους, είτε για πιο σύγχρονες ιατρικές μεθόδους και τεχνικές.

Cyfield: Νέα γενιά διαμερισμάτων και ψηλά κτίρια
Ο Κυριάκος Χρυσοχός, ιδρυτής του Ομίλου εταιρειών Cyfield ανέλυσε τους πέντε πυλώνες πάνω στους οποίους κινήθηκε η στρατηγική του Ομίλου για επιβίωση της κρίσης. «Το 2001 μετά την κρίση του χρηματιστηρίου όταν ο κόσμος στράφηκε σε επενδύσεις στα ακίνητα, συνειδητοποιήσαμε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων ήταν υπερβολικές. Ήταν αναπόφευκτο ότι οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί, αργά ή γρήγορα θα διογκώνονταν και η φούσκα θα έσκαγε. Έχοντας αυτή την πεποίθηση κατά νου από το 2001 μέχρι το 2008 αποφασίσαμε εκτός από εξαιρέσεις να αγοράσουμε πολύ λίγα νἐα οικόπεδα και να μην αυξήσουμε τα αποθεματικά μας. Την εποχή της μεγάλης ρευστότητας ο Όμιλος προχώρησε σε διασπορά των κεφαλαίων του, επενδύοντας σε παραγωγικές μονάδες όπως η αγορά λατομείων, ασφαλτικών, εργοστασίων έτοιμου σκυροδέματος καθώς επίσης και την εισαγωγή ‘’κατρά’’. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση των επιχειρηματικών κινδύνων, αποφασίστηκε το 2001 όπως η ανάπτυξη του Ομίλου δεν θα ξεπερνούσε το 10% ετησίως, ενώ ο Όμιλος φρόντισε όπως ο επιδιωκόμενος δανεισμός συμβαδίζει με τις οικονομικές δυνατότητές του και τηρούσε ως ευαγγέλιο ότι ο δανεισμός δεν πρέπει να υπερβεί το 50% των κεφαλαίων του. Σήμερα στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί ο Όμιλος προχώρησε στη δημιουργία νέων προϊόντων, μια νέας γενιάς διαμερισμάτων προσαρμοσμένων στο νέο τρόπο ζωής, σε ψηλά κτίρια προσφέροντας ασφάλεια και αξιοποιώντας την τεχνολογία. Παράλληλα, ο Όμιλος σήμερα αξιοποιεί την εμπιστοσύνη των πελατών και των τραπεζών για την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών σε ψηλά κτίρια, διευρύνει την γκάμα των προϊόντων του και αξιοποιεί το κενό που άφησε η κρίση στον ανταγωνισμό».

Πάτρικ Χούρικαν: Οι φιλόδοξοι στόχοι κλειδί για επιτυχία

Έκκληση σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους όπως θέσουν φιλόδοξους στόχους για τη χώρα, απηύθυνε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο οποίος κάλεσε τους πολιτικούς να θέσουν τον στόχο για διπλασιασμό του κυπριακού ΑΕΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου η οποία κατάφερε να αποπληρώσει την έκτακτη ρευστότητα ύψους της ΕΚΤ, που τον Απρίλιο του 2013 είχε κορυφωθεί στα €11,4 δισεκατομμύρια. Σημείωσε πως όταν τον Ιανουάριο του 2016 ενημέρωσε τη διευθυντική ομάδα της τράπεζας ότι διαφοροποίησε τον στόχο για αποπληρωμή του ELA εντός του 2016 κάποιοι γέλασαν. «Τα καταφέραμε όχι γιατί το είπα εγώ, αλλά διότι η ομάδα επικεντρώθηκε στον στόχο και τα καταφέραμε», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους κρατικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο κ. Χούρικαν είπε πως έκαναν εξαιρετική δουλειά μετά την κατάρρευση του 2013 και συμπλήρωσε: «Τι θα λέγατε να θέσουμε τον στόχο να διπλασιάσουμε το ΑΕΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα;»

«Να διευρύνουμε τη βάση, να δημιουργήσουμε καινοτομία ...και να θέσουμε τα θεμέλια για ένα περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ευημερούν σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», συνέχισε.

Λέγοντας ότι η Κύπρος δεν είναι ακόμη αυτό που μπορεί να γίνει, ο κ. Χούρικαν πρόσθεσε πως «πιστεύω πως συλλογικά, από τους πολιτικούς μέχρι τους επιχειρηματίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι, πρέπει να ζωγραφίσουμε την εικόνα του μέλλοντος και πρέπει βρούμε τους τρόπους να ξεπεράσουμε την εικόνα παρόλο που αυτή φαίνεται ανέφικτη στην αρχή».

Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων κ. Πανίκος Νικολάου στην εισαγωγική του ομιλία χαρακτήρισε ως απαραίτητη την υιοθέτηση ευέλικτων μοντέλων στις επιχειρήσεις και την ετοιμότητα για δύσκολες αποφάσεις καθώς, όπως είπε, «η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα για λάθη και παραλείψεις». Επίσης αναφέρθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία χαρακτήρισε το σημαντικότερο πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως αποτελούν το 30% του κυπριακού ΑΕΠ.
 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.