Εδώ και τέσσερις μέρες παρακολουθούμε ένα μπάχαλο. Με θύμα ένα κοριτσάκι το οποίο έτυχε να γεννηθεί με σύνδρομο Ντάουν. Αυτό, όμως, δεν είναι το χειρότερο που του έτυχε. Το χειρότερο είναι ότι του έλαχε να γεννηθεί σε αυτό τον τόπο. Όπου το εκπαιδευτικό σύστημα νοσεί αφάνταστα. Όπου η μόλυνση έχει προσχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Απειλεί να εξελιχθεί σε γάγγραινα. Με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Σε έναν τόπο, όπου κάποιο κτήριο το βάφτισαν «υπουργείο Παιδείας». Εκεί φώλιασαν ένα σωρό φωστήρες. Στο ίδιο κτήριο ένα σωρό περαστικοί βρήκαν ανοικτή την πόρτα, είδαν φως και μπήκαν. Στρογγυλοκάθισαν στην καρέκλα του πολιτικού προϊστάμενου χωρίς να σκαμπάζουν διόλου από εκπαίδευση. Μερικοί άλλοι, που προήλθαν από τον χώρο της εκπαίδευσης, θεώρησαν ότι ήταν ευκαιρία να ικανοποιήσουν την υπέρμετρη φιλοδοξία τους. Στρογγυλοκάθισαν κι αυτοί, αφιερώνοντας τον χρόνο τους σε ανώφελες συναντήσεις, καππακωτές, εκδηλώσεις και υπογραφές μνημονίων.
 
C’ est tragique, monsieur Champiaouris (επιμένουμε γαλλικά αφού τα εισάγουν στα δημοτικά σχολεία έχοντας «λύσει» τα μύρια προβλήματα). Παρακολούθησα όλη την εξέλιξη της υπόθεσης της 13χρονης μαθήτριας με σύνδρομο Ντάουν την οποία άφησαν ανεξεταστέα στα Μαθηματικά. Άκουσα όλους όσους τοποθετήθηκαν δημοσίως. Όλους τους ισχυρισμούς και την επίκληση κανονισμών και εγκυκλίων.
 
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στον Χαμπιαούρη και τους φωστήρες του υπουργείου Παιδείας. Δυστυχώς, διότι αυτή η στήλη, πλειστάκις,  υποχρεώθηκε να ασχοληθεί μαζί τους. Πλειστάκις, υποχρεώθηκε να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τα παραμυθιάσματά τους. Σε σημείο, που μπορεί να γίναμε και φορτικοί ή να θεωρηθεί ότι έχουμε και προσωπικά με τον νυν υπουργό. Καμία σχέση. Ούτε καν τον γνωρίζουμε.
 
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η πραγματικότητα στην εν λόγω υπόθεση. Όταν είδε το φως της δημοσιότητας, ο Χαμπιαούρης έσπευσε να δηλώσει την ευαισθησία του και ότι έδωσε οδηγίες για να διερευνηθεί. Είπαμε, δεν μπορεί, ένα θεματάκι είναι, σ’ αυτό τουλάχιστον θα βρει λύση. Φευ. Επικαλέστηκε εγκύκλιο που είχε κοινοποιηθεί στα σχολεία, δίνοντας οδηγίες για τις περιπτώσεις μαθητών με ειδικές δυσκολίες. Έδωσε έτσι την εντύπωση ότι υπήρχε κρυστάλλινη εικόνα και ξεκάθαρες οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ετοιμάζουν διαφορετικά εξεταστικά δοκίμια.
 
Στην πορεία, ωστόσο, άρχισε να λάμπει η αλήθεια. Η Διεύθυνση του σχολείου είχε ζητήσει οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας τι έπρεπε να κάνει με την συγκεκριμένη περίπτωση διότι η εικόνα με την περιβόητη εγκύκλιο δεν ήταν καθαρή. Αναφερόταν στις τετράμηνες εξετάσεις και όχι στις τελικές εξετάσεις. Γινόταν αναφορά «σε προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες των μαθητών». Προσαρμογή, όμως, μπορεί να εκληφθεί η ανάγκη επεξήγησης των εξεταστικών θεμάτων, διευκρινήσεων τι σημαίνουν οι διάφορες ασκήσεις, παροχής επιπρόσθετου χρόνου κ.α. Δεν υπήρχε ξεκάθαρη υπόδειξη για ετοιμασία διαφορετικού γραπτού.
 
Στην επιστολή (δεν διαψεύστηκε) του σχολείου το Υπουργείο δεν απάντησε ποτέ. Ως εκ τούτου, το σχολείο ακολούθησε (κακώς κατά την άποψη του γράφοντος) τελικά, το γράμμα των κανονισμών με το γνωστό αποτέλεσμα. Τρανή απόδειξη τούτου, η τελευταία ανακοίνωση προχθές του Υπουργείου των φωστήρων. Διαβάστε επί λέξει τι αναφέρει: «Σημειώνεται ότι ο Καθηγητικός Σύλλογος, μετά από πολύ προβληματισμό και συζήτηση, πήρε την εν λόγω απόφαση, στηριζόμενος στην κείμενη νομοθεσία και στους κανονισμούς λειτουργίας των δημόσιων σχολείων»! Τι δεν καταλαβαίνετε; Ξεκάθαρη κωλοτούμπα Χαμπιαούρη και φωστήρων. Μάλιστα, στο τέλος της ανακοίνωσης, περιορίζονται να παροτρύνουν τον Καθηγητικό Σύλλογο να εξαντλήσει όλη την επιείκειά του… Το ανεπανάληπτο απόσταγμα της «υπερευαισθησίας» ενός ανυπόθετου υπουργού.
 
Μην νομίζετε, όμως, ότι η άτυχη 13χρονη είναι η μοναδική που θυματοποιείται από την ανικανότητα των φωστήρων και τις τρανταχτές ελλείψεις. Πολλά άλλα παιδιά με ειδικές δυσκολίες έχουν ανάλογη τύχη. Όπως για παράδειγμα, οι αλλόγλωσσοι μαθητές. Τους πετάνε μια καλή πρωία σε μια τάξη και με ελαχιστότατη στήριξη, τους καλούν στο τέλος της χρονιάς να παρακαθίσουν στις ίδιου βαθμού δυσκολίας εξετάσεις με τους υπόλοιπους μαθητές. Συγκρατηθείτε με αυτό που θα διαβάσετε, μην πάθετε κανένα εγκεφαλικό. Έως και τις ίδιες εξετάσεις στα Αρχαία Ελληνικά τους καλούν να δώσουν! Φυσικά, δεν περνούν, όπως και άλλοι μαθητές με άλλες δυσκολίες σε άλλα μαθήματα. Και τι κάνουν οι φωστήρες; Τους παίρνουν αυτές τις μέρες σε ενισχυτικές διδασκαλίες 800 λεπτών για να μάθουν (έτσι νομίζουν) όσα δεν έμαθαν ολόκληρη την χρονιά!
 
Ένα απέραντο μπάχαλο, κύριε Χαμπιαούρη. Κι εσύ συνεχίζεις να «δρέπεις δάφνες» μέσα από εκδηλώσεις τιμής, χαμογελάκια και υπογραφές συμφωνιών. Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι ο Χαμπιαούρης αλλά τα παιδιά  και το μέλλον τους, το οποίο καθίσταται ολοένα και πιο ζοφερό. Το Προεδρικό πότε θα συγκινηθεί; Πότε θα ενδιαφερθεί για το απέραντο αυτό μπάχαλο; Πότε θα αποφασίσει να στείλει τον Χαμπιαούρη σπίτι του και τους φωστήρες εκτός Υπουργείου;
 
Υ.Γ: ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΛΥΣΗ. Επειδή αυτή η στήλη λέει τα σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη, ασχέτως, αν το ανυπόθετο Υπουργείο έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Ειδική Εκπαίδευση, η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα με την 13χρόνη μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αν εγώ ήμουν καθηγητής, ανεξαρτήτως των όποιων εγκυκλίων, δεν θα άφηνα ποτέ ένα κοριτσάκι με σύνδρομο Ντάουν να μείνει λόγω εξετάσεων. Θα φρόντιζα να το περνούσα εκ των προτέρων παρά να το υποβάλω σε όλη αυτή την δυστυχή διαδικασία. Επιτέλους, σε αυτό τον τόπο πρέπει να μάθουμε, ότι του όποιου κανονισμού υπερισχύει η κοινή λογική! Έλεος πια!