Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τον προαθλητικό ιατρικό και καρδιολογικό έλεγχο με στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε αθλητές, διοργανώνει αυτό το Σάββατο το Κυπριακό Ινστιτούτο Καρδιολογίας  Έρευνας και Μελέτης Κληρονομικών Καρδιαγγειακών νοσημάτων υπό την αιγίδα του Ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας Αθλητών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και την επιστημονική συμμετοχή της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου και της αθλητιατρικής εταιρείας.
 
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι αθλούμενοι και οι αθλητές απειλούνται ευτυχώς όχι πολύ συχνά από τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο». Άλλωστε,  «τα Κληρονομικά Καρδιακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία αιφνίδιου  θανάτου στους νέους και αθλητές με την ύπαρξη υποκλινικών μορφών κληρονομικών νοσημάτων της καρδίας να είναι αυτές που κυρίως  απειλούν τους νέους και αθλητές κάτω των 35 ετών».
 
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του σεμιναρίου, «η  προστασία των αθλητών  πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική φροντίδα των φορέων  υγείας  που ασχολούνται  με τον αθλητισμό». 
 
Ως εκ τούτου, «το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας Αθλητών, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  των ιατρών και των παραγόντων που ασχολούνται με τον προ-αθλητικό  έλεγχο των αθλητών και την συμπλήρωση των Δελτίων Υγείας (ΔΥ), οργανώνει ένα  ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, υπό  μορφή   εργαστηρίου       (workshop),  με  αντικείμενο την ενημέρωση των ιατρών και των παραγόντων που ασχολούνται με τον προ-αθλητικό ιατρικό έλεγχο, για τον σωστό  τρόπο μελέτης και διερεύνησης των  αθλουμένων και  αθλητών και παράλληλα   ενημέρωση τους για τα Κληρονομικά Καρδιαγγειακά Νοσήματα (ΚΚΝ) που θεωρούνται η κυριότερη αιτία  Αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου στους νέους και αθλητές».
 
Το Σεμινάριο θα είναι μονοήμερο και κατά τη διάρκεια του,  «ειδικοί από την Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρο θα αναλύσουν  βήμα προς βήμα την ενδεδειγμένη  διαγνωστική κλινική και καρδιολογική προσέγγιση των αθλουμένων».
 
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί  στην αξιολόγηση  υπόπτων  στοιχείων για ύπαρξη κληρονομικού καρδιακού νοσήματος  από το οικογενειακό και  το ατομικό
ιστορικό  και «στην σωστή ερμηνεία των ευρημάτων του ηλεκτροκαρδιογραφήματος  και  των  υπερήχων καρδίας».
 
Στο Σεμινάριο,  «θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν επίσης  περιπτώσεις Δελτίων Υγείας που προβλημάτισαν καθώς παθολογικά ηλεκτροκαρδιογραφικά και ηχοκαρδιογραφικά ευρήματα  σε  κύπριους  αθλητές και ο τρόπος διαγνωστικής προσέγγισης και διερεύνησης των ευρημάτων αυτών. Με νωπά τα πρόσφατα προβλήματα χρήσης/κατάχρησης ουσιών από αθλητές θα αναλυθούν  οι κίνδυνοι του Doping στο καρδιαγγειακό σύστημα».
 
Από τις συζητήσεις που θα γίνουν και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές   και  εισηγήσεις  για βελτίωση του υφιστάμενου  Δελτίου Υγείας Αθλητών, δίδοντας   ιδιαίτερη βαρύτητα  στον καρδιολογικό προληπτικό έλεγχο. 
Η ημερομηνία διεξαγωγής του Σεμιναρίου είναι η 8η Ιουνίου 2019, Σάββατο πρωί, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Αίθουσα Β’
 
To Σεμινάριο οργανώνεται από το Κυπριακό Ινστιτούτο Καρδιολογίας Έρευνας και Μελέτης Μυοκαρδιοπαθειών και Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, κάτω από την αιγίδα  του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας Αθλητών  του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
 
Στο επιστημονικό πρόγραμμα  συμμετέχουν με ομιλητές η  Ομάδα Εργασίας Κ.Κ.Ν. της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου και η  Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου.
● Η παρακολούθηση του Σεμιναρίου είναι δωρεάν.
● Θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό παρακολούθησης με βαθμούς Σ.Ι.Ε
● Σε όσους παρακολουθήσουν το Σεμινάριο θα δοθεί δωρεάν Εγχειρίδιο – Βοήθημα για  
   την αξιολόγηση του ΗΚΓραφήματος στους νέους και αθλητές, με εικόνες και πίνακες 
   με φυσιολογικά και παθολογικά ΗΚΓραφήματα