Συνεχίζεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων, όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στις αίθουσες των σχολείων  και την ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Συχνότητα» στον ACTIVE, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Μαραγκός, ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε χρηματοοικονομική μελέτη στη Βουλή κατά την περσινή χρονιά, για το θέμα. Δεν αρνήθηκε πως όντως κάποιες μέρες, τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όμως τις κρίσιμες ώρες και τις μέρες του καλοκαιριού τα σχολεία είναι κλειστά, εξήγησε.
 
 
«Το κράτος, έχοντας μπροστά του τα προβλήματα στα σχολεία, προτίμησε σύμφωνα με τη μελέτη να ασχοληθεί πρώτα με τις επεκτάσεις, τις ανεγέρσεις νέων σχολείων και τις αντισεισμικές αναβαθμίσεις. Σίγουρα δεν βγαίνει ότι είναι στις πρώτες προτεραιότητες η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία», ξεκαθαρίζει.
 
Τόνισε παράλληλα, πως για το πρόβλημα λαμβάνονται άλλου είδους μέτρα. «Εγκατάσταση ανεμιστήρων σε όλες τις αίθουσες, λήψη μέτρων όπως οι θερμομονώσεις, σκίαστρα, εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες πολλαπλής χρήσης», δήλωσε.
 
Πρόσθεσε επίσης η δεν είναι μόνο η αγορά των κλιματιστικών, η οποία θα στοιχίσει περίπου οκτώ με δέκα εκατομμύρια ευρώ. Είναι και άλλα 90-95 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν την αύξηση ηλεκτρικού φορτίου και τη νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση στα σχολεία.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, διερωτήθηκε πόσες χιλιάδες τετραγωνικά καλύπτουν οι οροφές των σχολείων και γιατί δεν αξιοποιούνται τα φωτοβολταϊκά.
 
Απαντώντας, ο κ. Μαραγκός είπε πως το Υπουργείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με την ΑΗΚ που αφορά 5 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. «Για τη λειτουργία κλιματιστικών απαιτούνται 50 μεγαβάτ. Είναι δεκαπλάσια η ισχύς», εξήγησε.
 
Πηγή: philenews